Tekstovi sa našim videom
Tekstovi sa našim videom
LAKI PINGVINI
Andonstar AD206
Koristan elektronski alat
D. PETROVIĆ
1. novembar 2021.

Usitnjavanje elektronskih komponenata, jako sitni natpisi na njima i, generalno, s godinama sve slabiji vid, dovode do toga da nam „ruke postaju kratke”. Šalu na stranu, ali problem svakako nije zanemarljiv. Svi mi koristimo razne stalke i držače štampanih ploča, mnoge od njih sa dodatnom lupom. Međutim, da bismo videli da li je loše zalemljen QFN28 CP2102 razlog nemogućnosti prebacivanja skeča na naš ESP32, potrebno je nešto jače. Nešto bolje. Recimo, elektronski mikroskop iz naslova.

Andonstar je firma koja u svom prodajnom asortimanu ima zaista gomilu sličnih rešenja. Mi smo odabrali model sa oznakom AD206, uzimajući u obzir rezoluciju kamere, kvalitet snimka, ali i ono najvažnije - cenu. Model iz naslova ima ponekog keca u rukavu, a ima i nedostataka, ali ih ne smatramo krucijalnim.

AD206 dolazi sa aluminijumskim postoljem i nosačem. Nosač ispod ima gumene stopice, te je kamera jako stabilna. Stub sa nazubljenom letvom se može obarati po potrebi napred i nazad, što može da posluži ako nam zatreba pogled na komponentu pod nekim uglom. Do stuba su na metalnim savitljivim crevima dve LED. Jačinom njihovog osvetljenja možemo da upravljamo, ali ne i da ih isključimo. Ove LED možemo da uperimo pod raznim uglovima ka komponenti koju želimo da vidimo. Dobijaju se i dve metalne štipaljke, koje, realno, više smetaju nego što koriste.

Objektiv kamere ima mogućnost uvećavanja i do 200 puta. Maksimalna rezolucija snimanja je 12 megapiksela i rezolucija slike je 4032×3024 piksela. Slike se snimaju u standardnom JPG formatu, dok je video u AVI (MJPG) formatu. Primetili smo da je hardver sposoban da prikazuje snimak kamere mikroskopa, ali i osetna usporenja prilikom kretanja između režima snimanja. Oko samog sočiva kamere su osam LED kojima, takođe, možemo da upravljamo. Uz mikroskop bi trebalo da se dobije i UV filter, koji mi nismo zatekli u kutiji.

Sam uređaj dolazi sa ekranom od sedam inča, čije osvežavanje možemo da promenimo. Sa prikazom na ekranu smo prilično zadovoljni. Pored snimka, na ekranu će se prikazati i OSD meni. Za upravljanje kamerom, na raspolaganju imamo šest tastera, a jačinu osvetljenja ekrana podešavamo malim točkićem potenciometra. Tasterima uključujemo mikroskop, ulazimo u meni i menjamo postavke. Sa gornje strane mikroskopa je slot mikro-SD kartice, koja može biti kapaciteta do 32 gigabajta. Na nju možemo da snimimo slike i video-snimke uz pomoć namenskih tastera. U okviru menija možemo birati između 1080FHD, 1080HD i 720P rezolucija. Bez obzira na format video zapisa, broj sličica po sekundi je zaključan na 30. Zatim, tu je snimanje u loop-u, podešavanje ekspozicije, vremena, jezika i drugo.

Izoštravanje slike mikroskopa postižemo u dva koraka. Kompletan nosač sa mikroskopom se preko nazubljene letvice može podizati točkom na zadnjoj strani. Efektivna visina objektiva kamere do objekta snimanja je od dva do 17 centimetara. Onog trenutka kada smo izabrali odgovarajuću visinu u odnosu na objekat snimanja, možemo preći na izoštravanje fokusa. Za to koristimo plastični prsten oko tela objektiva kamere mikroskopa. Izoštrenu sliku možemo dodatno da zumiramo tasterima. U pitanju je, naravno, digitalno uvećanje koje, kada preteramo, neminovno vodi degradaciji kvaliteta snimka. Začuđujuće, kod ovog mikroskopa se u zavisnosti od objekta ispod, koraci zumiranja daju tolerisati.

Iznad ekrana mikroskopa, pored slota mikro-SD kartice, nalaze se taster ’reset’ i mikro-USB priključak. Nažalost, snimak sa ovog mikroskopa ne može da se prati na računaru. Ovaj priključak se koristi samo za napajanje uređaja. Nismo proveravali, ali nije isključeno da se port može koristiti i za flešovanje firmvera. Za napajanje se dobija strujni adapter na kome je USB priključak. Struja od adaptera do mikroskopa se razvodi preko malog prekidača sa tri tastera. Od njega mikro-USB kabl ide ka mikroskopu, dok DC priključak ide ka postolju, radi napajanja LED koje pomenusmo. Tasterima uključujemo mikroskop, ali i podešavamo jačinu osvetljenja LED na postolju. Ovde dolazimo do jedne od zamerki: ako nestane struje, po njenom dolasku mikroskop će se automatski uključiti.

Mikroskop, iako prilično stabilan na nosaču, ipak se može blago pomerati dok koristimo tastere. Ovo može biti problem ako pravimo video-snimak. Andonstar je ovaj problem rešio malim daljincem. Daljinac ima čak 19 tastera kojima uključujemo mikroskop, koristimo meni, upravljamo digitalnim uvećanjem i jačinom LED osvetljenja na samom objektivu.

Tu se spisak ne završava, jer je mogućnosti zaista dosta. Tasterom ’Frozen’ zamrzavamo snimak na ekranu, ’Cross Line’ koristimo da postavimo „mrežicu” na ekranu, zatim, tu su tasteri za kontrast, osvežavanje ekrana, zumiranje, osvetljenje ekrana, zaključavanje fajla na kartici od presnimavanja. Možda i najzanimljiviji tasteri su ’Inverse’, kojim invertujemo sliku u negativ, ’Image Rotate’, kojim sliku rotiramo, a tu je i crno-bela slika. Daljinac je svakako veliki plus ovom mikroskopu.

Sa AD206 smo veoma zadovoljni. Autoru ovih redova je pomogao toliko puta da ni sam ne zna kako je funkcionisao bez njega. Na tržištu ima dosta modela sa različitim specifikacijama. Svi znamo da kod naših istočnih prijatelja HD rezolucija može značiti 720p, ali i 480p. Kod ovog modela je snimak zaista odličan. Na ekranu se vrlo jasno vidi svaka nožica na 328p, svaki pad na QFN, svaki trace na ploči... Zapravo, još nismo naišli na problem koji nam mikroskop nije razrešio.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama