TEST PLAY
Wytchwood
Darko MIHOKOVIĆ
1. januar 2022.

Danas je uobičajeno da survival i role play igre imaju razgranate krafting sisteme za pravljenje najrazličitijeg oruđa i oružja. Ali, kada malo bolje razmislite, to su u nekoj meri imale i stare point&click avanture, kada ste kombinacijom dva predmeta iz inventara dobijali treći, neophodan za rešavanje neke zagonetke. Posmatrano kroz ovu prizmu, termin „krafting avantura”, kako je etiketirana igra koju danas imamo na tapetu, ne zvuči toliko nebulozno.

Wytchwood pozajmljuje narativ iz poznatih bajki i mitova, ali uz dozu savremenog realizma

Wytchwood je avantura smeštena u svet bajki, ali ne onih dečjih u kojima je sve provučeno kroz ružičasti filter, nego u svet čije pripovesti imaju daleko mračniji ton. Glavna junakinja je neimenovana veštica, sa interesantnim modnim detaljem u vidu kazančeta na glavi, upravo probuđena iz dugogodišnjeg sna. Ulogu budilnika odigrao je demon u obličju jarca, koji vam je, usput, obrisao pamćenje i sada vam pred nosom maše neispunjenim ugovorom na dvanaest duša. Bukvalno saterani u ćošak, krećete na zadatak da odradite dil sa demonom, povratite sećanja i otkrijete ko je usnula devojka koja leži u kripti ispod vaše kuće.

Dvanaest duša predstavlja isto toliko životinja koje prave „nestašluke” na svom delu mape, pa, tako, zmija omađijava ljude kako bi postali robovi, pijavica isisava krv pacijentima, pretvarajući se da ih leči... Wytchwood pozajmljuje narativ iz poznatih bajki i mitova, ali uz dozu savremenog realizma, jer se mnoge priče tiču trenutnih problema u svetu: kuga i karantin u močvari ili ovan koji priželjkuje svet u kome žive samo ovce belog runa. Mehanika igre veoma je jednostavna i svaki od dvanaest zadataka sastoji se od niza fetch kvestova, povezanih dovitljivim dijalozima. Dobiješ recept, sakupiš potrebne sastojke, napraviš predmet i tako u krug.

Osim što vam je obrisao pamćenje, jarac je u naletu gladi pojeo sve stranice iz knjižice sa magičnim receptima, tako da, praktično, krećete od nule. Osnovu kraftinga čini sakupljanje resursa, pa ćete bar dve trećine vremena provedenog u igri potrošiti na branje bobica, šišanje trave i hvatanje buba. Pored „na izvol’te” sastojaka, tu su i oni za koje ćete morati malo da se potrudite. Na primer, da biste dobili daždevnjačke oči ili krila šišmiša, morate prvo napraviti zamku za hvatanje odgovarajuće životinje. Ne budite lenji, već od samog početka krenite da vredno sakupljate sve što se sakupiti može, poštedeće vas mnogo šetnje u kasnijim fazama igre.

Veliki problem igre je odsustvo bilo kakvog izazova i osećaja da ste nešto postigli. Wytchwood jeste zamišljen da bude casual zabava, pravo puštanje mozga na ispašu, ali to ide to mere da sem prepoznavanja teksta i slika, sve druge moždane funkcije mogu da idu na sleep. Sa svakim postavljenim zadatkom automatski dobijate i rešenje - u knjižici će se stvoriti recept za ono što se od vas traži. Čak će vam reći i na kojim mapama se nalaze sastojci. Neće vas pustiti ni da eksperimentišete sa hvatanjem raznih stvorenja, jer posedujete specijalno veštičije čulo koje će vam odmah saopštiti njihove slabosti, tj. šta je potrebno učiniti kako biste ih uhvatili. Na igraču ostaje samo da šparta mapama i sakuplja sastojke. Drugim rečima: nula mozganja, 100 odsto fizikalisanja.

Ono što se ne može poreći je da igra zaista prelepo izgleda. Svaka mapa ima svoju paletu boja, jesenja šuma predstavljena je crveno-braon tonovima, žitnim poljima dominiraju žuta i zelena, dok je turobna močvara utonula u sivilo. Iako je igra delo kanadskih autora, nije isključeno da korene vuku iz istočne Evrope, jer Wytchwood neodoljivo podseća na neki sovjetski animirani film.

I pored audio-vizuelnog dojma koji zaslužuje čistu desetku, prilično zanimljive priče i dijaloga, te pristupačne cene, činjenica da u sebi ne nosi ni mrvicu izazova za igrača, svrstava Wytchwood u kategoriju OK igara, uskrativši joj priliku da postane pravi indie sleeper hit.

Potrebno: Dual Core na 2,0 GHz / Athlon X2 5200+ 2,6 GHz, 2 GB RAM, GeForce 9600 GS / Radeon HD4000, 512 MB VRAM:

Ova igra je: krafting avantura

Platforma: Windows, PlayStation 4/5, Xbox One/XSX, Switch

Veličina: 3 GB

Studio: Alientrap

Izdavač: Whitethorn Digital

Adresa: whitethorngames.com/wytchwood

PEGI: nema

72


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama