TEST JOY
Razer DeathAdder V2 Mini
Otrov se čuva u bočicama
D. LUKINOVIĆ
1. avgust 2021.

Oblik koji je doneo Microsoft Intellimouse (nikada nećemo prestati da ga pominjemo), a nastavili da ga razvijaju posvećeni proizvođači hardvera namenjenog igračima, očigledno „leži” većini, jer svaki proizvođač ima barem jedan model ove nezaboravne „školjke”. Razer DeathAdder je zasigurno jedan od najpoznatijih i u velikoj meri je zaslužan za uspeh ove kompanije. Sijaset verzija još uvek ga drži „svežim”, jer ovaj, gotovo savršen oblik ne treba menjati. Za igrače sa manjim šakama ovaj model je, ipak, prevelik, ali Razer i za njih ima DeathAdder.

Razer Death Adder V2 Mini bukvalno izgleda kao „dete” legendarnog modela: u proseku je za deset procenata manjih dimenzija u odnosu na klasični V2, a masa mu je svega 62 grama. Za one kojima smeta blago zrnasta plastika, koja minimalno upija otiske, u pakovanju se nalaze i samolepljive gumirane kontaktne površine za osnovne tastere i bočne stranice.

Ispod osnovnih tastera, nalaze se Razerovi optički prekidači, obećanog radnog veka od 70 miliona klikova. Klik je momentalan, ali je trenutak aktivacije predvidiv, praćen zadovoljavajućim klikom. Bočni tasteri nisu na istom nivou, ali su, takođe, jasni i zahvaljujući manjim dimenzijama, nalaze se na, praktično, idealnom mestu. Skrol je veoma dobar, jasan i precizan, sa gumiranom, reljefnom površinom. Nešto je glasniji, ali to je obeležje DeathAdder miševa. Pored pomenutih, na mišu se nalazi i taster za promenu rezolucije. I ovaj model prati poslednju modu sa izuzetno fleksibilnim kablom, koji se neće uplitati i nije suviše težak da povlači 62 grama miša sa sobom. Velike stope, koje na malom mišu izgledaju još veće, olakšavaju kretanje po svim podlogama.

Optički senzor maksimalne rezolucije 8500 tačaka po inču ne može da se meri sa „velikom braćom”, ali sa 35 G akceleracije i brzinom od 300 inča u sekundi predstavlja više nego upotrebljiv senzor za igrački miš. Razdaljina na kojoj prestaje da prati podlogu je malo veća, ali, opet, u odnosu na vrhunske modele.

Sveobuhvatni softver Razer Synapse (koji zahteva registraciju) omogućava promenu funkcija svih tastera i snimanje i podešavanje makroa. Iskreno nam se dopada to što je moguće samo podešavanje brzine odziva, bez akceleracije, veštačkog „peglanja” i brzine skrola i dvoklika, koji prave više problema nego što su upotrebljivi. Rezolucija može da se podešava u maksimalno pet koraka, između 200 i 8500 tačaka po inču, u koracima od 100. Iako na mišu svetli samo mali logotip na „leđima”, DeathAdder V2 Mini podržava Razer Chroma cirkus i usklađivanje sa drugim uređajima.

Razer DeathAdder V2 Mini je iznenađujuće dobar i zanimljiv miš i daleko je od nečega namenjenog samo korisnicima sa manjim šakama, već će odgovarati svima koji preferiraju manje miševe. Legendarni oblik i u minijaturi „radi posao”, a biće i idealan kompanjon prenosnim računarima. Cena u inostranstvu je prihvatljivih 40 dolara/evra/funti, ali je porez za našu naprednu ekonomiju 50 procenata, najmanje.

Senzor: optički, maks. rezolucija 8500 tpi

Broj tastera: 6 + scroll

Ostalo: Razer optički prekidači, mogućnost izmene funkcije svih tastera, mogućnost snimanja i podešavanja makroa, samolepljivi gumirani oslonci za prste, Razer Chroma osvetljenje u 16,8 miliona nijansi, sa deset efekata, editorom (Chroma Studio) i podrškom za Phillips HUE, Amazon Alexa i Nanoleaf; USB veza

Proizvođač: Razer
(razer.com)

Kontakt: ComputerLand (computerlandshop.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama