TEST JOY
Trust GXT 430 Ironn i Energy Sistem EVS Gaming ESG 2 Laser
Borba za vaš novac
Danilo LUKINOVIĆ
1. novembar 2021.

U segmentu tržišta gde kupac pokušava da za relativno malu sumu dobije što više - vodi se najveća borba. Ovo je dodatno izraženo u segmentu igračkih periferija, jer proizvod mora da ispuni i neke dizajnerske preduslove. Uz to i veći proizvođači imaju jeftinije modele, koji mrse konce „drugoj ligi”, ukoliko je cena slična. Upravo iz te lige, stižu nam dva headseta, namenjena perspektivnim igračima, koji odmeravaju snage u prenaseljenom delu tržišta.

Prvi u ring ulazi Trust GXT 430 Ironn. Odmah ćemo da pohvalimo vizuelni utisak. Proizvođač je uspeo da ostavi utisak velikih, poluotvorenih slušalica izrađenih od metala,a zapravo je samo rajf izrađen od ne preterano debelog, ali čvrstog lima. Dobro obrađena plastika čini ostatak konstrukcije, a vizuelni utisak dodatno pojačava nekoliko nijansi metalik-sive i detalji koji podsećaju na obrađeni metal. Rajf je fiksiran, a odmorište za glavu balansira na najlonskim konopcima i prilagođava se veličini glave. Kablovi koji prolaze kroz odmorište i vezuju školjke su pljosnati, što garantuje duži životni vek. I jastučići školjki i odmorište za glavu imaju sunđeraste uloške koji su obloženi veštačkom kožom, u kojoj uši umeju pošteno da se „upale”.

Cela konstrukcija je nešto teža (375 grama) i malo „jače” drži glavu. Ali je udobna i par sati neće zadavati muke. Mikrofon se nalazi na fleksibilnom, ali fiksnom nosaču, tako da ne može da se uvuče ili ukloni, ali barem može da se odvoji od usta. Kabl je dugačak jedan metar i ima četvoropolni audio-konektor. Na sreću, proizvođač je u pakovanje ubacio i produžni kabl iste dužine, koji se račva na zasebne konektore za slušalice i mikrofon, pa može „normalno” da se poveže na PC. Kablovi su obloženi tkaninom, nisu kruti i ne uvijaju se preterano. Već smo pisali da volimo komande na slušalicama, jer će verovatno nadživeti kontrolnu jedinicu od kukavne plastike koja landara na kablu, čak i kod mnogo skupljih modela. GXT 430 Ironn ima potenciometar na levoj školjki, dok se taster za isključivanje mikrofona nalazi na kraju nosača, pored samog mikrofona. Potenciometar je nešto tvrđi, ali ima jasan hod, i, što je još bitnije, pomeranjem dolazi do jasne promene jačine zvuka.

Zvučnici prečnika 50 milimetara pružaju sasvim zadovoljavajući zvuk. Dinamika je dobra, bas je jasan, mada bi mogao da bude malo jači, dok visoki i srednji tonovi nisu prenaglašeni. Ovaj model sasvim je podesan, kako za igranje, tako i za konzumaciju multimedijalnog sadržaja. Na našem tržištu košta 4000 dinara, mada se može naći i za više, pa obratite pažnju. Za ovaj novac opasno je blizu „jeftinoj prvoj ligi”, ali natprosečan zvuk, ubedljiv izgled i dobri kablovi „guraju” cenu malo više.

Energy Sistem EGS 2 Laser nije toliko ambiciozan, ali i dalje izgleda ubedljivo i, zapravo, više deluje „gejmerski” nego njegov, u sivo odeveni, pandan. Stilizovan oblik i kombinacija crne i crvene boje podsećaju na stare modele kompanije Creative. Plastika je sasvim solidne izrade i završne obrade, ali ima jednostavnu mat površinu, pa ne bode oči preterano. Za to je zaduženo LED osvetljenje, koje se napaja putem USB kabla i osvetljava školjke ispod metalnih mrežica koje se nalaze sa strane. I ovde je primenjen fiksni rajf sa „levitirajućim” odmorištem. Konstrukciju rajfa čine dve šipke obložene gumom, što je veoma izdržljivo, ali i fleksibilno rešenje. Odmorište je nešto jednostavnije i tanje. Gornja površina je obložena veštačkom kožom crne boje, donja crvene, a spojene su lepljenjem.

Mikrofon je, takođe, na fiksnom nosaču koji je fleksibilan, ali ima tendenciju da se vraća u položaj koji se „njemu dopada”, što zna da nervira. Kabl je dugačak 220 milimetara, nešto je deblji, sa klasičnom gumenom izolacijom i ne uvija se. Nažalost, ima samo četvoropolni 3,5-milimetarski konektor. Jasno je da dodatni USB konektor pomalo smeta, ali bi kratak kabl sa „Y” račvom olakšao povezivanje sa računarom. Na desnoj školjki nalazi se potenciometar za kontrolu jačine zvuka, koji ima malo praznog hoda, pa preporučujemo da nađete odgovarajući položaj, a za podešavanje jačine koristite tastaturu (što preporučujemo za sve slušalice, doduše). EGS 2 Laser nema kontrolu za isključivanje mikrofona, pa ćete i to morati da obavljate putem tastature ili da pokrivate kad vam neko prekine sesiju ili padnete u vatru i krenete da pominjete familiju mrskom neprijatelju i bliskim prijateljima.

Zvuk koji isporučuju slušalice je sasvim pristojan. Bas je blago zamućen, a ako „otpanjite”, dolazi do jasne distorzije. Za igranje i cenovni rang, zvuk je prihvatljiv, ali je na ovom, najbitnijem polju, Trust sa početka testa bolji. Cena EGS 2 Laser na našem tržištu se kreće oko 2500 dinara. Ovaj proizvod treba posmatrati kao ono što jeste: jednostavan, izdržljiv headset, namenjen mlađim igračima, koji izgleda cool. Zvuk je sasvim prihvatljiv, kao i masa. U vremenu u kom živimo „par hiljada” većini ljudi predstavlja ozbiljnu razliku pri kupovini, a uz to predstavlja razliku i u klasi.

Trust GXT 430 Ironn

Slušalice: prečnik zvučnika 50 mm, frekventni opseg 20-20000 Hz, impedansa 32 oma, osetljivost 105 dB

Mikrofon: omnidirekcioni, kondenzatorski, frekventni opseg 50-10000 Hz

Ostalo: filter (sunđer) na mikrofonu

Proizvođač: Trust GXT (www.trust.com)

Energy Sistem EVS Gaming ESG 2 Laser

Slušalice: prečnik zvučnika 40 mm, frekventni opseg 20-20000 Hz, impedansa 32 oma, osetljivost 113 dB

Mikrofon: omnidirekcioni, kondenzatorski, frekventni opseg 50-10000 Hz, osetljivost -38 dB

Ostalo: LED osvetljenje

Proizvođač: Energy Sistem (www.energysistem.com)

Kontakt: List Computers (list.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama