TEST DRIVE
Urbanista Los Angeles
Perpetuum musicae
D. LUKINOVIĆ
1. januar 2022.

Urbanista nastavlja sa praksom imenovanja svojih proizvoda po, je li, velikim urbanim centrima. Red je došao i na mesto sa najvećom količinom duša na relativno malom prostoru koji ustaju jutrom okupani Suncem, u nadi da će steći slavu. Los Anđeles je svoj omaž u izvedbi ove kompanije dobio u vidu bežičnih slušalica (headseta), koje pored modernih načina komunikacije u vidu Bluetooth 5.0 veze, te poslovične elegancije, donosi jednu veoma zanimljivu novinu o kojoj ćemo malo kasnije.

Najpre, na prvi utisak. Los Angeles stižu u ubedljivoj kutiji, u elegantnoj i jednostavnoj futroli izrađenoj od veštačke kože. Sam uređaj deluje veoma robusno, dok su upotrebljeni materijali i njihova završna obrada natprosečni. Površina je mat i hrapava, dok sve kontaktne površine prekriva veštačka koža, koja je udobna i ne izaziva znojenje. Velike i čvrste metalne šipke (bukvalno) spajaju školjke sa rajfom. Školjke rotiraju na njima dok se ceo uređaj prilagođava veličini glave jednostavnim „razvlačenjem”. Slušalice su veoma čvrste, ali udobne i lagane, pa višesatno korišćenje neće biti bolno i neprijatno.

Rajf krije i glavnu karakteristiku ovog modela. Urbanista reklamira Los Angeles kao prvi komercijalni headset sa solarnim punjenjem. Na jedinom logičnom mestu, na gornjoj površini rajfa, nalaze se solarne ćelije izrađene od Exger Powerfoyle materijala. Lagan, izdržljiv i tanak, ovaj materijal omogućava napajanje uređaja energijom Sunca sa minimalnim uticajem na masu. Zahvaljujući pomenutom, proizvođač može da eksperimentiše sa manjom baterijom, jer kapacitet ne igra toliki faktor. Tokom testiranja nismo „potrošili” zalihu, pa verujemo da je dovoljna za svakodnevnu upotrebu. Pored solarnog panela, Los Angeles je napakovan tehnologijama. Headset ima senzore koji detektuju da li se nalazi na glavi, što pomaže pri uštedi baterije. Tu je i kontrola glasom, aktivna eliminacija buke, sa opcionim režimom za ambijentalne zvuke, kako se ne biste bukvalno odvojili od sveta na radnom mestu ili u toku vožnje bicikla, na primer. Domet je uobičajenih deset metara.

Kvalitet zvuka je veoma dobar. Ovaj model neće ukrštati koplja sa Hi-Fi čudima, ali će predstaviti kompletnu zvučnu sliku sa dovoljno dinamike i separacije tonova za slušanje muzike, gledanje filmova ili razgovor. Kad smo kod razgovora, mikrofon ne izobličuje glas korisnika i jasno „skuplja” govor, uz minimalni uliv lokalne gužve, pa je ovaj model pogodan i za lične i poslovne razgovore.

Urbanista Los Angeles predstavlja moderan, elegantan, lagan, ali fizički robustan, bežični headset, napakovan korisnim tehnologijama. Sve to je krunisano solarnim ćelijama, za „večnu muziku”. Prvi korak je obično najskuplji i navedena kombinacija tehnologija i karakteristika ima cenu, a ona iznosi 200 apoena „jačih” valuta.

Osnovno: zvučnici prečnika 40 mm, frekventni raspon 20-20000 Hz, osetljivost 107 dB, impedansa 32 oma

Mikrofon: electet kondenzatorski

Ostalo: on-ear tip slušalica, rotiranje školjki za 90 stepeni, detekcija da li je uređaj na ušima, aktivna kontrola buke sa režimom za ambijentalne zvuke, solarni panel, baterija 750 mAh, Bluetooth 5 veza (Bluetooth 2 klasa, A2DP1.3, AVRCP 1.5, HFP 1.6 profili, SBC i ACC kodeci), domet 10 m

Proizvođač: Urbanista (urbanista.com)

Kontakt: Tehno dućan (tehnoducan.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama