PRVI UTISCI
Tales of Arise
Bojan JOVANOVIĆ
1. jul 2021.

Kao da je bilo juče kada smo poslednji put igrali jednu Tales igru, a već se bliži novi nastavak serijala koji je počeo 1995. godine. Zvanično sedamnaesta igra u nizu (mašala!) je Tales of Arise, originalno planirana za kraj 2020. godine, ali, avaj, „turbulentna vremena” su je pomerila za skoro punih godinu dana dalje. Nedavno smo imali priliku i da zaigramo demo ovog JRPG-a, više vertikalni presek i užinica od najdinamičnijih trenutaka poodmakle kampanje.

Nema sumnje da će Tales of Arise pokupiti puno simpatija među JRPG publikom

Te priče iz naslova su o svetovima Renan i Dahnan, 300 godina robije i bremenu čitave vaseljene koji je na ramenima jednog jedinog tinejdžera špicaste kose i mača od tri metra. Znate već, klasika. Taj momak je Alfen, nekadašnji rob na Dahni koji silom prilika pati od amnezije, te eto zgodnog razloga da krene od level 1 i 0 exp poena. Mi, doduše, nismo dobili priliku da vidimo detalje priče, niti kako su se likovi u grupi upoznali, već smo odmah krenuli sa solidno izlevelovanom ekipom, bačeni u svet prepun čudovišta i sa ciljem da se na kraju doline dođe glave nekakvom zmaju. Dakle, makljaža je bila u prvom planu, sa tek pomalo mirnijih trenutaka i šačicom lokacija koje je bilo moguće istražiti.

Borbeni sistem je nešto što Bandai Namco zove „Boost strike”. Odvija se u potpunosti u realnom vremenu, sve sa komboima i čudesima koje možete izvoditi. Kako, ipak, ne idete solo po svetu, tako ni u borbama niste sami. Štaviše, vodite šestočlanu družinu. Njima je moguće izdavati komande i praktično ih programirati kako da se ponašaju u borbama, a tokom samog krkljanca ćete njihove specijalke vezivati u komboe. Igra vam jasno nagoveštava kome je spreman bust napad, tako da se sve svodi na držanje tastera za asistenciju i odabira lika čiju podršku želite. Međutim, glavna caka je u fokusiranom lemanju jednog protivnika, kako bi se napunila skala koja vam omogućava da izvedete timsku specijalku, koja instant eliminiše tog protivnika, posle spektakularne animacije od koje ispadaju oči (ipak je ovo anime igra). Iako igra sugeriše da imate četiri takva timska napada, demo nam je prikazivao samo dve različite animacije, tako da nismo bili sigurni da li je to samo ograničenje demoa ili celog sistema. Istini za volju, ti napadi su čisto kozmetičke prirode, ali nikada ne smeta raznovrsnost.

Ono što smo brzo primetite u demou je naglasak na farmovanju materijala. Dok se potamanjena stvorenja u okviru zone neće ponovo rađati dokle god ne pošaljete družinu na dremku kod logorske vatre, sve tačke na kojima sakupljate hranu i materijale se svaki čas obnavljaju. To je moguće i delom zbog naglaska na pripremanju obroka a la Final Fantasy XV prilikom svakog kampovanja i privremenog budženja jedne od statistika tima. S druge strane, ne bismo bili iznenađeni ako se negde na sredini igre na pojavi nagla potreba za besomučnim grindom i vrtenjem u okviru iste zone do iznemoglosti. Želimo da ne budemo u pravu za ovo.

Kako je ovo prva Tales igra za novu generaciju konzola, podrška za 4K rezoluciju je morala da bude uključena, kao i obećanih 60 fps na platformama koje mogu to da iznesu. Tu je i potpuno novi vizuelni stil koji developeri nazivaju „Atmospheric shader”, navodno inspirisan akvarelama i anime vizuelnim stilom, a sve to pogoni Unreal Engine 4. Kad pomenusmo anime, međuanimacije su klasično animirane i na njima je radio studio Ufotable, čije smo radove videli u prethodnim Bandai Namco igrama i animeu „Demon Slayer”.

Nema sumnje da će Tales of Arise pokupiti puno simpatija među JRPG publikom. Zabavne borbe i lep vizuelni stil obećavaju razlog za više desetina sati druženja uz igru, mada nas zabrinjava gorepomenuti grind. Igra se očekuje početkom septembra za PC i PlayStation i Xbox konzole prošle i aktuelne generacije. Naravno da je u pretprodaji i izdanje od skoro 100 evra u kome dobijate gomilu virtuelnih krpica za likove.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama