TEST PLAY
Century: Age of Ashes
Lidija ĐUŠIĆ RADENKOVIĆ
1. januar 2022.

Ako sastanak naslepo počne pesnicom u glavu, to teško da će se izroditi u srećnu ljubavnu priču. Susret autorke ovih redova sa igrom Century: Age of Ashes pratilo je bespovratno riknjavanje starog, dobrog Seasonica od 520 vati. Iako pregorevanje napajanja nema veze sa igrom, ponovno startovanje igre nakon što je novo napajanje povezano, izazvalo je blagu zebnju i nelagodu. Srećom, potpuno neopravdano.

Ako ste ikada poželeli da letite na leđima zmaja, Century je igra za vas

Za lični izbor igara sa borbama u vazduhu odgovoran je Wings of War sa sredine prošle decenije. Prvi svetski rat, dvokrilci, trokrilci, vazdušne akrobacije i mitraljeska vatra, šarena grafika, arkadno izvođenje... Tugu što se godinama nije pojavila neka druga avio-zanimacija odagnao je Playwingov Century: Age of Ashes, koji kao da sadrži sve prave sastojke za jednu dugu i plodnu vezu. U pitanju je multiplayer, free to play, akciona borba u vazduhu, ali, najbitnije, pucate sa leđa zmaja! Da, da, ono što nam je oduvek trebalo i još je džabe. Ko bi rekao da ovakvu igru nije napravio neki veći tim, nego indie ekipa Playwing LTD.

Igra nema klasičnu single-player kampanju i to je možda jedina primedba koju možemo da uputimo ovom naslovu. Fenomenalno bi bilo da uz multiplayer postoji i priča od par sati koju bismo mogli samostalno da ispržimo vatrom iz zmajevih usta. Šteta. Ovako smo „osuđeni” na borbe timova od 3×3 do 6×6 na nebu i zemljomorju.

Na početku igre birate jednu od tri ponuđene klase: marauder, windguard i phantom. Svaka klasa ima svog zmaja sa specifičnim mogućnostima i napadima. Nakon izbora, sledi tutorijal koji vas u nekoliko minuta prilično detaljno upoznaje sa kontrolama i mogućnostima vašeg zmaja. Tokom borbi, protivnike možete da pržite vatrom, gađate ledenicama, elektrifikujete... Takođe, na specifičnim mestima po mapama raštrkani su busteri za obnavljanje oštećenog oklopa ili zdravlja.

Kontrole su vrlo proste i savršeno funkcionišu. Zmajem upravljate pomoću miša, a tokom borbi koristite još samo nekoliko tastera, kojima aktivirate određene napade (Q, E), dajete nitro boost svom vatrenom letaču ili kočite (W, S). Nešto kao NFS, ali u tri dimenzije. Naravno, pucate levim i desnim klikom miša.

Meso igre je klasičan multiplayer, u pomenutim režimima 3 na 3 ili 6 na 6. Borbe su brze, frenetične i vrlo uzbudljive. Nakon pronalaženja meča, igra vas deli u plavi i crveni tim i povezuje sa igračima širom sveta. Prostom dedukcijom (nickovi napisani ideogramima) primetili smo da ima puno igrača iz Azije, što je valjda i normalno kada su zmajevi u igri. Ali, pored njihove prirodne povezanosti sa zmajevima, nismo se dali i pržili smo ih sa užitkom. Drugi režim je kooperativni, gde sa ekipom ispunjavate zajednički cilj. Treći je opušteni, slobodni let, gde možete da isprobavate zmajeve i njihove mogućnosti.

U igri postoji i mogućnost da uzgojite zmaja iz jajeta, a to postižete napredovanjem i igri. Izlegli mladunac se samo kozmetički razlikuje od već prisutnih klasa, ali predstavlja zanimljiv dodatak.

Grafika u igri je prelepa, a osećaj letenja je fantastičan. Palo nam je na pamet da uključimo i ventilator, čisto kako bi lepršanje kose na vetru upotpunilo ugođaj. Muzička podloga je baš onakva kakva bi i trebalo da bude za igru o zmajevima - epska. Ako tražimo dlaku u jajetu, možemo da kažemo da su meniji u igri malo pretrpani. Na primer, kada smo položili jaje, trebalo nam je par minuta da ukapiramo šta, gde i kako.

Kao šlag na tortu, igra je potpuno besplatna na Steamu. Doduše, imate mogućnost da kupite jedno od tri founders pakovanja: Wyvern, Leviathan ili Behemoth pack, koja koštaju 20, 40 ili 60 evra, što je već solidna cena, ali pošto autori kažu da osim kozmetike ne utiču na igru, ne vidimo praktični smisao trošenja para. Vidimo, doduše, smisao u finansijskoj podršci jednom ovakvom razvojnom timu i ovakvoj igri i za to bismo rado dali 20 do 40 evra.

Century: Age of Ashes zaslužuje sve naše preporuke: čak i ako nikada niste gotivili zmajeve ili letenje, postoji velika mogućnost da ćete ih zavoleti.

Potrebno: Core i5 na 2,6 GHz / FX-8350, 6 GB RAM, GeForce GTX 760 / Radeon RX 560, DirectX 12, Windows 10/11 64-bit

Poželjno: Core i7 na 2,8 GHz / Ryzen 5 na 3,2 GHz, 8 GB RAM, GeForce GTX 970 / Radeon RX 580, DirectX 12, Windows 10/11 64-bit

Ova igra je: simulator borbe u vazduhu na leđima zmajeva

Platforma: Windows

Veličina: 10 GB

Studio: Playwing LTD

Izdavač: Playwing LTD

Adresa: www.century-age-of-ashes.com

PEGI: 12

85


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama