JA, IGRAČ
Vjeđmin je važan
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. avgust 2021.

Da li je Geralt od Rivije zaista zaslužio da završi karijeru kao Zvonko Bogdan? Da starost provede u svom vinogradu, natopljen od pinoa griđia koji sisa direktno iz bureta, razgovarajući sa konjima? Od finala Krvi i vina, drugog i poslednjeg DLC-a za The Witcher 3, prošlo je već pet godina, koje je CD Projekt RED utucao u Cyberpunk 2077, igru koja im je zaradila zmilione, ali i ukaljala reputaciju za makar jednu narednu deceniju. Čovečanstvo, a kad kažem čovečanstvo mislim na sebe, odavno želi da Geralt spremi svog mrkova i da ponovo počne da ubija tamburaše. Sudeći po svemu što se ove godine dešava u pogledu renesanse „Witcher” univerzuma, mislim da će odluka da se na igračke avanture bijelog vuka stavi tačka biti naprasno ukinuta.

Neverovatna popularnost TV serije sa Supermenom u ulozi Geralta, dovela je do pulsiranja Vičersfere na više nivoa. Netflix je za ovo leto najavio anime koji će se baviti avanturama mladog Vesemira, dok nas u decembru čeka i „The Witcher S02”. Ovih dana se pojavio i The Witcher: Monster Slayer, sumanuto zarazan mobilni naslov koji me je naterao da prepešačim pedeset kilometara za tri dana, što verovatno ne bi uspelo ni konjanicima Nilfgaarda koji bi me gonili kao zver livadama plodnog Srema, rušeći usput čardake i đerme.

CD Projekt RED nedavno je obznanio da će The Witcher 3: Wild Hunt ove godine dobiti svoju next-gen verziju, koja će da podržava ray-tracing i druge moderne fore, kao i da uporedo rade na DLC-u zasnovanom na TV seriji. Uvezivanje TV-a i igara je interesantan momenat, ali CD Projekt nije precizirao sadržajni obim DLC-a, niti mesto u tajmlajnu Witcher univerzuma. Ovo drugo je čak i bitnije od toga da li će DLC biti mikroavantura koja se spali za jedno popodne ili monumentalna kampanjetina, kao Hearts of Stone ili Blood and Vine. Izuzetno je važno da neko donese odluku da taj DLC bude post-vinski i da se Geraltu otvori potpuno novo, neispisano poglavlje života. Svaka Geraltova akcija nakon penzionisanja značila bi da je odmor na salašu završen i da se jednog dana možemo nadati pravom i punokrvnom Witcheru 4.

A možda CD Projekt RED odluči da „ode full retard”, ne bi im bio prvi put... Eventualna odluka da buduće Witcher igre proprate doživljaje nekog alternativnog witchera bila bi najgora stvar koja bi nekome mogla da padne na pamet. Dovoljno sam mlad da se sećam fanovskih reakcija na vest da protagonista Metal Gear Solida 2: Sons of Liberty neće biti Solid Snake, nego nekakav mutavi Raiden. Tada sam živeo u Novom Sadu i imao sam mentalno-izazvanog komšiju koji je bilo kakvu kritiku Hidea Kodžime tradicionalno doživljavao kao udar na porodicu - njegovo psovanje Raidena bilo je legendarno, njegovo razočaranje Hideom bilo je monumentalno.

Geralt od Rivije ima krupan značaj za panslovensku mitologiju i folklor - doživljavam ga kao slovenskog junaka, bez obzira na imaginarno ime zapadne zvučnosti i otadžbinu Riviju, koja je sve, samo ne Hercegovina. Evropljani, a pogotovo istočni Evropljani, decenijama stoje između čekića anglosfere i nakovnja japanštine, pipajući u mraku u potrazi za šibicom i svećom koja bi osvetlila njihova tradicionalna predanja. Većina mladih Slovena nije čula za Pjotra Bagrationa, Paulusa Eugena Sturma (Pavle Jurišić Šturm) i Janoša Hunjadija AKA Sibinjanin Janka. Kad već ne znaju za ove stvarne heroje slovenosfere, sa čudnim imenima i bizarnim prezimenima, biće dobar i ovaj virtuelni, delimično hibridizovan i prilagođen globalnom senzibilitetu.

Zašto Geralta treba ceniti i negovati kao ugroženu pandu ili stari manastir? U svetu koji postaje progresivno retardiraniji, bilo kakav mit koji ne forsira degeneraciju ima vrednost zlata, a Geraltov lore eksperimentalnog tradicionaliste koji odoleva vremenu i okolnostima ima meta-značaj za našu opštu stvar. Oni imaju Džordža Flojda, mi imamo Geralta od Rivije. Kontam da smo mi bolje prošli, iako će mnogi koji ovo čitaju pojesti sopstvene papuče od nategnutosti analogije. Simboli i heroji su moćan faktor usmeravanja duha vremena, a subverzivni Qzma ne bi bio on kada ne bi trovao i bušio svakim sečivom koje poseduje.

I ovog avgusta ću imati krupan čank slobodnog vremena, jer će Gamescom ponovo biti virtuelan, a IFA u potpunosti odložena - umesto dve nedelje cimanja po Nemačkoj, ponovo ću instalirati The Witcher 3: Wild Hunt i odraditi još jedan prolaz kroz igru i oba DLC-a. Kada ne bi bilo umiranja, ova pandemija uopšte ne bi bila loša stvar.


PRETHODNI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama