TEST PLAY
The Addams Family: Mansion Mayhem
Dragan KOSOVAC
1. novembar 2021.

Kada neka franšiza ima jake korene i povremene megauspešne izdanke, nije čudno ni to što je veoma dugovečna, ni to što opstaje uprkos mestimičnim izletima u domen slabijeg kvaliteta. Porodica Adams ponikla je davne 1938. godine, kao strip iz pera Čarlsa Adamsa, globalno poznata postala je sredinom šezdesetih godina prošlog veka, zahvaljujući igranoj seriji, a globalna slava usledila je početkom devedesetih, nakon pojavljivanja genijalnog filma Berija Sonenfelda. Što se tiče igara, sem prve, avanture Fester’s Quest iz 1989. godine, svi naknadni naslovi pratili su razne varijante igranih i animiranih filmova i serija koje su se pojavljivale tokom godina. Tako je bilo pre dve godine, kada je studio MGM rebootovao filmski serijal novim, animiranim ostvarenjem, a tako je i danas, kada je u bioskope stigao film „The Addams Family 2”, a u većinu digitalnih prodavnica igara prateći naslov The Addams Family: Mansion Mayhem iz studija PHL Collective, a pod zastavom Outright Gamesa, izdavača koji se u poslednjih nekoliko godina specijalizovao gotovo isključivo za igre po animiranim filmovima. Sa svim tim u vidu, ne iznenađuje da je The Addams Family: Mansion Mayhem gotovo predvidivo klišeizovano ostvarenje sa nizom propusta, kao ni to da je tematski bliži animiranom filmu iz 2019. godine, a ne ovogodišnjem ostvarenju. Ipak, fanovi ove franšize moći će da se zabave uz ovu igru, iako im preporučujemo da sačekaju neki popust od bar 50 (ako ne i više) odsto.

Nivoi su inspirisani sobama, nameštajem ili mašinama koje mogu da se nađu u kući porodice Adams

Narativni okvir za Story Mode igre je generička priča o zlom komšiji koji je rešio da kupi kuću porodice Adams (koja je i sama svesno, otkačeno stvorenje) i poizbacuje sve ekscentrične članove familije na ulicu. Kako biste ga sprečili, morate da pronađete sve medaljone sa grbom porodice Adams, a to podrazumeva istraživanje tajni i prevazilaženje izazova koje kuća krije u svojim džepnim dimenzijama. To znači prolazak kroz seriju 3D platformskih nivoa koji minijaturizuju naše protagoniste i ubacuju ih na iščašene deonice inspirisane specifičnim sobama, komadima nameštaja ili čudnim mašinama koje mogu da se nađu u kući porodice Adams. Pored jednog porodičnog dragulja koji vam je zagarantovan skupljanjem novčića, na svakom nivou tu su i skriveni prolazi ka mini-izazovima za još jedan ili dva komada vrednog nakita.

Svaki nivo možete da igrate kao jedan od četvoro glavnih članova porodice Adams. Nažalost, razlike između likova su samo kozmetičke, jer bez obzira na to da li vodite Gomeza, Mortišu, Sredu ili Pagslija, kretanje i mogućnosti su vam identične. Specijalni potezi, pre svega, zavise od oružja koje koristite i koje ste pokupili na datom nivou. Tehnički gledano, svako oružje povezano je sa jednim od likova. Tako, Gomezova sablja olakšava bliski obračun sa protivnicima i jedrenje između udaljenih platformi. Mortišina paukova mreža može da se koristi kao bič Indijane Džonsa. Sredin oktopod služi kao raketni ranac i top koji ispaljuje mastilo, a Pagslijeva bomba, pored očigledne eksplozivne namene, može da se koristi kao kotrljajuće prevozno sredstvo.

Izgled igre očigledno je ostao na nivou prethodne generacije konzola, ali, generalno, prati estetiku animiranih filmova. Dok muzika nije loša, veliko razočaranje je odsustvo naracije, čime se gube brojni potencijalni poeni na šarm. Ipak, kada se u obzir uzmu relativno nizak stepen težine i mogućnost da četiri igrača u lokalu igraju iste nivoe sa sva četiri lika, dolazimo do toga da ova igra gađa prvenstveno mlađu, nezahtevnu publiku, kojoj će otkačeni šareniš deonica i nekolicina mini-igara biti dovoljni za zabavu. Starijim igračima sa malo višim standardima zasmetaće problemi sa kamerom koji znaju da iritiraju i tokom solo igre, a, posebno tokom multiplayera. Takođe, valja istaći da igranje bez džojpeda predstavlja mazohizam.

Kada se sve sabere, The Addams Family: Mansion Mayhem je, pre svega, propuštena prilika, jer sa malo tehničkog doterivanja i glasovnom glumom mogao je da se ostavi mnogo bolji utisak. Mada, upitno je da li bi i tada ova igra vredela 40 evra.

Potrebno: Phenom II X6 1035T, 4 GB RAM, GeForce GTX 460, Windows 7

Poželjno: Core i5-4430 / FX-4350, 8 GB RAM, GeForce GTX 960 / Radeon HD 7950, 3 GB VRAM, Windows 10 64-bit

Ova igra je: 3D platforma sa porodicom Adams i neuspelom party komponentom

Platforma: Windows, Playstation 4, Xbox One, Switch, Stadia

Veličina: 3 GB

Studio: PHL Collective

Izdavač: Outright Games

Adresa: i.sk.rs/358211

PEGI: 7

70


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama