PHONE ZONE
Poco X3 Pro i Poco F3
Idealni za igranje  
Dragan KOSOVAC
1. avgust 2021.

Šta je najbolje u životu? „Da slomiš neprijatelja, gledaš ga kako beži pred tobom i slušaš naricanje njegovih žena,” rekao bi slavni Konan, Roberta E. Hauarda. Istina je, pak, malo kompleksnija i svakome je najbolje i najbitnije nešto individualne prirode. Nekome je najbitnija porodica, drugome karijera, trećem društveni stalež, četvrtom eskapizam filmova, knjiga ili igara... Ispostavlja se da je najbrži put do sreće otkrivanje onoga što je vama lično najbitnije, a zatim da ostale bitne stavke podredite tome serijom kompromisa. „Kakve veze ovo ima sa mobilnim telefonima?”, pitate se vi. Poprilične, jer su tema ovog članka dva uređaja kompanije Poco, a priča o Poco telefonima je priča o izborima i kompromisima. Tačnije, o konstrukciji telefona kojima su pojedine komponente na nivou više ili vrhunske klase, a zatim njihovom plasiranju na tržište po impresivno konkurentnim cenama.

Sve je počelo u avgustu 2018. godine, kada je Xiaomi u prodaju pustio model Pocophone F1. U pitanju je čudan paket jeftinijih komponenata (IPS displej i prosečna kamera), ali je svemu tome dodat, u tom trenutku, flagship SoC - Snapdragon 845. Modelom F1 kupcima je postavljeno jednostavno pitanje: „Da li ste zainteresovani za povoljan telefon kome je većina komponenata „okej”, ali je procesor isti kao u najboljim i najskupljim modelima na planeti?” Uspeh F1 bio je gotovo trenutan, ali u kompaniji Xiaomi kao da nisu bili pripremljeni za to. Upravo zbog toga što plan za razvoj ovog brenda (u tom trenutku) još uvek nije bio osmišljen, prošlo je punih 18 meseci do pojavljivanja drugog telefona pod ovom zastavom. Naziv brenda skraćen je u Poco, a umesto samo jednog uređaja, druga generacija ovog brenda imala je tri. Nijedan od njih, nažalost, više nije imao flagship SoC. Prvo se pojavio povoljni mid-ranger Poco X2, zatim pravi naslednik F1-ice, nešto skuplji, ali i kvalitetniji Poco F2 Pro, a na kraju je stigao i najpovoljniji model, M2. Kod te, druge serije Pocoa zanimljivo je i to da se ne radi originalnoj konstrukciji, kao što je to bio slučaj sa F1, nego su rebrendirani minimalno modifikovani postojeći Xiaomijevi modeli (najčešće oni ekskluzivni za Kinu ili Aziju). Tako je Poco X2 minimalno izmenjeni Redmi K30, M2 je Redmi 9, a F2 Pro je Redmi K30 Pro, ali sve to uz osetno smanjenje cene uređaja.

Tehnički gledano, treća serija iz Pocoa započeta je prošle jeseni modelima X3 (odnosno X3 NFC) i M3, ali tek je ovog proleća, odnosno, početkom leta kod nas, Poco prešao u „pravu ofanzivu”. Prvo je najavljeno da se kompanija Poco odvaja od Xiaomija, a zatim su predstavljeni i modeli koji su predmet ovog teksta, Poco X3 Pro i Poco F3, koji odnedavno mogu da se nađu kod nas.

Kao što je to slučaj sa njegovim „neprofesionalnim” prethodnicima (X3 i X3 NFC), Poco X3 Pro, takođe, nije kopija nekog Xiaomijevog modela, nego autentičan telefon iz Pocovog studija. Istina, njegov izgled očigledno je evolucija dizajnerskih rešenja prisutnih kod X2, ali sve X3-ke su, po prvi put od F1, „originalni Poco”. Spoljašnji izgled i konstrukcija modela Poco X3 Pro identični su verziji X3 NFC: u plastično kućište smešten je IPS LCD dijagonale 6,67 inča (osvežavanje 120 herca), a zbog baterije od 5160 miliamper-časova, debljina uređaja je čak 9,4 milimetra. Kada se još stavi silikonski bumper koji se dobija uz telefon (narodski - „gaće”), govorimo o preko 11,5 milimetara, što za većinu modernih korisnika prevazilazi granicu glomaznog (iako privikavanje na ove dimenzije nije neki problem). Ipak, najbitnija stavka i glavni adut modela X3 Pro je istovremeno najveća razlika između NFC i Pro varijante X3-ke. Dok prvi pokreće SoC Snapdragon 732G, u drugom prede Snapdragon 860. Ukoliko niste upoznati sa ovim čipsetom, radi se o Qualcommovom ovogodišnjem unapređenju Snapdragona 855+, koji je i dalje više nego konkurentan, a i uparen je sa grafičkim procesorom Adreno 640. Cena jačeg procesora je skraćeno vreme autonomije verzije Pro u odnosu na NFC, ne alarmantno, zbog solidno velike baterije, ali se, ipak, oseti.

Zbog snage Snapdragona 860, na ovom telefonu većina najzahtevnijih mobilnih igara radi bez ikakvog problema, često na najvišem stepenu detalja i kvaliteta. Naravno, ovaj SoC ne može da se meri sa najnovijim flagshipom, Snapdragonom 888, ali to ni ne pokušava. Takođe, iz vida ni u jednom trenutku ne treba gubiti najbitniju stavku kod X3 Pro - odnos kvaliteta i cene. Naime, opšte je poznato da cene telefona sa aktuelnim flagship SoC-om kreću od oko sedamsto evra, a ne zaustavljaju se ni kada pređu hiljadarku. Slična situacija je i sa „gejmerskim telefonima”, među kojima najslavniji i najbolji, Asusova aždaja ROG Phone 5, u najnasviranijoj verziji košta skoro 1400 evra. Sa druge strane, Poco X3 Pro, po ceni koja minimalno prebacuje dvesta evra, nudi brzine veće od onih koje postižu dve godine stari flagship modeli. Takav odnos performansi i cene čine ovaj model ubedljivo najpovoljnijim gejmerskim telefonom koji danas može da se kupi.

Ovo nisu nerealni hvalospevi, nego pragmatičan pogled iz ugla kupca sa specifičnim, igračkim prohtevima. Ako vam je prioritet kvalitet ekrana ili kamere ili neki opšti balans svih komponenata telefona, jasno je da Poco X3 Pro neće biti vaš izbor. Ali, ako vam je na prvom mestu natprosečan kvalitet igranja na mobilnom uređaju i još po pristupačnoj ceni, ovaj model nema alternativu, jer je ultrapovoljan u odnosu na ono što nudi.

Kamera je više nego dobra u ovom cenovnom rangu telefona. Osnova je primarni Sonyjev senzor IMX 582 Quad-Bayer od 48 megapiksela, a uz njega su širokougaoni senzor od osam megapiksela i makro kamera od i senzor za dubinu od po dva megapiksela. Ovo je, očigledno, slabiji setup od onog u X3 NFC (64 + 13 + dva + dva megapiksela), ali su u radu fotografije krajnje solidne, mada treba naglasiti da se sa Googleovom aplikacijom za kameru postižu bolji rezultati, nego sa Xiaomijevim originalom. Selfi kamera je Samsungov senzor S5K3T2 ISOCELL Plus od 20 megapiksela, takođe, sa više nego korektnom slikom u ovoj klasi, ali, opet, kome je do kvaliteta kamere neće kupiti ovaj telefon.

Kada se sve sabere i oduzme, Poco X3 Pro je mobilni ekvivalent desktop konfiguracije koja je u normalna vremena koštala oko 800 evra: niste zadovoljni svim komponentama, zapravo, svaka bi mogla da bude malo bolja, ali sve aktuelne igre rade bez problema, jer ste se otvorili za procesor i grafiku. Da, postoje konfiguracije koje su deset, dvadeset ili više odsto brže od vaše, ali, takođe, koštaju dva, tri ili više puta. Arhiva-Tekstnom čoveku ta razlika ne vredi tih para.

Za razliku od X3 Pro, F3 je kopija rešenja iz Xiaomijevog dizajnerskog biroa, modela Redmi K40, ali je Poco ponovo jeftiniji. Naime, iako im je hardver apsolutno identičan (a i softver se razlikuje minimalno), Poco F3 je pedesetak evra povoljniji od Redmija K40, što je više nego dovoljno da ga učini zanimljivim kupcima koji paze na budžet.

Na prvi pogled, a i svaki sledeći, F3 ostavlja mnogo bolji utisak nego X3 Pro. Uređaj ima unutrašnji aluminijumski i spoljašnji plastični ram, a leđa i prednju stranu prekriva Gorilla Glass 5. Dijagonala uređaja takođe je 6,67 inča, ali je osetno tanji i lakši (7,8 milimetara i 196 grama), pa u ruci leži mnogo lepše. Glavni razlog zašto F3 izgleda tako dobro je njegov AMOLED displej (takođe sa osvežavanjem od 120 herca), koji je očigledno manji potrošač od njegovog IPS pandana sa X3 Pro, jer F3 sa manjom baterijom (od „samo” 4520 miliamper-časova) ostvaruje veću autonomiju. Ekran, takođe, sempluje dodir učestalošću od 360 herca, pa je odziv mnogo bolji, pogotovo u igrama gde su bitan faktor i brzina i preciznost.

Bitan skok u odnosu na mlađeg brata je primetan i „ispod haube”, jer F3 pokreće SoC Snapdragon 870. Kao što je SD860 ažurirani i nasvirani flagship od pre dve sezone, SD870 je na isti način pojačani prošlogodišnji Qualcommov adut, takoreći „Snapdragon 865++”. U paketu je, takođe, još brži GPU, Adreno 650, tako da na F3 zaista leti svaka igra koju mu bacite u čeljusti.

Kamera na F3 ima samo tri objektiva. Prvi je identičan onom na X3 Pro, IMX 582 Quad-Bayer, drugi je širokougani Sony IMX355 od osam megapiksela, a treći je makro Samsung S5K5E8 od pet megapiksela. Selfi kamera od 20 megapiksela takođe je identična modelu na X3 Pro. Slike snimljene sa F3 lepše će izgledati na njegovom AMOLED ekranu, ali nisu nimalo bolje od onih na X3 Pro, a radi se o stotinak evra skupljem telefonu.

Priča o ovim telefonima ne bi bila kompletna bez osvrta na njihov softver, MIUI 12.0/12.5 u Poco varijanti. Ova modifikacija Androida 11 obavlja posao, ali je tradicionalno puna bloatware aplikacija željnih da vam serviraju reklame, a tu su i bagovi u vidu povremenog resetovanja osvežavanja ekrana ili podešavanja kamere. Srećom, za igrače koji žele da izvuku maksimum iz ovih uređaja, net je pun saveta za de-bloating ili čak postavljanje alternativnog ROM-a, kao što je, na primer, ArrowOS.

Sa impresivnom snagom procesora i veoma privlačnim cenama, modeli X3 Pro i F3 su kao poručeni za ljubitelje mobilnih igara koji imaju limitiran budžet, a od toga da li je taj budžet oko dvesta ili oko trista evra, zavisi koji će od ova dva telefona postati igračka platforma vašeg izbora.

Poco X3 Pro

Operativni sistem: Android 11 (MIUI 12.5.1)

Dimenzije i masa: 165,3 × 76,8 × 9,4 mm, 215 g

Čipset i memorija: Qualcomm SM8150-AC Snapdragon 860 (7 nm+), Octa-core CPU (1×2,96 GHz Kryo 485 Prime + 3×2,42 GHz Kryo 485 Gold + 4×1,8 GHz Kryo 485 Silver, Adreno 640 GPU, 6/8 GB RAM, 128/256 GB interne memorije, microSDXC (hibridni slot)

Displej: 6,67” IPS LCD (1080 × 2400, 20:9, 120 Hz, HDR10, 394 ppi),
Corning Gorilla Glass 6

Primarni sistem kamera: 48 MP (f/1.8, wide, 1/2.0”, 0,8µm, PDAF) + 8 MP
(f/2.2, 119˚ ultrawide, 1,0µm) + 2 MP (f/2.4, macro) + 2 MP (f/2.4, depth),
4K@30fps, 1080p@30/60/120/240/960fps, gyro-EIS

Selfi kamera: 20 MP (f/2.2, wide, 1/3.4”, 0,8µm), HDR, panorama, 1080p@30fps

Ostalo: Bluetooth 5.0, A2DP, LE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, USB Type-C 2.0, USB On-The-Go, NFC, infracrveni port, radio, 3,5 mm konektor, stereo zvučnici, čitač otiska prsta u power tasteru, akcelerometrar, žiroskop, kompas, Li-Po baterija 5160 mAh
(brzo punjenje 33W)

Performanse: Geekbench 5.4.1: 762 (single-core), 2720 (multi-core)

Proizvođač: Poco (www.po.co/global)

Poco F3

Operativni sistem: Android 11 (MIUI 12.5.2)

Dimenzije i masa: 163,7 × 76,4 × 7,8 mm, 196 g

Čipset i memorija: Qualcomm SM8250-AC Snapdragon 870 (7 nm+), Octa-core CPU (1x3,2 GHz Kryo 585 Prime + 3x2,42 GHz Kryo 585 Gold + 4x1,8 GHz Kryo 585 Silver, Adreno 650 GPU, 6/8 GB RAM, 128/256 GB interne memorije

Displej: 6,67” AMOLED (1080 × 2400, 20:9, 120 Hz, HDR10+, 394 ppi),
Corning Gorilla Glass 5

Primarni sistem kamera: 48 MP (f/1.8, 26 mm wide, 1/2.0”, 0,8µm, PDAF) + 8 MP (f/2.2, 119˚ ultrawide) + 5 MP (f/2.4, 50mm macro, 1,12µm, AF), 4K@30fps, 1080p@30/60/120/240/960fps, gyro-EIS

Selfi kamera: 20 MP (f/2.5, wide, 1/3.4”, 0,8µm), HDR, 1080p@30fps, 720p@120fps

Ostalo: Bluetooth 5.1, A2DP, LE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS, NavIC, USB Type-C 2.0, USB On-The-Go, NFC, infracrveni port, stereo zvučnici, čitač otiska prsta u power tasteru, akcelerometrar, žiroskop, kompas, Li-Po baterija 4520 mAh (brzo punjenje 33W)

Performanse: Geekbench 5.4.1: 996 (single-core), 3317 (multi-core)

 


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama