TEST PLAY
Expeditions: Rome
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. februar 2022.

Mladog naslednika moćne senatorske porodice čiji je pater familias nastradao u političkom obračunu evakuišu iz Rima u Malu Aziju, gde besni pobuna grčkih polisa. Naš junak, sigurniji usred ratne klanice nego u haosu korumpiranog centra Republike, moraće da se dokaže na terenu pre eventualnog povratka u Rim i osvete koju će kušati hladnu.

Najbogatije producirana igra u serijalu Expeditions, sa epskom dužinom na kojoj bi joj pozavidele mnoge klasične RPG igre

Ovo je, u najkraćem, sinopsis novih Ekspedicija, naslednika Expeditions: Conquistadora i Expeditions: Vikinga. Expeditions: Rome je do sada najbogatije producirana igra u seriji, sa epskom dužinom na kojoj bi joj pozavidele mnoge klasične RPG igre. Zavisno od toga koliko ste detaljni u kompletiranju svega što nudi, možete očekivati investiciju od šezdeset do sedamdeset sati. Imate li toliko vremena? Zapravo, bolje pitanje je da li igra vredi toliko uloženih sati?

Ako volite istorijske intrige, solidnu priču i raskošnu produkciju, sa satima i satima profesionalne glasovne glume, onda vredi. Doduše, ne očekujte ekvivalent TV serija „Rim” (HBO) ili „Ja, Klaudije, car i bog”, već igru koja neke stvari neumitno razvodnjava da bi zadržala PEGI 16 rejting.

Expeditions: Rome je kombinacija poteznog taktičkog RPG-a, ratne strategije i menadžmenta legije. Igra od vas očekuje input u nekoliko slojeva, od najnižeg koji se tiče neposrednog umlaćivanja varvara koji vam stanu na put, preko logističkog dela, vezanog za izgradnju castruma (bazni kamp), popunjavanja brojnog stanja legije, regrutacije centuriona i obezbeđivanja zaliha, do strateškog vođenja legije na terenu, opsade gradova i odlučivanja o strategiji tokom bitaka s protivničkim armijama. Ovaj poslednji segment je, nažalost, prilično slab, jer je ishod manje-više uvek povoljan za Rim, bez obzira na tip korišćenog strategema.

Taktička RPG komponenta je manje-više identična prethodnim igrama iz serije. Imate malu grupu avanturista koju ćete voditi od nemila do nedraga, opremati oružjem i oklopima, budžiti im talente kada dinguju novi nivo i razgovarati s njima o svemu što vas tišti. Pored likova bitnih za priču, regrutovaćete i tušta i tma pomoćnog osoblja, koje ćete koristiti kao bekap ili kao pomoć kod logističkih operacija u legiji. Na primer, umesto da bitnog saputnika ostavite da craftuje opremu u kampu, taj posao ćete delegirati „potrošnom” legionaru. Što se tiče bekapa, igra je notorna po konceptu povređivanja glavnih junaka, koji tokom špartanja po mapi stalno upadaju u mini-avanturističke situacije, koje često dovode do povreda koje traže višednevno lečenje.

Igra, kao što vidite, istovremeno žonglira sa priličnim brojem sistema, tako da će privikavanje na njenu kompleksnost potrajati. I nakon deset plus sati, možete očekivati tutorijal poruke koje će bacati svetlo na poneki novi atribut ili pravilo. Autori su komotno mogli da smanje doživljaj za stepen ili dva i igru učine „svarljivijom”.

Na audio-vizuelnom planu, ovo je najraskošnija Expeditions igra do sada. Od angažovanja profi glumaca koji su dali glasove junacima, do tehničke ispeglanosti grafike, igri zaista nema šta da se zameri. Kad samo pomislim da sam od Expeditions: Vikinga odustao zbog nemogućnosti skaliranja interfejsa i previše sitnih slova koja su igranje činila maksimalno neudobnim... Ovde su takve gluposti prošlost.

Expeditions: Rome sastoji se od tri ogromna poglavlja. Prvo ćete osvajati Grčku, zapravo, segment antičke Grčke u Maloj Aziji, nakon čega vas čeka avantura u severnoj Africi, pa Galija i, naposletku, finale u samom Rimu. Svaki od tih segmenata ima logičnu podlogu i suštinski je dobro uklopljen u priču, ali, brate, da su neke stvari malo kompresovali, utisak bi bio povoljniji. Ako se do kraja ne okozite, smatrajte se profesionalcem koji bi verovatno mogao da istrči i maraton kada bi ga neko prisilio na to.

Potrebno: FX-8350 X8 / Core i5-4690K, 8 GB RAM, Radeon R9 380 4GB / GTX 960 4GB

Poželjno: Ryzen 5 3600X / Core i5-9500F, 16 GB RAM, Radeon RX Vega 56 8GB / GTX 1070 8GB

Ova igra je: kombinacija poteznog RPG-a i strategije s istorijskom podlogom

Platforma: Windows

Veličina: 28 GB

Studio: Logic Artists

Izdavač: THQ Nordic

Adresa: expeditionsseries.com

PEGI: 16

73


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama