TEST DRIVE
Fractal Design Era
Skupa bombonjera
Danilo LUKINOVIĆ
1. novembar 2021.

U poslednjih nekoliko godina sve više se pojavljuju fabrička kućišta čija je osnovna svrha estetika, bilo da se radi o čistoj eleganciji ili „svemirskim” egzibicijama primenjenog dizajna. Odlikuje ih upotreba vrhunskih materijala, poprilična cena i, često, upitna praktičnost u obavljanju osnovne funkcije jednog kućišta.

Kompanija Fractal Design poznata je po kreiranju kvalitetnih i praktičnih proizvoda, kućišta pre svega, kod kojih su pametna upotreba prostora i performanse bitnije od estetike koja se svodi na čist kubizam. Međutim, i oni lagano „dodaju gas” po pitanju estetike, a njihov Era Mini-ITX predstavlja prelepo minijaturno kućište od brušenog aluminijuma, koje na skali prioriteta opasno vuče ka krajnjem delu, na kom piše estetika.

Sastavljeno je kombinacijom aluminijumskih panela, debljine od oko tri milimetra i čelične konstrukcije. Bočni i gornji su odvojivi, dok su prednji i zadnji zanitovani za čelični skelet. Kombinacija izlomljenih, ali zakrivljenih linija (jeres za Fractal Design) čini da kućište izgleda kao da se izdiže iz zemlje i formira. Našlo se mesta za I/O panel sa dva USB 3.0 i jednim USB-C 3.1 konektorom, i audio-kombo ulazom/izlazom. USB kablovi su pljosnati i povezuju se zajedničkim konektorom, dok audio-konektor i taster za uključivanje imaju obične, da ne kažemo sirotinjske žice (sa izolacijom). Svi kablovi su dugački, mada u ovom kućištu sve izgleda dugačko. Zbog specifičnog oblika, ne postoji opcija bočne stranice od kaljenog stakla. Gornja maska je izmenjiva. U zavisnosti od toga koju ste verziju odabrali, u kutiji će se naći mrežica koja omogućava nekakav protok vazduha i „zatvorena” varijanta sa furnirom ili od kaljenog stakla, kroz koje će probijati svetlost „prosvetljenih” komponenata. Kućište je raspoloživo i u više boja.

Sastavljanje konfiguracije zahtevaće pripreme i brižljiv odabir komponenata. Napajanje se montira sa prednje strane, dok je priključak za naponski kabl sproveden na zadnju stranu. Kućište podržava SFX, SFX Long, ali i ATX format napajanja. Ništa osim potpuno modularne verzije ne dolazi u obzir, jer će „šuma” kablova ispuniti unutrašnjost kućišta. Izbor će uticati na broj potencijalnih uređaja za skladištenje. Odvojiv nosač za jedan uređaj formata 3,5 inča ili dva od 2,5, postavlja se pored napajanja, ali će ga ATX „isterati” iz kućišta. Dodatni uređaji se postavljaju na odvojiv lim, na koji, takođe, mogu da se montiraju dva manja ili jedan veći uređaj. Mi preporučujemo ograničavanje na M.2, jer većina modernih ploča ima dva slota, a svaki kabl manje olakšava život ugrađenim komponentama.

Proizvođač je uspeo da obezbedi prostor za grafičku karticu maksimalne dužine 295 milimetara, koja zauzima dva slota. Pažljivim izborom komponenata, moguće je sastavljanje prave zverčice. Dimenzija i estetika diktiraju ograničen protok vazduha. Postoje rešetke sa bokova donje stranice i „šara” na bočnim. Prirodna tendencija toplog vazduha da se podiže i eventualno hlađenje na gornjoj stranici izvlačiće vazduh iz kućišta. Za iole jaču mašinu, neophodni su mrežica sa gornje strane i jedan ili dva ventilatora prečnika 120 milimetara. Zatvoreno vodeno hlađenje se nameće kao najlogičnije rešenje, ali veoma hrabri mogu da pokušaju da sastave loop sa modernim GPU blokom sa terminalom koji je uklopljen u konstrukciju, tankim radijatorom, DDC pumpom sa najmanjim rezervoarom i, u najboljem slučaju, čvrstim cevima. Ovo će ispuniti veći deo unutrašnjosti i zahtevati tone živaca i strpljenja, ali će rezultat biti jedinstven, mada se neće videti kroz aluminijum.

Sve pomenuto jasno ukazuje na to da je ovo kućište namenjeno entuzijastima koji su odlučili da se rvu baš sa ovim modelom, jer ih je izgled „kupio” i/ili nekome ko će od prezentacije mašine zaraditi novac. U prilog ovoj konstataciji ide i cena od oko 20 hiljada dinara na našem tržištu, koju običan korisnik ne može da opravda.

Dimenzije i masa:
325 × 166 × 307 mm, 4-4,2 kg u zavisnosti od verzije

Osnovno: 2 × USB 3.0, 1 × USB-C 3.1, audio-kombo, 1 × 3,5”, 2 × 2,5” (u zavisnosti od upotrebljenog napajanja) podržava Mini-ITX format

Ostalo: elegantna konstrukcija od aluminijuma, izmenjive gornje površine (mreža, drvo, kaljeno staklo)

Proizvođač:
Fractal Design (fractal-design.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama