TEST PLAY
Marsupilami: Hoobadventure!
Dragan KOSOVAC
1. januar 2022.

Stvorenje zvano Marsupilami, sa ogromnim nosom i očima, krznom nalik na leoparda i neverovatno dugačkim i okretnim repom, delo je belgijskog strip-autora Andrea Frankina, a prvi put se pojavilo u javnosti pre skoro 70 godina i to na stranama strip-magazina „Spirou”. Sa rastom popularnosti lika usledila su samostalna strip-izdanja, animirane serije i filmovi, kao i igre, a najnovije ostvarenje u tom nizu je akciona platforma iz studija Ocellus, pod naslovom Marsupilami: Hoobadventure!

Igru krase odlična atmosfera i intuitivne kontrole, šteta što se prelazi veoma brzo

Jedna od stvari koja zbunjuje nove fanove ovog čudnog stvorenja je taksonomija. Naime, Marsupilami (skraćeno od francuskog za „torbar-prijatelj”) je vlastito ime originalnog lika, ali ljudi taj termin koriste i za članove njegove familije (koji imaju „obična” vlastita imena) i, generalno, za čitavu tu životinjsku vrstu. U igri Marsupilami: Hoobadventure! protagonista nije „glavni” Marsupilami, nego troje mlađih junaka, Panč, Tvister i Houp, koji žive mirno i veselo u tropskom raju Palombije. Nažalost, jednog dana dok se igraju na plaži, otkrivaju čudan kovčeg. Tek nakon što ga otvore, shvataju da se radi o ukletom sarkofagu u kom je bio zarobljen opasni duh. Utvara beži i moćnom magijom pretvara sve životinje oko sebe u svoje sluge. Srećom, izgleda da su marsupilamiji imuni na duhove kletve, pa kreću za njim kako bi ga naterali da poništi magiju kojom kontroliše ostale životinje.

Marsupilami: Hoobadventure! je jednostavan, ali neverovatno zabavan platformer. Autori igre su očigledno i sami ljubitelji izvornog materijala, jer kad su vam glavni junaci otkačena stvorenja koja pucaju od energije i sa specijalnom sposobnošću u vidu multifunkcionalnog repa koji je zaštitni znak slavnog lika, bilo bi zaista besmisleno da to i ne iskoristite. U praksi, igra funkcioniše kao veseli, lepši rođak klasika Donkey Kong Country. Između akrobatskog platformisanja i lupanja šljagi nesrećnim, hipnotisanim živuljkama, skupljate voćkice koje vam podižu brojač života. Kontrole su krajnje jednostavne, ali njima može mnogo da se postigne, zbog toga što se intuitivno menjaju da se prilagode situaciji. Isti tasteri rade druge stvari kada se krećete na specifičan način (kada ste u skoku, na primer) ili kada se nalazite u blizini određenih objekata (ako je u blizini specifičan prsten za hvatanje, zgrabićete ga pritiskom tastera za napad). Uglavnom, akcija je vrhunska i teče veoma glatko.

Dodatne poene igra dobija na konto odličnog audio-vizuelnog aspekta. Kretanje likova jeste u 2D ravni, ali su svi objekti i likovi prelepi 3D modeli. Animacije su prva liga, a odlične stvari koje se dešavaju sa repovima glavnih likova su toliko simpatične da će podjednako razveseliti stare fanove Marsupilamija i one koji se sa ovim stvorenjima sreću prvi put. Atmosferu upotpunjuju vesela muzika i ambijentalni zvukovi, kao i povremeno ubačeni, tradicionalni poklič marsupilamija: „Huuuuba!”

Ova igra, ipak, ima jedan značajan problem, a to je njena dužina. U igri je nešto iznad dvadeset nivoa, raspoređenih u tri tematska sveta, sa povremenim, kraćim, bonus deonicama u kojima se brzo krećete po statičnom nivou, jureći prstenove koji se nasumično spounuju. Na svakih nekoliko nivoa čeka vas jurnjava za glavnim negativcem, da bi tek na kraju imali pravi bossfight sa njim i to je ubedljivo najteži segment igre. U zavisnosti od toga koliko će vas namučiti finalni okršaj, Hoobadventure! se završava za nešto više od dva sata, što je, ipak, previše kratko samo po sebi, a pogotovo ako se u obzir uzme cena igre od 30 evra.

Finalni utisak je da su u studiju Ocellus zamislili Marsupilami: Hoobadventure! kao igru za najmlađu publiku, kao veselu platformu sa simpatičnim likovima koja može da se završi u jednoj igračkoj sesiji. Nakon što se bilo koji nivo pređe prvi put, dobijate opciju da jurite najbolje vreme, ali, načelno, nema mnogo razloga da se vraćate ovoj igri, sem ako ste veliki fan Marsupilamija ili dete koje voli šarene platforme. Naša „objektivna” preporuka je da sačekate neki popust od bar 50 odsto.

Potrebno: Core i5 na 2,5 GHz, 2 GB RAM, Intel HD 4400, Windows 10 64-bit

 

Ova igra je: šarena platforma sa slavnim likovima iz stripa

Platforma: Windows, macOS, Playstation 4/5, Xbox One/SXS, Switch

Veličina: 2 GB

Studio: Ocellus Studio

Izdavač: Microids

Adresa: i.sk.rs/358284

PEGI: 7

80


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama