LAKI PINGVINI
946C Hot Plate (pegla)
Pegla za izgužvane PCB-e
D. PETROVIĆ
1. septembar 2021.

U prošlom broju pisali smo o maloj pegli iz kompanije Miniware. Rekli smo da je to uređaj koji je odličan za lemljenje sitnih komponenata, kao što su TQFN pakovanja ili moduli. O tome koliko je MHP30 spas za servisere mobilnih uređaja, nećemo ni da govorimo, pogotovo kada dođemo do priče o BGA i lopticama. Međutim, uz silne prednosti, ova mala pegla ima i svoje mane. Zapravo, pre bi se reklo ograničenja. Najveća prednost ove pegle su dimenzije, a najveće ograničenje su, isto tako, dimenzije. Šta koristiti ako želimo da zalemimo veću PCB (printed circuit board) sa SMD (surface-mount device) komponentama? Pa, recimo, 946C Hot Plate.

Ova pegla je dosta većih dimenzija, čak 220×220×145 milimetara. Sama aluminijumska grejna ploča je 200×200 milimetara. Na ovolikoj površini se mogu lemiti prilično velike PCB. Koncepcijski, obe pegle prate sličnu konstrukciju. Grejna ploča je odvojena od stanice aluminijumskim cevčicama, te se temperatura neće u velikoj meri prenositi nadole. Uz peglu se, pored uputstva, dobija i strujni kabl, isti kao i onaj za napajanje računara. Prednji panel sadrži tri sedmosegmentna displeja, tri tastera i otvor za pristup potenciometru za kalibraciju temperature. Pegla nema napredne opcije kao MHP30. Sa prva dva tastera možemo da menjamo temperaturu po želji, dok desnim ulazimo u režim za pamćenje. Prilikom uključivanja pegle, ona će odmah početi da greje do predefinisane temperature. Nakon predzagrevanja, možemo da podignemo prag tasterima sa strelicama. Desnim tasterom postavljamo prag predzagrevanja, to jest, one temperature koju će pegla dostići nakon uključivanja u struju. Sam proces lemljenja SMD komponenata pastom za lemljenje zahteva predzagrevanje, to jest, zagrevanje ploče pre samog lemljenja. Tek nakon predzagrevanja temperatura se povećava da bi se pasta istopila i zalemila komponente.

Prema specifikacijama, pegla troši pristojnih 850 vati struje i u stanju je da zagreje grejnu ploču do 350 stepeni Celzijusa. Vreme do postizanja temperature od 200 stepeni je relativno brzo, a nekih minut do 100 stepeni. U zavisnosti od paste i komponenata, vreme lemljenja kreće se oko tridesetak sekundi. Hlađenje je proces koji traje. Sem ekrana, ne postoji neka pasivna naznaka o zagrejanosti grejne ploče. Strogo treba voditi računa, jer opekotine mogu biti ozbiljne. Ova pegla nema nikakve senzore naginjanja i slično. Ipak, reč je o pegli sa većom površinom i ne vidimo realan problem u tome.

Iako bez naprednijih opcija, iza sklopa pegle, ipak, stoji mikrokontroler, ovaj put iz Holteka. MCU nadgleda temperaturu grejne ploče preko termopar elementa. Na ploči nismo primetili headere za flešovanje custom firmvera, ali nije teško celu ploču i njene funkcije zameniti nečim „pametnijim”. Grejna ploča je izrađena iz jednog komada aluminijuma, sa grejnim telima provučenim kroz otvore. Grejna tela su poređana po dva paralelno i po dva u seriji i na taj način se ploča ravnomerno zagreva.

Zadovoljni smo učinkom ove pegle. Najviše što smo lemili su PCB-i od 150×120 milimetara i nismo imali problema. Automatizovan reflow bi na ovoj pegli dobro došao. Pegla je kompletno dobro uzemljena, a tu je i glavni prekidač. Cena je sasvim odgovarajuća.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama