TIPS & TRICKS
Microsoft Windows 10: Bekapovanje drajvera
„ Na gomili ” iz cmd prompta
Vladimir PISODOROV
1. septembar 2021.

 

Jedan od najneugodnijih aspekata instalacije Windowsa je žongliranje drajverima. Desetka tu obavlja lavovski deo posla, ali iza uvek ostaju „zaperci” koje je potrebno dovesti u red ručnom instalacijom. Stvar nije samo u gubljenju vremena, već i u pronalaženju odgovarajućih drajvera u online džungli. Ne moramo da vas podsećamo na probleme koji mogu da nastanu ukoliko za vreme instalacije ne možete da „izađete” na internet...

Na svu sreću, drajveri mogu da se „izvuku”, to jest, da se uskladište na bezbedno mesto pre nego što oborite sistem i krenete u njegovo ponovno postavljanje. Na taj način dobijate mogućnost da iskoristite ranije postavljene drajvere i bez puno pametovanja obezbedite normalno funkcionisanje hardverskih komponenata. Za to ćete morati da posetite komandni prompt i iskoristite prednosti administratorske alatke DISM (Deployment Image Servicing and Maintenance Tool). Mesta za paniku nema - ne morate ama baš ništa da znate o načinu funkcionisanja ove komponente Prozora, jer je čitav proces prilično ustrojen. Stvar koju morate da znate je da se na ovaj način obavlja „skladištenje”, hajde tako da ih nazovemo, third party drajvera i da oni sistemski nisu obuhvaćeni pričom. Potonji će ionako biti automatski vraćeni na svoje mesto čim se dočepate online konekcije.

Prvo što treba da uradite je da pokrenete komandni prompt i to uz privilegije administratora. U sistemskom polju Search upišite cmd i kada se link do „aplikacije” Command Prompt bude pojavio pri vrhu liste pogodaka, locirajte komandu Run as administrator na desnoj strani radne forme i kliknite na nju levim tasterom miša. Da je sve prošlo kako treba, odnosno, da ste komandni prompt pokrenuli uz privilegije administratora, pokazuje i to što se ispred naziva ove sistemske komponente na titlebaru pojavljuje reč Administrator. Ukoliko ne koketirate sa poljem Search i ne volite da ga držite na taskbaru, ovaj korak možete da kompletirate i jednostavnim otvaranjem menija Start - levim klikom miša na taster Start na taskbaru. Iako se na ekranu neće pojaviti linija za unos teksta, funkcija Search aktivna je u pozadini i dovoljno je da „u prazno” upišete cmd kako bi se na ekranu pojavili pogoci.

Pretpostavićemo da drajvere želite da sačuvate na particiji D, pod skutima direktorijuma Drajveri. U praksi, to može da bude bilo koji direktorijum, na bilo kom disku/particiji, ali morate da vodite računa o tome da bude kreiran pre nego što budete pokrenuli DISM. Naime, ova alatka nije u stanju da automatski obavi kreiranje direktorijuma i ukoliko unesete neispravnu ili nepostojeću putanju, sve što ćete videti na ekranu je poruka o grešci. Nakon što kreirate direktorijum, u komandnom promptu upišite dism /online /export-driver /destination:D:Drajveri i pritisnite taster ‘Enter’ kako bi proces bekapovanja započeo. Akcija će se relativno brzo završiti, čak i ako se drajveri budu brojali desetinama, a za vreme samog procesa na ekranu ćete biti u prilici da pratite koji po redu drajver se bekapuje, odnosno, koliko ih je još ostalo do kraja.

Stvar koja je nezgodna je to što DISM nije namenjen mainstream upotrebi, pa tako izostaje očekivana udobnost na koju su prosečni korisnici navikli. Na primer, ne postoji mogućnost da saznate koji se tačno drajver (za koju hardversku komponentu) u datom momentu bekapuje, ali ni u kom su se direktorijumu smestili drajveri za, na primer, zvučnu karticu. Na prvi pogled, direktorijumima (svaki drajver smešta se u poseban folder) prišiveni su nerazumljivi nazivi, a nešto više informacija dobićete ukoliko u bilo kom editoru teksta otvorite pripadajuću INF datoteku i iz njenog zaglavlja iščitate informaciju ćemu je namenjena. Čak ni ovo u nekim situacijama neće biti dovoljno, pa ćete se na kraju osloniti na osećaj i iskustvo.

Pomenute INF datoteke dvojako su važne, jer se upravo one koriste za naknadno vraćanje drajvera na svoje mesto. To možete da postignete na dva načina: dvoklikom miša na odabranu INF datoteku ili odabirom funkcije Install iz kontekstualnog menija, koji pozivate tako što iznad odabrane INF datoteke pritisnete desni taster na mišu. Naravno, sve ovo važi isključivo u situacijama u kojima znate na koje drajvere se odnosi INF datoteka u određenom direktorijumu. Na svu sreću, na raspolaganju je i mogućnost instalacije drajvera „na gomili”, što se obavlja korišćenjem još jedne specijalne alatke za administratore - PnPUtil. I ona je ugrađena u Windows, a osim za instalaciju, može da se koristi i za uklanjanje drajvera iz sistema. U našem slučaju, ukoliko želimo da vratimo sve drajvere na svoja mesta, u komandnom promptu potrebno je da upišemo pnputil.exe /add-driver D:Drajveri*.inf /subdirs /install, pritisnemo taster ‘Enter’ i sačekamo automatiku da obavi posao kome je namenjena.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama