TEST PLAY
Griftlands
Dragan KOSOVAC
1. jul 2021.

Tokom poslednjih pet godina, najviše zaslugom igre Slay the Spire, kartični (deck builder)roguelike naslovi su se odomaćili na igračkoj sceni i to pretežno na mobilnim uređajima. Razlog fokusiranja razvojnih timova na ovu specifičnu platformu leži, pre svega, u tome što je relativno lako stvoriti naslov u kom se krećete po jednostavno razgranatoj mapi i polako gradite svoj špil, čime postajete sve opasniji i pripremljeniji da se suočite sa jačim protivnicima. Ipak, pravi majstori ovog podžanra gledaju nekoliko koraka iza te površinske jednostavnosti. Sem toga, s vremena na vreme neko se odvaži da ovakvu mehaniku prebaci na PC i/ili konzole, sa manjim ili većim uspehom. U specifičnom slučaju igre Griftlands, odvažni ljudi zaduženi za njen razvoj su oni iz studija Klei Entertainment, koji je do sada imao priliku da obraduje publiku naslovima kao što su Don’t Starve (Together), Oxygen Not Included, Crypt of the Necrodancer ili Mark of the Ninja (Remastered). Zajednički imenilac svih ovih igara je u vanserijskom spoju vizuelnog dizajna i zaraznog gameplaya pa, u skladu sa tim, ne iznenađuje da je Griftlands odličan i vrhunski zabavan naslov.

Zarazna i kvalitetna igra sa odličnom atmosferom, a koja može da se vrti više puta bez degaradacije nivoa zabave...

Igra je smeštena u specifičan region (naučno)fantastične planete na kontinentu Havaria. Taj region njegovi stanovnici zovu Griftlands (engl. grift - prevara), zbog toga što jedini način da se preživi leži u neprestanom spletkarenju, laganju i varanju, a pokloniti nekome svoje puno poverenje jednako je opasno kao besni oshnu (džinovski puž sa ove planete). Svet je pun čudnih rasa i sukobljenih frakcija, od vojske, preko raznih pirata i bandita do religioznih kultista, pa preživljavanje, a kamoli uspešno ispunjavanje planiranih ciljeva, zahteva pravu veštinu.

U takvom svetu, igra nam daje priliku da vodimo troje likova, svaki sa svojom jedinstvenom pričom. Na početku je moguće igranje samo sa Sal, a igranjem se otključavaju i Rook i Smith. Prodata u ropstvo pre deset godina, Sal je postala lovac na ucene kako bi otkupila svoju slobodu i sada se konačno vraća u rodni Murder Bay u želji za osvetom. Rook je penzionisani kapetan koji radi kao dvostruki agent za vreme pobune u Grout Bogu. Smith je razbaštinjeni, najmanje bitan član bogate porodice koji bi mogao da se bori za svoje nasledstvo da nije nesposobna pijandura.

Dok bi mnogima bilo dovoljno da naprave tri skriptovane kampanje, u studiju Klei rešili su da je mnogo bolje da igra može da se vrti više puta. Zbog toga svaka partija (ili kampanja) Griftlnadsa ima fiksan početak, ali je tok priče proceduralno generisan tako da su svaki put interakcije sa likovima i kvestovi drugačiji. Naravno, neki ključni elementi su uvek fiksni, ali raznovrsnost i iznenađenja uvek postoje.

Bez obzira na to kog lika vodite, uvek imate i razvijate dva špila. Jedan je borbeni špil koji koristite u bitkama, sa tradicionalnim ciljem da eliminišete zdravlje protivnika pre nego što oni to urade vama. Veoma slično borbi, ali malo drugačije, jeste pregovaranje (negotiations). Tokom vaših interakcija sa raznim likovima, često nije potrebno da započnete borbu, već možete da se cenkate, da podmićujete, ubeđujete ili zastrašujete, a sve to spada pod pregovaranje. Pobeđuje onaj ko uspešno odbrani svoje i uništi protivničke argumente, a pandan zdravlju iz bitaka jeste atribut zvan odlučnost (resolve). Ni zdravlje ni odlučnost se ne regenerišu automatski nakon bitaka/pregovaranja, već morate da kupujete predmete koji ih dopunjavaju ili da se odmorite.

Društvena interakcija je dodatni bitan aspekt igre, jer Griftlands prati kakav odnos imate sa svakim likom na kog naiđete. Prijateljski odnos sa nekom osobom može da vam otključa određeni bonus, ali po cenu mržnje njegovih protivnika ili netrpeljivosti članova suparničke frakcije.

Griftlands izgleda fenomenalno (podseća na Filmationove crtaće iz osamdesetih godina, samo je lepši), igračka mehanika je robusna, zarazna i kvalitetna, a odlična atmosfera i činjenica da igra može da se vrti više puta bez degradacije nivoa zabave čine je vrhunskim ostvarenjem. Da stvari budu još bolje, Griftlands košta manje od sedamnaest evra.

Potrebno: dvojezgarni procesor na 2 GHz, 4 GB RAM, Intel HD 4600, DirectX 11, Windows 7 64-bit

Poželjno: dvojezgarni procesor na 2 GHz, 4 GB RAM, GeForce GTX 970, DirectX 11, Windows 7 64-bit

Ova igra je: kartični roguelike sa kvalitetnom RPG komponentom i dobrom pričom

Platforma: Windows, PS4, Xbox One, Switch

Veličina: 4 MB

Studio: Klei Entertainment

Izdavač: Klei Entertainment

Adresa: www.klei.com
/games/griftlands

PEGI: nema

88


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama