TEST DRIVE
Gigabyte Z690 Aorus Master
Gospodar igre
Vladimir TRAJKOVIĆ
1. decembar 2021.

Retka je konkurencija koja može da parira moćnom Aorus Masteru. Ovaj model je na drugom mestu među Gigabyteovim modelima sa Z690 čipsetom i pleni na svakom polju, od vizuelnog utiska, robusnosti, do stabilnosti u radu i performansi.

Ovaj Gospodar bez dodatnih adaptera može da ugosti čak pet M.2 uređaja...

Naponska sekcija sastavljena je od konfiguracije koju čine 19+1+2 faze. Potonje napajaju integrisanu grafiku i memorijski kontroler, dok je 19 njih zaduženo za snabdevanje strujom procesorskih jezgara. Kako svaka od faza izdržava struju od 105 ampera, ukupna jačina struje koju ploča može da isporuči procesorskim jezgrima iznosi čak 1995 ampera. Nema brige o tome hoće li overklok biti uspešan i stabilan, pod uslovom da procesor imate čime da ohladite.

Hladnjaci koji prekrivaju komponente naponske sekcije verovatno su po površini najveći ikada primenjeni za ovu svrhu, jer njihova „rebra” u zbiru daju čak sedam puta veću disipacionu površinu u odnosu na najmasivnije monolitne aluminijumske hladnjake. Koliko je ovakvo rešenje efikasno, najbolje svedoči to što je pri maksimalnom opterećenju Core i9-12900K, hladnjak naponske sekcijena dodir bio jedva topliji od šake, što je podatak vredan divljenja.

Ostatak ugrađenih komponenata takođe izaziva poštovanje, pošto Gospodar bez dodatnih adaptera može da ugosti čak pet M.2 uređaja, od čega četiri podržavaju brzine po PCI-E 4.0 x4, a jedan je po PCI-E 3.0 x4 standardu. Sve M.2 slotove prekriva masivni, monolitni hladnjak, koji sa hladnjacima ostalih komponenata skriva najveći deo same štampane ploče, pa Gospodar deluje kao da je sav u oklopu, čemu doprinosi i backplate koji je zadužen za zaštitu i hlađenje komponenata sa zadnje strane ploče.

Ovoliki broj M.2 slotova zauzeo je najveći broj PCI-E linija u sistemu, pa je za same PCI-E slotove ostalo relativno malo prostora. Tako su, pored primarnog PCI-E 5.0 x16 slota, dostupna još dva PCI-E 3.0 x4 slota, što ovu ploču čini nepodesnom za ljubitelje najmoćnijih SLI/Crossfire konfiguracija, ali uzimajući u obzir monstruozne cene grafičkih kartica i gotovo nepostojeću podršku za navedene konfiguracije, ovo i nije neka praktična mana, nego skoro pa imaginarna stavka.

Uprkos tome što je za M.2 uređaje ostavljen najveći broj PCI-E linija, USB podrška je vrlo bogata, kako na internim, tako i na konektorima smeštenim na zadnjem panelu.

Mrežno rešenje posebno se izdvaja, jer ploča koristi Marvellov10Gmrežni kontroler, sposoban za brzine od 10 gigabita po sekundi, a ni bežični deo ne zaostaje, pa, tako, podržava Intelov WiFi-6E standard, kao i frekventni opseg od šest gigaherca, pored onih od 2,5 i pet gigaherca. I Bluetooth veza je „po poslednjoj modi” i izvedena uz podršku za 5.2 standard.

Zvučni podsistem zasnovan je na Realtekovom ALC1200-VB čipu, kome je pridružen ESS Sabre ES9118 DAC (digitalno-analogni konverter) koji zadovoljava Hi-Fi standarde i podržava 32-bitni zvuk. Ovako respektabilnu postavku upotpunjuju najkvalitetniji, namenskiaudio-kondenzatori i visokoprecizni TXC oscilator, koji pomaže DAC-u da konvertovani zvuk bude što prirodniji.

Na ploči ovog kalibra, gotovo da se podrazumevaju stavke poput tastera za flešovanje BIOS-a kada je računar isključen ili, čak, nekompletan, kao i merne tačke za eksterno merenje bitnih napona u sistemu. Neizbežni su i statusni LED displej, taster za uključivanje, kao i taster čiju je funkciju moguće postaviti po želji, pa se uz pomoć njega može isključivati LED osvetljenje, odabrati drugi profil BIOS-a ili čak pokrenuti računar i direktno pristupiti BIOS-u, što će overklokeri i te kako znati da cene.

Pomenuto LED osvetljenje znatno je konzervativnije u odnosu na ranije generacije ploča, pa se usuđujemo da kažemo da čak deluje i pomalo ozbiljno u svojoj diskretnosti. Nadamo se da je ovo novi trend.

Ploča i svaki njen detalj besprekorno funkcionišu, a ono što nas je posebno obradovalo jeste cena - Z690 Aorus Master na našem tržištu košta oko 500 evra, što je znatno jeftinije u odnosu na konkurentne modele iz visoke klase, iako, nažalost, još uvek nedostupno većini igrača.

Čipset/podnožje: Intel Z690/LGA 1700

Memorija: DDR5, 4 slota, maks. 128 GB / 6400 MHz, dual channel

Napajanje i naponska sekcija: 1 × 24-pin ATX, 2 × 8-pin EPS 12V, naponska sekcija 19+1+2 faze

Slotovi za proširenje: 1 × PCI-E 5.0 x16, 2 × PCI-E 3.0 x16 (x4), 4 × M.2 PCI-E 4.0 x4 (3 × 110 mm + 1 × 80 mm) + 1 × M.2 PCI-E 3.0 x4 (80 mm), 6 × SATA 3 (6 Gb/s)

USB: 1 × USB-C 3.2 na zadnjem panelu + 1 opcioni USB-C 3.2 na internom konektoru, 1 × USB-C 3.1 na zadnjem panelu, 5 × USB 3.1 na zadnjem panelu, 4 × USB 3.0 na zadnjem panelu + 4 opciona USB 3.0 na internim konektorima, 4 opciona USB 2.0 na internim konektorima

Mreža: 1 × Marvell AQtion AQC113C 10G LAN, 1 × Intel Wi-Fi 6E AX210 (802.11 a/b/g/n/ac/ax, tri-band 2,4, 5 i 6 GHz) + Bluetooth 5.2

Zvuk: Realtek ALC1220-VB, WIMA i Nichicon Fine Gold audio-kondenzatori, ESS Sabre Hi-Fi ES9118 DAC, visokoprecizni TXC oscilator, podrška za 7.1, optički izlaz, pozlaćeni audio-konektori

Hlađenje: pasivno hlađena naponska sekcija sa toplotnom cevi, pasivno hlađen čipset i svi M.2 uređaji, 10 × PWM konektori za ventilatore (svi po 2 A)

Ostalo: RGB Fusion 2.0 osvetljenje + 2 konektora za LED trake, premijum aluminijumski kondenzatori (10K), izvedene merne tačke za kontrolu radnih napona, ’Power’, ’Reset’, ’Q-flash Plus’ i ’Clear CMOS’ tasteri, merenje nivoa buke i temperature uz eksterne senzore

Dimenzije: 30,5 × 25,9 cm, E-ATX

Proizvođač: Gigabyte (gigabyte.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama