TEST OF TIME
Formula 1 97
V. PISODOROV
1. septembar 2021.

Septembra 1997. godine, Psygnosis, u saradnji sa Bizarre Creationsom (iz čije kuhinje će kasnije izaći odlični Metropolis Street Racer za Dreamcast i Project Gotham Racing za Xbox), na tržište lansira Formula 1 97, zvaničnu igru „najbržeg cirkusa na svetu”. Zbog mnogo toga, u pitanju je jedan od najboljih izdanaka žanra, koji često uzimamo kao primer za to kako se posao valjano obavlja.

Formula 1 97 snažno se oslanja na simulacijske elemente bez kojih danas ne možemo da zamislimo ozbiljnu trkačku igru. Uključen nivo detalja je, s obzirom na godinu izdavanja i tada važeće standarde, neverovatan, pa, tako, postoji mogućnost vožnje po promenljivim vremenskim uslovima, nadgledanje potrošnje pneumatika i goriva, akumulacije oštećenja, pa čak i mogućnost da podešavate bolid na osnovu dobijenih telemetrijskih podataka. Koliko su autori bili ozbiljni u nameri da stvore realističnu igru pokazuje i to što je moguće uključiti pomoć prilikom upravljanja bolidima koji drugačije reaguju prilikom kontakta sa različitim vrstama podloge. Čak i danas, uživanje je „spuštati” se zvaničnim stazama, među kojima se nalazi i trka za veliku nagradu Portugalije, a koja je te godine bila otkazana.

Naravno, igrom defiluju gotovo svi vozači iz šampionata i jedini koji nedostaje je zvezda tima Vilijams - Žak Vilnev. Ovde ne računamo to što se na gridu ne pojavljuju Lolini asovi Vićenco Sospiri i Rikardo Rose, pošto se ekipa povukla iz šampionata neposredno pred početak prve trke u sezoni. Ono što nedostaje modernim F1 igrama, a Formula 1 97 ima, jeste zvanična TV grafika koja je gotovo identična onoj sa TV prenosa. To vam i te kako pomaže da se udubite u dešavanja, naročito što akciju na ekranu prati komentar čuvenog Mari Vokera, čijih se legendarnih prenosa i dan danas sećaju ljubitelji Formule 1.

Kada se pojavila na rafovima prodavnica, Formula 1 97 igrače je oduvala svojim tehničkim karakteristikama. Fantastični zvučni efekti i grafika od koje se padalo u nesvest, učinili su da se konstantno tražila kopija više. Nažalost, sledeće godine Bizarre Creations napušta pobednički tim i nastavlja svojim putem, pa Psygnosis unajmljuje studio Visual Science kako bi igračima ponudio Formula 1 98. To više nije bilo „to”, pa je igra sasečena od strane kritike, a ništa bolje nije prošao ni nastavak koji je izašao iz kuhinje studija Sector 33. Zanimljivo je to da se Visual Science vratio na scenu 2000. godine, ali je tada licencu za eksploatisanje F1 univerzuma od Psygnosisa preuzeo EA Sports, čime je nastupila nova era i serijal igara sa prefiksom F1 u naslovu koji traje do danas.

Platforma: Sony PlayStation

Adresa: i.sk.rs/358095

Veličina: 370 MB

 


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama