TEST RUN
Adobe Photoshop 2022
Najbolji ostaju najbolji
Gordana RADOVIĆ
1. januar 2022.

Kompanija Adobe uradila je nešto što radi svake godine: na softversku pijacu donela je novi Photoshop. Svi mi koji ga volimo i mrzimo u isto vreme pohitali smo da vidimo šta je to novo Photoshop dobio ove godine i kako će nam olakšati da stvaramo vizuelna čudesa. Koliko toga je Adobe Sensei „naučio” od prošle godine, pa će i nama, korisnicima, olakšati workflow i omogućiti da obavimo neke korake i poteze. Uz to, nekoliko godina unazad sve novine u Photoshopu bile su značajne, neke i gotovo magične, a magije nikad dosta, naročito oko Nove godine.

Filteri iz Neural porodice ponekad obave sjajan posao, ali ponekad rezultat deluje vrlo neubedljivo...

Ukoliko želite da isprobate poslednju verziju Photoshopa, za to ćete imati samo sedam dana, a važno je napomenuti da instalacija neće „pregaziti” prethodnu verziju koju koristite od ranije.

Kao i uvek, kod kompozitinga nikad kraja potrazi za što boljim ili lakšim izdvajanjem objekata od njihove originalne pozadine. Photoshop 2022 donosi novu alatku u Toolboxu koja ima šta da pokaže. Naime, u društvu Quick Selection Toola i Magic Wand Toola, sada se nalazi i Object Selection Tool. Kada ga odaberete, pri vrhu će se pojaviti podešavanja i karakteristike koje su vezane za njega i jedna ikonica koja liči na taster Refresh. Ona počinje da se okreće čim odaberete ovu alatku, što znači da automatski (jer je po defaultu namešteno da radi automatski) analizira sliku pred vama i traži na njoj glavne objekte. Da, objekte - množina. To mogu da budu ljudi, životinje, pa čak i saksije sa biljkama - Adobe Sensei prepoznaje šta su objekti u prvom planu. Tako izdvojene objekte možete da obrađujete i dodajete im, recimo, Adjustment layere (zajedno ili odvojeno), ali svakako izdvojene od pozadine. Ukoliko, na primer, želite da od tri ili četiri prepoznata objekta obrađujete jedan po jedan na različite načine, Photoshop će izrađivati jedan po jedan maskirani layer na koji ćete primenjivati šta god želite. Ako želite još brže da rasporedite subjekte po layerima, u meniju Layer kliknite na opciju Mask All Objects. Akcija će maskirati svaki subjekat i staviti ga u novi layer, tako da ćete, praktično, dobiti raščlanjenu verziju originalne slike i mogućnost da obrađujete i menjate deo po deo, a, opet, ništa od toga neće biti destruktivno.

Još jedno iznenađenje i dodatak već zanimljivim i inteligentnim filterima nalazi se u, toliko pominjanim, filterima Neural. Oni se otvaraju u posebnom prozoru i ako vam je poznata verzija od prošle godine, tu se već nalaze dragulji poput filtera za uklanjanje JPG artefakata, koji automatski prepoznaju dosadne artefakte i uklanjaju ih, što znatno poboljšava kvalitet slike ili, recimo, filter koji, opet automatski i inteligentno, na portretima uklanja nesavršenosti i poboljšava kvalitet kože. Noviteti se nalaze odmah ispod, a prvi koji ćemo opisati je Harmonization. U pitanju je vredan pomoćnik kada je u pitanju kompoziting. Da bi spajanje pozadine sa jedne i objekata sa druge slike bilo uverljivo, neophodno je objekte prilagoditi pozadini, odnosno, uklopiti svetlost, senke, boje i tako dalje. Harmonization upravo ima zadatak da analizira objekat i pozadinu i čitav posao oko prilagođavanja preuzme na sebe. Doduše, postoji jedna začkoljica... Već godinama postoji trend nedestruktivnog obrađivanja i kompozitinga, međutim, ovaj filter ne obavlja posao baš sjajno kada je objekat samo maskiran. Promene su vidljive, ali su vrlo diskretne i nikako nisu dovoljne. S druge strane, ukoliko u potpunosti izbrišete pozadinu sa layera i onda „pozovete” Neural Filters, pa takav objekat „harmonizujete” sa novom pozadinom, videćete da je učinak mnogo bolji i kvalitetniji. Naravno, ne morate da se zadovoljite onim što je Photoshop uradio, jer su odmah pored i slajderi koji dozvoljavaju dodatno prilagođavanje dobijenog rezultata. Tu je slajder za doziranje samog efekta, a odmah ispod su i klasični slajderi za balans i zasićenost boja i intenzitet osvetljenosti. Slajderi ne utiču na pozadinu, već samo na objekat koji joj prilagođavate. Zapamtite, upotreba ovog filtera zahteva brisanje pozadine, pa napravite kopiju layera pre nego što počnete.

Još jedan odličan filter iz porodice Neural je Landscape Mixer. Namenjen je isključivo slikama na kojima je prikazan krajolik ili pejzaž. Parametri koji se menjaju na slici rezervisani su za promene na nebu, planinama ili kućama, ali na takav način da se menja godišnje doba u kome je original fotografisan, a možete da dodate, recimo, zalazak sunca. Proces može da se obavi veoma brzo, jer na raspolaganju imate nekoliko pripremljenih šablona. Na primer, zimski krajolik ili zalazak sunca u fantastičnim bojama. Kada kliknete na neki od šablona, efekti će biti primenjeni na radnu sliku. Po dobijanju rezultata, dalje možete da uređujete količinu ukupnog efekta, ali i da putem slajdera „dozirate” količinu proleća, leta ili jeseni koje ćete dodati na sliku. Efekti premade primera po pravilu su drastični i imaju wow efekat i jednostavno morate da zavolite ovaj filter na prvi pogled. Na drugi, utisak je već nešto drukčiji, jer ćete primetiti da stvari nisu savršene kao što se čine i da ima nedovoljno kvalitetnih detalja. To nas navodi na zaključak da ovaj filter, bar za sada (jer se tek pojavio i znamo da će se poboljšavati i unapređivati vremenom), nije dovoljno dobar da bi se njime uređivali pejzaži kao takvi, već će svoju ulogu pre naći u doterivanju pozadine, gde detalji ipak nisu u prvom planu.

Color Transfer takođe je zanimljiv, mada dosta diskretniji od ostalih. Njegova uloga je da prenese paletu boja sa slike na sliku. Proces se odvija automatski, tako što otvorite sliku u prozoru Neural Filters, a zatim odaberete ili neku od ponuđenih slika koje će služiti kao referenca ili učitate neku sa hard-diska. Ovaj filter primenjuje se na celoj slici, međutim, ukoliko postoje delovi za koje ne želite da budu prikazani, možete „peške” da ih obrišete četkicom. Tako, bilo kojoj slici možete da dodate boje koje je Mikelanđelo koristio na Mona Lizi ili da zalasku sunca koji ste sami fotografisali dodate boje nekog mnogo impozantnijeg.

Svi filteri tokom primene zahtevaju malo vremena dok traje proces obrade. Međutim, dobra vest je da je to stvarno malo vremena, te da svi filteri moraju da se downloaduju i instaliraju, pa se obrada obavlja lokalno, a ne online.

Još jedna odlična novina tiče se importovanja fajlova koji su nastali u Adobe Illustratoru. Ovakvi dokumenti, po pravilu, sastoje se od vektora, a to, u zavisnosti od kompleksnosti projekta, može da bude velik broj vektorskih delića. Do sada nije bilo moguće ubaciti AI fajl u Photoshop i obrađivati svaki taj delić posebno. Sada imate mogućnost da kopirate i „nalepite” ceo projekat iz Adobe Illustratora, ali tako da iz funkcije Paste odaberete Layers. Na ovaj način dobićete poseban layer za svaki deo iz Adobe Illustratora. Ne samo da tako organizovanim layerima možete da menjate boju, već možete, pomoću Pen Toola, da im menjate i oblik. Layeri će biti organizovani na isti način na koji je to učinjeno u Adobe Illustratoru, tako da ćete se lako snaći. Naravno, pod uslovom da ste bili organizovani kada ste kreirali AI fajl.

Poslednja novina koju smo izdvojili ovom prilikom tiče se kolaboracije. Funkcija je namenjena isključivo za rad sa fajlovima koji su postavljeni online na platformu Creative Cloud. Kada obavite uploadovanje fajla, možete da pozovete druge korisnike (koji, takođe, moraju da imaju nalog) da pogledaju vaš rad. On može da bude rezervisan samo za odabrane ili možete da podesite da rad bude dostupan svima: bilo da ga samo pogledaju ili da mogu i da komentarišu. Pogodnost u komentarima je to što komentator (klijent, kritičar ili nešto treće) može da zaokruži ili na drugi način obeleži na slici deo za koji smatra da zahteva doradu i zatim ostavi komentar. U komentaru će se naći i njegove reči, ali i slika sa obeleženim delom. Na taj način, bez mnogo truda, možete da vidite šta je klijent ili kolaborant video, mislio, hteo da popravi, a da to ne iziskuje, praktično, nimalo truda sa njegove strane. To je naročito važno i zgodno ukoliko on nije vičan radu u Photoshopu.

Nije potrebno da veličamo Photoshop kao program. Ovaj softver toliko dugo je ne samo prisutan, već sedi na tronu svih foto-editora, bez pretnje da će ga iko u skorije vreme odatle skinuti. Adobe je imperija koja ima čitavu armiju grafičkih programa i možemo da ih mrzimo zbog nekih nepopularnih poteza, ali moramo da im se divimo. Uvek prednjače u inovacijama, neprevaziđeni su u kvalitetu, a ukoliko se neko drzne da izmisli nešto novo što oni nemaju, oni se potrude da se to ubrzo nađe i u njihovoj ponudi. Ista priča je sa Photoshopom.

Ponuda funkcija i mogućnosti raste iz godine u godinu i još se nije desilo da novi Photoshop nije opravdao očekivanja. Ako ćemo tražiti mane, a priznajemo, tražili smo ih, moramo da pomenemo da AI koji Photoshop koristi nije savršen. Kod nove alatke za selekciju, obeležavanje nije savršeno i ne može precizno da se „uokviri” kosa ili duga dlaka životinja. Filteri iz Neural porodice ponekad obave sjajan posao, ali ponekad rezultat deluje vrlo neubedljivo. Pogotovo kada su u pitanju novi članovi, koje smo pomenuli u tekstu. No, kada su nove stvari u pitanju to je uvek tako, pa čvrsto verujemo da će se ove funkcije vremenom poboljšavati i jedva čekamo da vidimo ta poboljšanja.

Tip: foto-editor

Potrebno: Windows, macOS

Veličina: 3,69 GB (trial)

Cena: 21 dolar mesečno, proba 7 dana

Adresa: www.adobe.com/products/photoshop.html


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama