INTERNET
.rs: Azure Stack Hub u DDC - RAP - zahuktava se e-fiskalizacija i e-fakture - AI u nastavi - lažne PCR potvrde
„Pametna Srbija”
Dušan DINGARAC
1. jul 2021.

Kancelarija za IT i eUpravu predstavila je u Državnom data centru u Kragujevcu jedinstvenu platformu, „Pametna Srbija”, koja služi za bezbedno prikupljanje i obradu podataka iz različitih javnih izvora. Ovi podaci su važni za pružanje sveobuhvatnih informacija, kako bi se unapredile elektronske usluge za građane, a istovremeno predstavljaju „pamet” države na osnovu koje mogu da se donose odluke i osmišljavaju strategije.

Od 1. septembra ove godine veštačka inteligencija postaje deo nastavnog programa u osnovnom obrazovanju... Ali, ko će to da predaje?

Da se izrazimo tehničkim jezikom, u DDC-u instaliran je Azure Stack Hub, zapravo, hibridni cloud, a pomenuta platforma razvijena je na njemu. Azure Stack Hub omogućava da svi podaci ostanu u DDC-u, a da se koriste razne stvari koje postoje na Azure cloudu, ukoliko se Stack Hub instalira kao „disconnected” (i.sk.rs/358051).

Na platformi se sada nalaze svi podaci iz informacionog sistema za imunizaciju stanovništva protiv COVID-19, kao i podaci iz sistema eInspektor. Podaci kojima se upravlja u okviru platforme omogući će ne samo jednostavne elektronske usluge za građane Srbije, već predstavljaju i neophodnu osnovu za razvoj veštačke inteligencije.

Takođe, planira se izgradnja ekosistema oko podataka i stvaranje jedinstvenog mesta na kojem će se čuvati i obrađivati podaci javne uprave: bezbedno, standardizovano, tačno i ažurno. Takođe, cilj je integrisati višestruke tokove informacija iz različitih organa javne uprave na lokalnom i državnom nivou. Kada su javni podaci tu, platforma „Pametna Srbija” biće u mogućnosti da pruža usluge zasnovane na veštačkoj inteligenciji, kao i najnaprednije elektronske usluge za građane i državu.

Ujedno, kancelarija za IT potpisala je sporazum sa Istraživačko-razvojnim institutom za veštačku inteligenciju Srbije o korišćenju Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju koja je smeštena u Državnom data centru u Beogradu. Platforma će biti ponuđena i svim tehničkim fakultetima u Srbiji, kao i naučno-tehnološkim parkovima. Cilj je zajedničko stvaranje novih vrednosti, kao i da javna uprava počne da pruža najnaprednije usluge elektronske uprave. Očekivanja su da korisnici pomognu Kancelariji za IT i eUpravu u primeni i korišćenju veštačke inteligencije u daljem razvoju usluga eUprave.

Uspostavljen je Registar administrativnih postupaka, koji predstavlja jedinstvenu elektronsku bazu, na kome zainteresovani privredni subjekti ili oni koji nameravaju da se bave privrednom delatnošću mogu da na jednom mestu pronađu sve informacije o svim postupcima koje sprovode organi javne uprave. Na adresi rap.euprava.gov.rs nalazi se registar sa 1725 postupka kod 83 organa javne uprave. Ukupno je popisano oko 2600 postupaka i oni će se sukcesivno dodavati na portal. Tokom naredne godine, portal će se dopuniti i postupcima koje pokreću građani, a tokom 2023. godine i postupcima jedinica lokalnih samouprava.

Kada se u registru potraži neka usluga, za nju se dobijaju sve informacije, kao i finansijski podaci, uključujući brojeve računa na koje treba uplatiti naznačeni iznos. Moguće je preuzeti obrazac koji možete da popunite i često da pošaljete na ePisarnicu (čitaj: putem e-maila) organu uprave. Ukoliko je postupak digitalizovan, jednim klikom se korisnik prebacuje na portal eUprave radi elektronskog postupka podnošenja zahteva. Ovakav popis usluga uveliko pomaže njihovoj budućoj digitalizaciji.

U susret uvođenju elektronskih faktura, Ministarstvo finansija pokrenulo je sajt efaktura.gov.rs, na kome se nalaze sve informacije o načinu korišćenja sistema e-faktura, kao i o obukama koje će se održavati tokom ove godine.

Poreska uprava objavila je Tehnički vodič sa uslovima i karakteristikama elemenata elektronskog fiskalnog uređaja radi odobravanja za upotrebu u sistemu e-fiskalizacije (i.sk.rs/358052). Ujedno, domaći proizvođači pozvani su da kreiraju svoja rešenja na bazi ovog vodiča. Za razumevanje celog procesa e-fiskalizacije, PU je predstavila jedan video-snimak (i.sk.rs/358053) koji ukratko može da objasni kako će se računi izdavati, evidentirati, kako će sve da radi i kada postoji trenutni prekid internet veze... Topla preporuka je da pogledate ovaj četvorominutni snimak.

U proteklom periodu, nakon predstavljanja predloga novog Zakona o parničnom postupku, pobunili su se advokati. Slično kao i kada su se bunili protiv fiskalizacije ove profesije, i ovoga puta su uspeli u svojim protestima. Konačno je postignut dogovor Ministarstva pravde i Advokatske komore Srbije o izmenama predloženog zakona. Jedna od dogovorenih stavki je: „odredbe o eSud-u za advokatsku profesiju postojaće samo kao mogućnost, a ne kao obaveza”. Ukratko, preskočena je digitalizacija u parničnom postupku. Ko želi, može da je koristi, ali ako ne želi, on i dalje može da koristi stare, papirne metode. Takav model delimične i dobrovoljne digitalizacije obesmišljava sam proces. Da se tako svim subjektima nudi pravo izbora, od digitalizacije društva nikada ništa ne bi zaživelo.

Ministarstvo privrede i projekat „Reforma lokalnih finansija u Srbiji” (RELOF2) predstavili su informacioni sistem koji omogućava digitalizaciju nadzora nad javnim preduzećima.

Ovaj softver je, zapravo, alat za domaćinsko poslovanje i upravljanje javnim preduzećima, odnosno, zvaničan kanal za izveštavanje između javnih preduzeća i osnivača, kao i jedinica lokalne samouprave i resornog ministarstva. Ideja je da se sa sadašnjeg naglaska na finansijsku kontrolu učinka javnih preduzeća pređe na kontrolu učinka u odnosu na investicije, da se porede troškovi sličnih preduzeća u različitim lokalnim samoupravama, da se polako pređe na korporativno upravljanje... Softver je trenutno u fazi testiranja u sedamnaest lokalnih samouprava, a težnja je da od naredne godine bude jedini alat izveštavanja Ministarstva privrede.

Predsednica Vlade Republike Srbije najavila je da će od 1. septembra ove godine veštačka inteligencija postaje deo nastavnog programa u osnovnom obrazovanju. Nikakvih bližih informacija o ovome nemamo, ali je zanimljiva reakcija jednog školarca koji je na ovu vest upitao: „A ko će to da predaje?”.

Srbija je s Kinom potpisala Sporazum o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola, a sa Slovenijom dogovor o uzajamnom priznavanju sertifikata o vakcinama.

Zanimljiv slučaj na temu potvrda PCR testova okončan je krajem maja hapšenjem. Naime, N.M.(1987.) sumnjiči se da je tokom februara registrovao domene ws-rfzo.co.rs i euprava-gov.rs, koristeći lažne podatke do kojih je došao iz javno dostupnih podataka baze APR-a. Pomenute domene je koristio za slanje obaveštenja, PDF fajlova i „proveru” validnosti potvrda, a sve to za naknadu od četiri hiljade dinara koju su građani uplaćivali na njegov račun u jednoj banci. Dakle, umesto stvarnog testa, koji, uzgred, košta devet hiljada dinara, ljudi su uzimali ovaj jeftiniji, lažni, koji se relativno lako „provali”. SBPOK je izvršio hapšenje, a tužilaštvo je blokiralo navedene domene.

Telekom Srbija, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kroz projekat „Stvaramo znanje”, već pet godina podržava razvoj informatičke pismenosti kod najmlađih, a do sada je uložio 100 miliona dinara u opremanje 100 informatičkih kabineta u 100 osnovnih škola u svim krajevima naše zemlje. U okviru petog kruga, ministarstvo je predložilo četrdeset škola, a glasanjem na fejsbuk stranici mts Tvoj svet odabrano je dvadeset škola koje će dobiti opremu.

A1 je predstavio zaštitu od nebezbednih veb-lokacija, potencijalnih virusa, nebezbednih dodataka e-mail poruka i preuzimanja nebezbednih fajlova. Svi postojeći i novi korisnici imaju mogućnost preuzimanja probne verzije ovog dodatka pod nazivom A1 Net Protect i testiranja u trajanju od mesec dana.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
SEPTEMBAR 2021
Humankind
Humankind je kompleksna zver, složenija nego Old World i zaguljenija nego Civilization VI sa obe ekspanzije...
AMD Ryzen 5 5600G i ASRock B550 Taichi
Gejmerski survival kit
Novi APU modeli predstavljaju „survival kit” za igrače, da mogu kako-tako da se igraju dok se situacija na tržištu ne normalizuje...
Asus ROG Strix Radeon RX 6600 XT Gaming OC
Brz, hladan, tih... i preskup
Odlična kartica koja bez ikakvih problema izlazi na kraj i sa maksimalno nasviranim zverkama od igara i u rezoluciji od 2,5K...
Gigabyte Aorus 17G KD
Takmičarski laptop
Gejmerski laptop za one kojima u igranju nije bitna puka lepota grafike, niti priča i istraživanje, već - brzina...
Asus ROG Zephyrus M16 (GU603HR)
Više piksela, više akcije
U kućištu koje odgovara standardnom laptopu sa ekranom od 15,6 inča, ovde je upotrebljen WQXGA ekran koji je veći po visini za 11 odsto...
Šesta generacija mlaznih lovačkih aviona
SF u stvarnosti
Avioni koji će uskoro gospodariti nebom podsećaju na nešto iz naučne fantastike...
Novi standard veb-protokola i mnogo više od toga
QUIC i HTTP/3
U proteklih četrdeset godina možda se najmanje menjao HTTP protokol koji je odgovoran za prenos svega onoga što gledamo na vebu...
Nokia X10
Pouzdani 5G srednjak
Nokia X10 je deo programa Android One i ima garantovanu trogodišnju podršku za sistemska i bezbednosna unapređenja...
King’s Bounty II
Taktička dubina, izazovnost i zabava tokom poteznih bitaka i dalje su na očekivano visokom nivou...
Psychonauts 2
Osim kompleksnijeg gejmpleja i „mekših” fazona, igra se od keca prvenstveno razlikuje po spektakularnoj, modernoj grafici...
Diablo II: Resurrected
Igra stvorena za ljubitelje aRPG žanra kojima je Diablo III bio previše šaren...
© 2021 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama