LAKI PINGVINI
Raspberry Pi 4
Ne Malina – Malinetina
D. PETROVIĆ
1. maj 2021.

Raspberry fondacija je 2019. godine, predstavljanjem Maline četvrte generacije, napravila ozbiljan iskorak, pritom zadržavši okvirnu cenu za osnovni model u granicama koje su postavljene pre, bezmalo, 10 godina. Sinonim za SBC (single-board computer) definitivno je Raspberry Pi, bez obzira na to što konkurencija gotovo svakodnevno štancuje nove (i bolje) ploče. Raspberry je jednostavno level iznad. Model nosi pun naziv Rpi 4 model B, iako trenutno ne postoji model „A”. To „B” se odnosi na footprint, a ne sumnjamo da će i „A”, pre ili kasnije, ugledati svetlost dana.

Raspberry Pi 4 je ozbiljan iskorak u odnosu na prethodne verzije. Osnovna varijanta cenovno ne odskače od utabanih staza koje su postavile prethodne generacije...

Postoji par osnovnih verzija ovog SBC-a i razlikuju se u količini dostupne memorije: dva, četiri ili osam gigabajta. Na „četvorci” imamo nov SoC. Broadcommov BCM2711B0 je četvorojezgarni CPU, izrađen u 28-nanometarskom procesu proizvodnje, radi na 1,5 gigaherca i u pitanju je Cortex-A72 arhitektura. Iako je sitniji proizvodni proces, kod većih opterećenja, pogotovo kod modela sa dva gigabajta, problem može praviti temperatura čipa. Sam CPU ima nekoliko „fičersa”, poput 15 instrukcija po pipelineu. Zatim, zadaci se izvršavaju momentalno, bez čekanja da se prethodni proces završi. Ovo, sa druge strane, povlači nešto prilično nepopularno, a to je potrošnja struje. Naime, za komotan rad sve ispod pet volti i tri ampera je „mučenje”. Raspberry Pi 4 je „gladan” struje. Kao nusproizvod dolazi i malo veće zagrevanje, pa upotreba „Četvorke” u zatvorenom kućištu bez ventilatora postaje upitna.

Naš primerak je onaj najslabiji, sa dva gigabajta LPDDR4 SDRAM. Ovo, ujedno, znači da na glavnu novu mogućnost Maline, reprodukciju 4K videa, treba da zaboravimo. Za to je, generalno, „Četvorka” sposobna. Ovaj model nije baš najpodesniji čak ni za desktop u meri kako je Malina i zamišljena, pa je model sa četiri gigabajta radne memorije idealan. Model sa osam gigabajta je u stanju da u potpunosti zameni desktop, u skoro svim zadacima.

Raspberry je u svakom segmentu napravio „mastan” upgrade, a to se odnosi i na grafički podsistem: i dalje je tu VideoCore, ali ovaj put VideoCore VI na 500 megaherca. Sav ovaj hardver u stanju je da omogući reprodukciju 4K videa, pri osvežavanju od 60 herca, s tim da ako koristimo oba HDMI izlaza, tada osvežavanje pada za 50 posto. Ako se koristi 4K, ventilator je neophodan. Temperatura se inače vrti i do 65-70 stepeni Celzijusa, a već na 80 ćemo dobiti upozorenje, dok će sa 85 sistem redukovati performanse da bi se zaštitio od oštećenja.

Malina četvrte generacije je, naravno, zadržala bežično povezivanje sa lokalnom mrežom. Nema mnogo podataka o upotrebljenom mrežnom čipu, jer se on nalazi ispod metalne haube. Takođe, antena je integrisana, pa nema mesta za dodavanje, recimo, u.Fl konektora kao na modelu Zero. Postoji jedan mali pad, odmah do metalne haube, ali nismo našli podatke o njemu. Na Malini je adapter koji radi po IEEE 802.11ac standardu, a pride imamo i Bluetooth 5.0. Na svom standardnom mestu je i Ethernet port, ovaj put gigabitni. U poređenju sa Malinama prethodne generacije, protok podataka kroz Ethernet port je brži i preko tri puta. Osim upotrebljenog BCM54213PE Ethernet kontrolera, ovde je unapređenje i to što mrežni kontroler ne koristi isti interfejs zajedno sa USB 2.0, kao što je to bio slučaj kod prethodnika. Ethernet kontroler ima kompletnu magistralu (kanal) samo za sebe, dok USB kontroleri idu preko posebne linije.

Na „Četvorci” su zadržana dva ribon konektora, CSI preko koga sa Malinom povezujemo kameru i DSI za povezivanje sa ekranom. Na svom standardnom mestu je i 3,5-milimetarski audio/video-out priključak. Sa iste strane imamo i par noviteta. Prvi je USB-C priključak strujnoga adaptera. Ako je mini-HDMI na Zero možda i bio manji problem, šta reći za dva mikro-HDMI na četvorci? Prelazak na nove standarde je, naravno, neminovnost. Međutim, ova odluka dovodi do toga da standardni HDMI ekrani, poput onoga koji smo opisali u prošlom broju, ovde ne mogu biti korišćeni bez odgovarajućeg HDMI adaptera.

Na „Četvorci” se noviteti ovde ne završavaju. Na svom standardnom mestu su i dva para USB-A priključaka, od kojih su dva USB 2.0, a dva USB 3.0. Naravno, standardni 40-pinski header je na svom mestu. Apsolutno je kompatibilan sa svim prethodnim verzijama Maline, što će reći da će svi HAT-ovi i ovde moći nesmetano da rade.

Kao i prethodne Maline, ni ova nema nikakav prekidač za uključivanje. Uključujemo je prostim povezivanjem na struju, a isključujemo unutar operativnog sistema. Jedan taster u ovu svrhu bi i te kako dobro došao. Raspberry OS (nekadašnji Raspbian), kao i do sada, snimamo na mikro-SD karticu, koja je na svom standardnom mestu. Sam interfejs između kartice i Raspberryja je dosta brži u odnosu na prethodne modele.

Mi, naravno, za „Četvorku” predlažemo Raspberry OS (Buster), gde se sve završava na host računaru, a Malina se butuje za tili čas sa pripremljene kartice. Postoje i third-party operativni sistemi, kao što je RetroPie, koji mi još nismo probali. Kao i uvek, koristimo Raspberry Pi Imager koji će bez po muke pripremiti Raspberry OS za našu karticu. Podrazumeva se da je kartica klase 10, a naša je sa kapacitetom od 16 gigabajta. Povezujemo napajanje i HDMI kabl na mikro-HDMI 0 (port bliži USB-C, dalji port je sekundarni). Ostaju još početna podešavanja, poput izbora lokacije, promene lozinke, povezivanje sa bežičnom lokalnom mrežom i slično.

Poigrali smo se malo sa Blink skeč... pardon, microPythonom. Sveža instalacija Raspberry OS dolazi sa Thonnyjem, o kom je bilo reči kada smo pisali o Rpi Pico pre par brojeva (SK 3/2021, i.sk.rs/29330). Naravno, nije zgoreg nadograditi Python na poslednju verziju. Snimamo PY fajl gde nam odgovara (Desktop, recimo), a u njemu kucamo sledeće linije:

import time

import RPi.GPIO as GPIO

GPIO.setmode(GPIO.BCM)

GPIO.setup(4, GPIO.OUT)

while True:

GPIO.output(4,True)

time.sleep(1)

GPIO.output(4,False)

time.sleep(1)

Uvozimo vreme kao i GPIO Maline. Postavljamo režim GPIO, i postavljamo ga kao izlaz. U while petlji uključujemo i isključujemo LED na jednu sekundu. Program u okviru Thonnyja pokrećemo sa Run. Ovo je, naravno, vrlo prost primer i nije opteretio Malinu ni za promil snage.

Chromium sa otvorenih desetak prozora nije nam pravio problem u smislu ikakvog laga. Pritom, video sa Youtubea se „vrteo” sve vreme. Međutim, ovde je CPU na Malini već postao neprijatno topao pod rukom, toliko da ne može prst da se zadrži na njemu. Možemo da potvrdimo da će i verzija sa dva gigabajta RAM-a sasvim pristojno obavljati svakodnevne zadatke i to bez po muke. Međutim, u zavisnosti od namene, svakako bi trebalo obratiti pažnju na količinu radne memorije. Takođe bi valjalo upotrebiti makar neki pasivni hladnjak. Probali smo sa napajanjem od dva ampera i Malina nam je konstantno izbacivala „low power” upozorenje, u meri da nismo mogli čak ni sistem da nadogradimo. Tek sa punih tri ampera napajanja „Četvorka” je radila apsolutno bez problema. Našu bežičnu tastaturu je prepoznala bez problema, kao i naš namenski, mali HDMI ekran koji, inače, često koristimo za slične ploče, radi testiranja.

Prijem bežične lokalne mreže na 2,4 gigaherca je savršen, međutim, na pet gigaherca jačina signala je osetno opala, a naš dvopojasni ruter, naravno, nije promenio lokaciju. Ostaje malo upitan 802.11ac standard, u smislu da Malinu nećemo moći da koristimo ako smo malo udaljeniji od rutera. Niži frekventni opseg radi savršeno.

Raspberry Pi 4 je ozbiljan iskorak u odnosu na prethodne verzije. Osnovna varijanta cenovno ne odskače od utabanih staza koje su postavile prethodne generacije. Međutim, za udoban rad, dva gigabajta memorije su na samoj ivici, a naša preporuka je bar varijanta sa dvostruko više memorije. Strujni adapter mora biti kvalitetan, sa stvarnom snagom, a tu je i problem mikro-HDMI kabla/adaptera, mada govorimo o nečemu što košta 500 dinara. Rpi 4 je vrlo zanimljivo i potentno parče hardvera i uživali smo ovih nekoliko dana testirajući ga.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUL 2021
Microsoft Windows 11
Grom iz vedra neba
Kada su onomad diljem sveta slali „dobošare”, Microsoftovi glasnici nosili su informacije da je Windows 10 poslednja verzij...
King’s Bounty II
Širom sveta, pa tako i na našim prostorima, ljudi dobre volje koji cene vrhunske igre imaju specijalno mesto u srcu za Heroes ...
XFX Speedster Merc319 AMD Radeon RX 6900 XT Black Gaming
Najjači Radeon
Krajem prošle godine, nova generacija Radeona, zasnovanih na Navi II arhitekturi, ugledala je svetlost dana. Od samog starta, o...
Asus ROG Zephyrus S17 (GX703HS-K4008R)
Sve na maksimumu
Neko je u Asusu rekao „pravimo najbolji gejmerski laptop” i u njega stavio sve što trenutno jeste najbolje u ovoj industrij...
Sony XR55X90JCEP
Trinitron nostalgija
Ulazi velika kutija u redakciju: „Sondža!”, povikaše kolege iz Zemuna. Ne stiže nam često u redakciju novi TV iz Sonyja,...
.rs: Azure Stack Hub u DDC - RAP - zahuktava se e-fiskalizacija i e-fakture - AI u nastavi - lažne PCR potvrde
„Pametna Srbija”
Kancelarija za IT i eUpravu predstavila je u Državnom data centru u Kragujevcu jedinstvenu platformu, „Pametna Srbija”, koj...
Indijska svemirska agencija
Polako i ekonomično
Indijska organizacija za istraživanje svemira postiže impresivne rezultate sa znatno manjim budžetom od konkurencije
Realme 8 Pro
Kamera u prvom planu
Naslednik modela Realme 7 Pro na pozornicu izlazi kao još jedan sočan telefon za „male pare”. Cilj mu je da parira najprod...
Chivalry II
Odsecajući još jednu ruku, setio sam se italijanskog filozofa Julijusa Evole i njegovog epohalnog dela „Pobuna protiv modern...
Alex Kidd in Miracle World DX
Mnogi se neće složiti sa nama, ali Alex Kidd jedan je od najupečatljivijih glavnih junaka koji su izašli iz kuhinje kompanij...
Ratchet & Clank: Rift Apart
Koja je prva „prava” ekskluzivna igra nove generacije konzola? Ovde se prvenstveno misli na PlayStation 5, s obzirom na to d...
Griftlands
Tokom poslednjih pet godina, najviše zaslugom igre Slay the Spire, kartični (deck builder) roguelike naslovi su se odomaćili ...
© 2021 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama