INTERNET
.rs : UG kupio Wind • Mtel Severna Makedonija • eUverenje
Grčki vetar
Dušan DINGARAC
1. septembar 2021.

Govoreći fudbalskim rečnikom, sezona kupanja je za nama. Zbog toga nije ni bilo mnogo aktivnosti koje mi beležimo na ovim stranicama, ali su United Grupa i Telekom Srbija, ipak, načinili neke zanimljive poteze.

Junajted grupa kupila je operatera Wind u Grčkoj. Nakon akvizicije mobilnog operatera u Hrvatskoj, više akvizicija u Bugarskoj i TV operatera Nova u Grčkoj, sada je kupljen treći mobilni operater po veličini u Grčkoj. Wind ima 4,2 miliona korisnika mobilne i fiksne telefonije, interneta i televizijskih servisa. Ovim potezom, Junajted grupa stiče veoma dobru poziciju u celom regionu.

Tržišna inspekcija donela je rešenje po kome SBB treba da zaustavi primenu odluke o umanjenju računa u visini od 100 dinara, svim korisnicima koji su odlučili da račune dobijaju elektronskim putem. Iz nekog razloga ovaj potez predstavlja kršenje Zakona o zaštiti potrošača. SBB je uložio žalbu. Setimo se da je bukvalno isti model primenjivao i Telekom Srbija još pre nekoliko godina, no ne sećamo se da je igde u medijima osvanula vest da je takav potez inspekcija proglasila nelegalnim.

Konkurencijski savet BiH, nezavisna antimonopolska agencija, sa sedištem u Sarajevu, tokom postupka utvrdiće da li su Junajted grupa i zavisna pravna lica prekršila Zakon prilikom zaključenja restriktivnih, kartelskih sporazuma o ekskluzivnoj distribuciji kanala CNN i Newsmax, a na štetu korisnika i konkurencije.

Telekom Srbija će, po svemu sudeći, preuzeti kablovskog operatera Pošta.net. Pregovori su, navodno, u toku, a postavlja se pitanje da li je to trebalo da ide preko javnog nadmetanja zainteresovanih strana, s obzirom na to da je u pitanju ćerka firma Pošte Srbije.

Telekom Srbija osniva firmu u Makedoniji, pod nazivom Mtel. Očekuje se, najpre, ponuda usluga satelitske televizije, a do kraja godine, biće dostupne usluge mobilne telefonije i optičkog interneta.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija saopštilo je da je omogućena posebna usluga u okviru sistema e-Turista, zahvaljujući kojoj svi ugostitelji, odnosno, pružaoci usluge smeštaja u Srbiji, mogu da prijavljuju strane državljane koji borave u njihovom smeštaju za vakcinaciju.

Na portalu eUprave dostupna je nova usluga, pod nazivom eUverenje. Zapravo, dostupne su tri nove usluge koje omogućavaju da se sa samo nekoliko klikova elektronski dobije uverenje da se protiv fizičkog i pravnog lica ne vodi krivični postupak, kao i da pravno lice nije osuđivano. Ovim se smanjuje administrativni i birokratski posao, kako bi zaposleni u sudovima mogli da se bave i drugim stvarima i da na taj način podižu efikasnost pravosuđa.

SBB je najavio da su novi „Giga gradovi” Kraljevo i Vršac. Dakle, počinje besplatna digitalizacija i ova dva grada. Tokom protekle dve godine, SBB je, u okviru petogodišnjeg plana investicija vrednog 300 miliona evra, unapredio brzine interneta u jedanaest gradova i digitalizovao više od 80 odsto korisnika.

U Hrvatskoj je nedavno održana aukcija za 5G (i.sk.rs/358135). Proces je protekao bez ikakvih problema i prihodovano je osam miliona evra više nego što je planirano. Postojeći operateri mobilne telefonije (HT, A1 i Telemach) dobili su šest novih konkurenata, od kojih je najzanimljiviji Eolo iz Italije. Iza Eola stoji švajcarski Partners Group, treći na svetu fond po vrednosti koji je izlistan na berzama. Eolo je, poput preostalih pet novih operatera, dobio regionalni opseg na 3,6 gigaherca (uz morsku obalu), ali i četvrti nacionalni opseg na 26 gigaherca i time postao nacionalni operater.

Kada je nedavno FireFox sa svojom verzijom 90 ukinuo podršku za FTP protokol, to je definitivno značilo kraj ovog protokola u pregledačima, jer je Chrome to uradio još ranije. FTP postoji i u verziji preko TLS protokola, ali ga pregledači nikada nisu podržavali, niti je on ikada dobio na široj popularnosti. Ovo je samo još jedan korak ka izbacivanju nebezbednih tehnologija iz modernih tokova, a pregledači su perjanice tog procesa.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama