TEST RUN
Adobe Photoshop on the web Beta
Foto -obrada, uvek i svuda
Gordana RADOVIĆ
1. januar 2022.

Ukoliko ste korisnik i ljubitelj Photoshopa, obradovaće vas informacija da se Adobe priprema da predstavi online verziju ovog popularnog programa. Zvaničan naziv je Adobe Photoshop on the web i za sada je u Beta fazi razvoja. U pitanju je svojevrsna „laka” verzija desktop iteracije, koja bi vremenom (donekle) trebalo da postane bogatija opcijama.

Moramo da priznamo da je workflow daleko bržinego što smo to pomislili na prvu loptu

Program nećete lako pronaći, čak i ako znate pravu adresu ili dobijete direktan link ka njemu, jer je neophodno da imate aktivan Adobe nalog. I to aktivan u smislu da plaćate neku od dostupnih pretplata ili bar da ste u probnom režimu korišćenja neke od usluga. Nažalost, trial traje samo sedam dana, ali Adobe smatra da je to dovoljno da isprobate program i odlučite se hoćete li ili nećete da ga koristite. Još jedno ograničenje tiče se internet browsera koji koristite. Ukoliko ste korisnik Chromea ili Edgea nećete imati problema, međutim, bilo koji drugi za Photoshop on the web nije prihvatljiv i nećete moći da ga „pokrenete”. Važno je napomenuti i to da program ne podržava ni mobilne platforme, pa od pristupa Photoshopu preko mobilnog telefona ili tableta nema ništa.

Ako ste ispunili sve neophodne ulove i otvorili Photoshop on the web, čeka vas program koji liči na Photoshop, ali na prvi pogled se vidi da „to nije to”. Nije samo stvar u tome da online verzija ima manje opcija, već da nije ni pretendovala da liči na desktop rođaka. Pre svega, interfejs ne poseduje sve one padajuće menije koji su krcati naprednim opcijama. Ovde je smešten skroman meni, „hamburger”, sa osnovnim funkcijama, poput Open, Save, Export, nekoliko komplemenata iz menija Edit i Layer, te podešavanjima vezanim za funkcionisanje programa.

Osnovni Toolbox, takođe, ima daleko manje alatki od onih koje sadrži „pravi” Photoshop, a one koje su tu lako ćete prepoznati. Photoshop on the web ne dozvoljava otvaranje više fajlova ili projekata u isto vreme. Za svaki projekat ili, čak, sliku, morate da otvorite novi tab u internet browseru. Možete da radite na jednom projektu (čitaj: PSD fajlu) i to je to. Ako se bavite bilo kojom vrstom kompozitinga poželećete da kombinujete nekoliko slika, a to se ovde rešava pomoću Place Toola. Ova alatka importuje drugu sliku i to na poseban layer, tako da možete da je obrađujete na bilo koji način, a izbegava opciju otvaranja slike kao posebnog fajla.

Kao što smo nagovestili, layeri su i te kako prisutni i to ne samo „obični”, već i Adjustment layeri, kao i maskiranje koje funkcioniše potpuno isto kao i u „normalnom” Photoshopu. Ako tome dodamo da su programeri ovde smestili i napredne opcije, kao što su Select Subject i Remove Background, moramo da priznamo da je workflow daleko brži i fluidniji nego što smo to pomislili na prvu loptu.

Sve ovo nas je prijatno iznenadilo, jer već ovih nekoliko funkcija pruža priliku za lako i brzo importovanje slika i layera, ali i njihovo uređivanje i prilagođavanje. Kada smo kod layera, moramo da pomenemo i Blending Modes, koji su nešto drukčije pozicionirani, ali ćete ih lako naći u podešavanjima svakog layera. Oni su predstavljeni ne samo nazivom, već i thumbnailom koji dočarava koji ćete efekat postići njihovom upotrebom.

Kao što smo pomenuli, osnovni Toolbox je mnogo skromniji, ali na dohvat ruke drži i neke naprednije funkcije. Recimo, Transform Tool, koji je u Photoshopu pomalo skriven, ovde se nalazi odmah u Toolboxu, zajedno sa svim pripadajućim funkcijama: Free Transform, Skew, Flip, Perspective i Distort.

Kada su brushevi u pitanju, izbor je vrlo ograničen. Osnovni „modeli” su tu, pa ko zadovoljan, ko nije. Takođe, ne postoji opcija da dodate eksterne brusheve, tako da moramo da zaključimo da je online verzija više naklonjena onima koji rade editing i kompoziting od onih koji žele da nešto nacrtaju. Za osnovne stvari, kao što je dodavanje senke ili ručno maskiranje objekta, i ova paleta brusheva biće dovoljna. Još jedna zanimljiva stvar su opcije koje su usmerene na korisnike uređaja koji imaju ekrane osetljive na dodir. Tu mogu da se iskoriste opcije kao što su Use pressure for size i Use pressure for opacity. Opcije se koriste tako da jačinom pritiska kojim delujete na ekran, u stvari, kontrolišete veličinu četkice ili jačinu njenog otiska.

Iako je u pitanju Beta verzija, naši utisci su vrlo pozitivni, ali se nameće pitanje da li online Photoshop može da zameni regularnu verziju? Nikako - ni blizu! Zgodno je imati online opciju kada poželite da obradite samo neki detalj na već postojećem PSD fajlu ili morate nešto da uradite na brzinu. Desktop verzija Photoshopa zahteva i dobru mašinu i veću rezoluciju ekrana, dok je izmene ili jednostavniji projekat moguće izvesti i na uređaju skromnijih performansi, on the go, ukoliko imate pristup Photoshopu on the web.

Tip: foto-obrada

Potrebno: Chrome, Edge

Veličina: -

Cena: besplatno

Adresa:
photoshop.adobe.com


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama