TEST PLAY
Ender Lilies: Quietus of the Knights
Danilo LUKINVIĆ
1. avgust 2021.

Tokom poslednjih nekoliko godina, žanr nazvan metroidvania izrodio je sijaset vrhunskih naslova koji se nalaze na svakoj must have listi ljubitelja dvodimenzionalnih lomilica živaca i prstiju. Početkom godine, pisali smo o early access verziji igre Ender Lilies, koja uspeva da bude jedinstvena, iako je tipičan predstavnik žanra koji je štriklirao svaku kockicu koja je kvalifikuje kao deo „familije”. Kompletna verzija igre ne zahteva reinstalaciju, već samo patch, koji uklanja natpis „radovi u toku” i u punom svetlu prikazuje ovu mračnu, ali prelepu igru.

Knjiški primer filozofije koja glasi: isti, poseban, slobodan, samo svoj.

Iako je izvođenje u klasičnom side-scroller okruženju, igra makljanju i istraživanju pristupa malo drugačije, što u stvari predstavlja suštinu ovog naslova. Glavni protagonista je Lilly, devojčica koja se budi iz dubokog sna u još uvek apokaliptičnom svetu i odmah dobija „depešu” da ona, kao „Bela Sveštenica”, predstavlja poslednju nadu života i da kako zna i ume mora da pokuša da ga spase. Srećom, nije sama, sa njom je jedan od duhova zaštitnika koji u „životu posle smrti” treba da ispuni zavet da će je štititi i pomoći u nezahvalnom zadatku.

Najbitniji deo igre su bossovi, koji, zapravo, predstavljaju duše zaštitnika (vitezovi iz naslova) koje su iskvarene zlom. Lilly je, što se tiče borbe, potpuno bespomoćna i nekoliko prostih dodira sa nekim od neupokojenih koji su preplavili svet, završiće njenu sagu. Ali, nakon što „telohranitelji” obave posao fizičkog ubeđivanja protivnika, ona može da pročisti dušu zaštitnika, koji se onda pridružuje FTO ekipici. Kako igra bude odmicala, Lilly će skupljati fragmente svoje prošlosti i odmotavati klupko priče, ali i unapređivati zaštitnike i njihove sposobnosti. Balans između trenutnog loadouta vitezova i njihovih sposobnosti ključan je za uspeh. Creepovi nisu nimalo naivni, a razdaljina između dva kreveta (na mapi se bukvalno nalaze kreveti u kojim Lilly dopunjava snagu, unapređuje sposobnosti zaštitnika i vrši izmene u svom timu) ume da bude poprilična, pa će nepažljivo igranje rezultovati sa „danom mrmota”. Raznolikost neprijatelja i njihovih napada zahtevaće ne samo brzu reakciju, već i pravilnu upotrebu raspoloživih zaštitnika. Borbe sa „glavnim bajom” ipak su najbitnije i sve dotle predstavlja samo pripremnu radnju. Tipovi protivnika, u neku ruku, odgovaraju duhovima zaštitnika, što zajedno sa poslednjom borbom sa svakim od njih služi da nauči igrača kako da ih koristi. Sposobnosti zaštitnika su aktivne i pasivne i u velikom broju slučajeva imaju ograničen broj upotreba, pa će igrač morati da nauči da ih koristi u pravo vreme i na pravom mesti i da u „šteku” uvek ima jednu od slabijih opcija, koje, srećom, imaju neograničenu „municiju”. Raznolikost sposobnosti znači da igru možete preći više puta sa drugačijom taktikom.

Iako je svet mračan, razvojni tim je uspeo da ga dovoljno razvedri i da se neprestano nazire tračak nade, „živim” svetlima sveća, ponekom biljkom u punom koloru i prelamanjem svetlosti, kao i izrazito kontrastnom belinom kojom Lilly zrači. Muzička podloga je vrhunska i pogoduje noti igre. Mračna i depresivna, ali sa tračkom nade. Smeta samo što bi mogla više da prati dinamiku radnje. Nivoi su jednostavniji od mnogih sličnih naslova, jer ne obiluju nekim tajnama i glavolomkama. Takođe, prečesto neće biti jasno na koju stranu tačno treba krenuti kako bi se nastavila priča. Mini-mapa pomaže, ali monohromatski okoliš u kom ne možete da bacate mrvice hleba da biste pronašli put kući može da oznoji vijuge.

Ender Liles: Quietus of the Knights zaslužuje da se nađe u kolekciji svakog ljubitelja ovog žanra. Objektivno, donosi malo toga novog, ali i dalje ima specifičnu atmosferu i drugačije elemente mehanike, koji uz to predstavljaju i sastavni deo priče. U moru pixel grafike, lepo je videti jednu vizuelno lepu igru, što Ender Lilies jeste (iako nije ni na nivou jednog Ori and the Blind Forest). Cena pune igre je narasla na 25 evra, ali smatramo da je ovo veoma dobra igra, urađena sa puno znanja i ljubavi, kao i da vredi svaki uloženi evro.

Potrebno: Dual Core na 2,0 GHz, 2 GB RAM, DirectX 11 GPU sa 1 GB VRAM , Windows 7 SP1 64-bit

Poželjno: Dual Core na 2,5 GHz, 4 GB RAM, DirectX 11 GPU sa 2 GB VRAM, Windows 10 64-bit

Ova igra je: prelepa, mračna metroidvania sa jedinstvenim konceptom „regrutovanja” bossova i pročišćavanjem njihovih duša nakon borbe

Platforma: Windows, Playstation 4, Xbox One/SXS, Switch

Veličina: 1 GB

Studio: Live Wire, Adglobe

Izdavač: Binary Haze Interactive

Adresa:
www.enderlilies.com

PEGI: nema

84


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama