TEST JOY
Armaggeddon Falcon-III i Grumman Raven-III Stealth
Vazdušni napad
D. LUKINOVIĆ
1. septembar 2021.

Leapfrog u svom okrilju ima sijaset brendova. Među njima je i gejmerski, za evro-amerikance, čudnog naziva Armaggeddon. Njihova, naizgled, bezgranična ponuda obiluje oružjem zvučnih i „borbenih” naziva, a dva miša koja smo imali prilike da isprobamo poštuju nomenklaturu, koja u njihovom slučaju „vuče” na avijaciju.

Počećemo od ptice koja je verovatno poslužila za imenovanje više aviona, nego bilo koja druga. Falcon-III (soko, po naški) predstavlja Steelseriesov miš, prekopiran indigo papirom, sa izmenjenim detaljima, jeftinijom izradom i drugim „dekalima”. Lep je na oko, veoma dobro leži u šaci i sasvim je solidne izrade. U vremenu gde se teži „bestežinskim” miševima, Falcon-III iznenađuje masom, naročito ako uzmemo u obzir da nema ni baterije, ni tegiće. Mi nismo imali problem sa tim, ali preporučujemo proveru pre kupovine. Gornja površina je od mat plastike, ali upija otiske i prašinu, dok je ceo obod gumen, sa reljefom „tačkica”. Kvalitet izrade je natprosečan i objektivno ugrožava „velike”. Ispod osnovnih tastera nalaze se Omron prekidači, tako da tasteri imaju predvidljiv hod i zadovoljavajući klik. Skrol je udoban, sa reljefnom gumom u sredini, ali ima praznog hoda i kliktav zvuk. Bočni tasteri su tvrđi, sa ne baš jasnom silom neophodnom za aktivaciju. Tanki su i blizu jedan drugom, ali se nalaze tačno ispod palca i lako se razlikuju. Dva tastera iza skrola, po defaultu, služe za „šaltanje” rezolucije. Kabl je dugačak i obložen tkaninom. Nije krut, ali zadržava oblik, pa preporučujemo da ga „naterate” u odgovarajući oblik pre upotrebe. Velike stope lako klizaju po većini „normalnih” podloga. U pakovanju se dobija i set zamenskih stopa.

Proizvođač je u Falcon-III ugradio Pixart 3325 (nekada Avago), koji je krasio i mnoge jeftinije modele većih proizvođača. Maksimalna rezolucija je impresivnih 10000 tpi, dok su akceleracija od 20 G i brzina od 100 inča u sekundi skromnije, ali, opet, sasvim upotrebljive za igranje. Na donjoj strani nalazi se i tropoložajni prekidač za izbor brzine odziva.

Softver odgovara skoro svakom modernom „komandnom mostu”. U nekoliko prozora mogu da se menjaju funkcije tastera, podešava brzina duplog klika, skrola i „unapredi brzina kursora”. Rezolucija može da se podešava između 200 i 10000 tačaka po inču u koracima od po 100 (obeleženih kao „CPI”, kako i uzor ovog modela krsti vrednost). Osvetljenje može da se namešta u 16,8 miliona nijansi sa osam efekata (srećom, postoji i fiksna boja, bez efekata). Makro editor ima sopstveni prozor. Sva podešavanja mogu da se snime na pet profila, ali je moguće dodati nove. Takođe, svaki profil može biti dodeljen određenom programu ili igri.

Model Raven-III nije samo „ime”, već ima i prefiks i sufiks. Proizvođač je, očigledno, smatrao da „Gavran” nije dovoljan sam po sebi, već je nazivu dodao i legendarnog proizvođača aviona Graman (Grumman), u međuvremenu „stopljenim” sa kompanijom Northrop, ali i sufiks Stealth, za šta postoji objektivan razlog. Malo trivije: Graman je bio zadužen za prepravku F-111A u avion za elektronsko ometanje, koji je dobio oznaku EF-111A Raven.

Nakon predugačkog objašnjavanja naziva, da se vratimo samom mišu. Ako je Falcon-III bio pljunuti Steelseries, Grumman Raven-III Stealth izgleda gotovo identično kao Logitech 203. Ovo je nešto na šta su nas dalekoistočni proizvođači navikli i što se neće promeniti. Zapravo, bolje da kopiraju dobre miševe, nego da „dizajniraju” nešto što čovek ne može da drži u ruci. Izrada je nešto jeftinija i miš krcka pod pritiskom (mada to rade i „poznati”). Masa ovog modela mnogo je bliže modernim trendovima. Čak je i kabl malo „lakši” i manje krut. Osim mat crne plastike (nema gumenih površina), Stealth u nazivu posledica je praktično nečujnih Huanovih prekidača. Neke igrače verovatno nervira kliktanje, mada u većini slučajeva, naročito u multiplayer sesiji, kliktanje neće probiti dešavanja u igri i urlanje rezigniranih saboraca. Kako god, Huano pravi odlične prekidače, klik je jedva čujan, ali je jasan, kao i sila potrebna za aktivaciju. Iako su osnovni tasteri tihi (ili možda baš zbog toga), svi ostali, naročito centralni, privlače više pažnje. Skrol je dobar, nešto je manji i „lakši”, ali i on ima malo praznog hoda i više „zuji” nego što „tandrče”. Bočni tasteri, kao i na prethodnom modelu, ostavljaju lošiji utisak. Stope su velike i „rade posao”, mada se, možda zbog veće mase, čini da Falcon-III bolje klizi po površini.

Grumman Raven-III Stealth nema senzor iz poznate kuće i proizvođač ga brendira kao Armaggeddon 199 Gaming Engine. Rezolucija se kreće između 500 i 6400 tačaka po inču u unapred definisanim vrednostima (500, 800, 1200, 1600...), što svedoči da se radi o senzoru starije generacije. Ovo potvrđuje i softver sa lošim engleskim i nemogućnošću da se zaključa jedna boja osvetljenja, bez efekata. Ipak, većina opcija i dalje je tu. Brzina skrola, duplog klika i kursora, promena funkcije tastera, sve sa „šiftom” i Fire Key funkcijom, čuvenom kod jeftinijih miševa. Pored zamenskih stopa, pakovanje Raven-III sadrži i platnenu podlogu, koja je zbog veličine kutije ispresavijana, pa joj je potreban tretman ispravljanja od, na primer, par dana ispod nekoliko knjiga.

Armaggeddon Falcon-III i Grumman Raven-III Stealth predstavljaju solidne miševe iz „kuhinje” jednog dalekoistočnog proizvođača. Falcon-III se opasno približio kvalitetnijim miševima, dok bi Raven mogao da dobije verziju ’IV’. Trenutno na našem tržištu Falcon-III može da se nađe za oko 3000 dinara, dok njegov wingman dugačkog naziva košta oko 2100. Ovo, samo po sebi, nisu tako loše cene, mada je konkurencija u ovom rangu veoma žestoka.

Armaggeddon Falcon-III

Senzor: Pixart 3325, maks. rezolucija 10000 tpi

Broj tastera: 7 + scroll

Ostalo: Omron optički prekidači, mogućnost izmene funkcije svih tastera, mogućnost snimanja i podešavanja makroa,osvetljenje u 16,8 miliona nijansi, osam efekata, USB veza, dodatne stope

Armaggeddon Grumman Raven-III Stealth

Senzor: Armaggeddon 199 Gaming Engine, maks. rezolucija 6400 tpi

Broj tastera: 6 + scroll

Ostalo: Huano tihi optički prekidači, mogućnost izmene funkcije svih tastera, mogućnost snimanja i podešavanja makroa, osvetljenje u 16,8 miliona nijansi, šest efekata, USB veza, platnena podloga, dodatne stope

Proizvođač: Leapforg (leapfroglobal.com)

Kontakt:
Sampro (sampro.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama