TEST PLAY
Creepy Tale 2
Lidija ĐUŠIĆ RADENKOVIĆ
1. avgust 2021.

Tri velike, tvrdo ukoričene knjige bajki, crvena, zelena i plava jedno su od najranijih sećanja autorke ovih redova. Uživanje u listanju i pregledanju prelepih i zanimljivih ilustracija iz predškolskog perioda detinjstva zamenilo je čitanje i tačno upoznavanje sa neilustrovanim delovima radnje. U crvenoj knjizi bile su klasične bajke, Crvenkapa, Snežana i sedam patuljaka, Pepeljuga i slični hitovi, dok su u plavoj i zelenoj, ako sećanje ne vara, bile one atipične i malo strašnije priče. Ne stvarno strašne, ali dovoljno da uplaše devojčicu od pet godina. Ipak, i pored straha, ispostavilo se da upravo te bajke ostaju u najlepšem sećanju, a tu je i nada da će te knjige, koje i danas stoje na polici, čitati sledeća generacija klinaca. Možda u vreme interneta i gejminga verovatnoća za to nije velika, ali nema odustajanja. Povremeno nutkanje i skidanje knjiga sa police, kombinovano sa malo strpljenja i kojim nestankom struje i naša deca će otkriti naše omiljene knjige. Do tada, bajke se nalaze na LCD ekranima monitora i telefona.

Kao i prvi deo, Creepy Tale 2 inspiraciju crpi iz mračnijih bajki braće Grim

Pre otprilike godinu i po, pojavila se originalna igra Creepy Tale i pobrala pozitivne ocene velikog dela publike, ali i kritike. Pokazala je kako indie studio, u ovom slučaju Creepy Brothers, sa nevelikim budžetom može da napravi zanimljivu igru. Ne mora sve da pršti i blješti, ima nešto i u priči. Sada je došao red na Creepy Tale 2. Kao i prvi deo, druga igra u serijalu je 2D, point and click avantura sa zagonetkama, koja inspiraciju crpi iz mračnijih bajki braće Grim, a tako je autori i reklamiraju.

U igri, vi ste Lars, simpatični dečak koji živi u izmišljenom kraljevstvu, gde ljudi i natprirodna bića žive u miru. Harmonija traje dok nepoznata sila ne počne da otima mlađu, žensku čeljad i pretvara ih u svoje sluge. Nakon što je oteta i Larsova sestra Eli, dečkić kreće u akciju.

Gejmplej igre je standardan za 2D avanture. Upravljate Larsom, rešavate zagonetke i rasplićete priču do srećnog kraja. Autori igre za apsolutni ugođaj i uranjanje u priču preporučuju slušalice na ušima i kontroler u rukama. Nažalost, igra nikako nije htela da „prepozna” Logitech F710, mada ni preko tastature komande nisu predstavljale problem, jer se oslanjaju na samo nekoliko tastera. Autori su, verovatno, preporučili kontroler da biste mogli da igrate zavaljeni u neki dvosed ili fotelju. Srećom, autorka ovih redova raspolaže i bežičnim varijantama tastature i miša pa igranje na način koji su autori zamislili nije izostalo.

Grafički, igra izgleda odlično. S obzirom na to da se radi o 2D igri, možemo da kažemo da je grafika super (mada malo mračna, ali takva je i priča) i potpuno nezahtevna. Ono u čemu igra blista je dizajn likova i scena. Dok igrate, zaista imate utisak da se nalazite u nekakvoj mračnoj bajci. Igra apsolutno uspeva da uhvati vajb i atmosferu nekakve mračne priče. Drago nam je što u današnje vreme može da se nađe igra koja je u stanju da nas uvuče u svoj svet i natera nas da se uživimo u ulogu glavnog junaka, u ovom slučaju Larsa.

Zvuk u igri je, generalno, dobar. Ne spektakularan, ali prilagođen priči. Glasovna gluma iznenađujuće je dobra za indie naslov, gde ili većina igara pada na tom planu ili autori izaberu da tekst ispisuju po ekranu. Creepy Brothers skupili su cohones (i pare verovatno), implementirali voice acting i - nisu pogrešili.

Zagonetke u igri definitivno su bolje na početku nego u drugoj polovini igre. Verovatno su autori izgubili malo inspiraciju, ali, generalno, nisu loše i ne kvare utisak.

Creepy Tale 2 definitivno je pomak ka boljem u odnosu na original. Dužina igre sada je tri do pet sati (umesto dva), ali i celokupno iskustvo odaje utisak da su „Jeziva braća” koristila sličnu formulu kao i prvi put, samo su popravili ono što je možda trebalo popraviti. Jeziva priča, gotovo sigurno, dobiće i treći deo, jer su utisci i publike i kritike apsolutno pozitivni.

Gledajući na cenu od oko desetak evra i ono što se nudi za te novce, apsolutno možemo da preporučimo Creepy Tale 2, kao jedan od indie bisera ove sezone.

Potrebno: procesor na 2,0 GHz, 2 GB RAM, GeForce GT 610, Windows 7 64-bit

Ova igra je: odlična 2D point and click avantura, inspirisana evropskim bajkama

Platforma: Windows

Veličina: 4 GB

Studio: Creepy Brothers

Izdavač: Creepy Brothers

Adresa: i.sk.rs/358069

PEGI: 12

84


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama