LAKI PINGVINI
ILI9225 2.0 TFT ekran
Jasan kao dan
D. PETROVIĆ
1. septembar 2021.

U pravom moru različitih ekrana koje možemo da povežemo sa Arduinom, naleteli smo na jedan dijagonale dva inča iza koga stoji ILI9225 kontroler. U najvećem broju slučajeva, TFT ekrane od dva inča pokreće baš ovaj kontroler i, zapravo, nismo primetili druge. Ekran je u boji sa rezolucijom 176×220 piksela i u stanju je da prikaže 262 hiljade boja. Za ekran ove veličine, to je sasvim dovoljno.

Ekran dolazi na PCB koja uz prateću elektroniku nosi i slot mikro-SD kartice. Ovo je i razlog postojanja dva headera, većeg za povezivanje ekrana i manjeg za mikro-SD kartice. O povezivanju mikro-SD kartice već je bilo reči na ovim stranicama, pa ćemo taj deo ovog puta da preskočimo. Postoji veći broj vizuelno sličnih ekrana, na crvenoj PCB sa dva headera. Ekrani su različitih dijagonala, a razlikuju se još po kontroleru, rasporedu pinova i, na kraju, nisu iste ni biblioteke koje ćemo koristiti. Naš ekran dolazi sa LVC245A transiverom, tako da 3,3-voltna logika ekrana bez bojazni može da se poveže sa pet volti na Arduinu ili, u našem slučaju, Mini-AT-u. Za napajanje, tu su VCC i GND i ekran možemo da napajamo sa pet volti. Ako radimo sa napajanjem od 3,3 volta, tu je „J1” solder džamper koji je potrebno zalemiti. Iako header ima 11 pinova, ne koriste se svi. Na mreži možete da vidite da se ovi ekrani naprosto ubodu u analogno-naponsku stranu Una, ali mi nećemo ići tim putem.

Za ekran sa ILI9225 drajverom, koristićemo biblioteku github.com/Nkawu/TFT_22_ILI9225. Ne treba da vas buni ovo 22 u nazivu. Biblioteka se odnosi na kontroler našeg ekrana, ali i na rezoluciju. Fizičke dimenzije ekrana nisu bitne, dokle god govorimo o istom broju piksela i istom kontroleru. Na wiki GitHub stranicama je spisak svih funkcija biblioteke. Međutim, s obzirom na to da se biblioteka oslanja na Adafruit GFX, sve je jasno kao dan.

Povezivanje obavljamo u skladu sa dokumentacijom. CLK je SPI bus clock signal i povezuje se sa SCK (pin 13, SC na Mini-AT). SDA je SPI bus write data signal i povezuje se sa pin 11 (SO na Mini-AT). RS je register data selection signal i povezuje se sa digitalnim pinom 9. RST je reset signal i povezuje se sa digitalnim pinom 8. I, na kraju, CS kao chip select, povezuje se sa digitalnim pinom 10. Ako se odlučite za povezivanje i slota mikro-SD kartice, jasno obeleženi SPI interfejs povezivao bi se sa SO, SI i SC, uz SD_CS na odgovarajući pin kome bismo se posebno obratili. Kada je sve povezano i biblioteka instalirana, sve je spremno za testiranje.

Probali smo sva tri primera biblioteke i svi su radili savršeno. Biblioteka kroz primere daje mogućnost povezivanja i na ESP32, ESP8266, kao i na STM32 porodice mikrokontrolera. Naša Mikroelektronikina Mini-AT pločica radila je bez pogovora sa ovim ekranom. Na ekranu možemo ispisati razne fontove teksta, iscrtati sve geometrijske oblike iz GFX biblioteke, iscrtati bitmap iz niza bajtova, ili bitmap sa mikro-SD kartice. SPI interfejs je dovoljno brz za najširi spektar primene ovog ekrana. Jedna stvar u vezi sa bitmapom sačinjenog od niza bajtova, jeste to da će on pojesti veliki deo memorije na našoj ATmegi, što treba izbegavati kad je već tu mikro-SD slot. Ovo je osetno kada je bitmap u boji. Postoje mnogi image konverteri, a mi se držimo proverenog: LCD Image Converter.

Malo smo se poigrali, a primer imate ispod. Treba imati u vidu da je hardverski SPI dosta brži od softverskog, a pinove je potrebno navesti prilikom pravljenja objekta.

#include „SPI.h”

#include „TFT_22_ILI9225.h”

#include <../fonts/FreeSans12pt7b.h>

#define TFT_RST 8

#define TFT_RS 9

#define TFT_CS 10 // SS

#define TFT_SDI 11 // MOSI

#define TFT_CLK 13 // SCK

#define TFT_LED 3 // 0 if wired to +5V directly

#define TFT_BRIGHTNESS 200 // Initial brightness of TFT backlight (optional)

TFT_22_ILI9225 tft = TFT_22_ILI9225(TFT_RST, TFT_RS, TFT_CS, TFT_LED, TFT_BRIGHTNESS); //hardware SPI

void setup() {

tft.begin();

tft.clear();

tft.setFont(Terminal12x16);

tft.drawText(5, 10, „Where”, COLOR_BLUE);

tft.setGFXFont(&FreeSans12pt7b);

tft.drawGFXText(5, 50, „SK Labs”, COLOR_RED); // x, y, string, color

tft.setFont(Terminal12x16);

tft.drawText(5, 60, „Meets”, COLOR_BLUE);

tft.setGFXFont(&FreeSans12pt7b); // Set current font

tft.drawGFXText(5, 100, „MikroE”, COLOR_GREEN); // x, y, string, color

}

void loop() {

}

Uz odgovarajuće kućište, sa nekim mikrokontrolerom koji na raspolaganju ima više memorije ili korišćenjem mikro-SD kartice, možemo napraviti odličnu tablu sa podacima. Recimo, meteo-stanica ili podaci o navodnjavanju ili stanju u bazenu. Pomenuli smo da u sličnom formatu, uz različite dimenzije i kontrolere, postoji veći broj ovakvih ekrana. Suština je ista, a odabir zavisi od projekta i količine podataka koji treba da budu ispisani. Sa ekranom smo veoma zadovoljni. Dobra brzina ispisa, pristojni uglovi vidljivosti (mada lošiji pod jakim svetlom), lakoća implementacije... sve je to dovoljno da ekran uzmemo u razmatranje.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama