TRŽIŠTE
Globalna nestašica čipova
Kvalifikacije za „ novu naftu”
Momir ĐEKIĆ
1. april 2021.

Koliko ste puta čuli izraz „podaci su nova nafta”? Debata na tu temu još uvek je aktuelna. Ipak, neki koji tvrde da drže do svoje informisanosti rekli bi vam da najvredniju poziciju u domenu resursa danas zauzimaju čipovi. Uostalom, bez čipova nema podataka, horski bi se složili.

Koliko ste puta čuli izraz „podaci su nova nafta”? Debata na tu temu još uvek je aktuelna

Kada je ponestalo grafičkih kartica, okrivili smo kopače kriptovaluta. Nismo uočili nikakvu krizu. Kada smo saznali da nove, dugo čekane konzole neće biti u dovoljnom broju, okrivili smo Sony. Nismo sumnjali ni u koga drugoga. Na red je došao i AMD. Uprkos fantastičnim rezultatima poslednjih serija njihovih procesora, kako u performansama, tako i u potražnji, AMD nije bio u stanju da isporuči dovoljan broj. I tada smo okrivili AMD, misleći da se u velikoj potražnji nisu snašli. Nismo posumnjali da bi to moglo biti do bilo koga drugoga.

Ipak, lista se nastavila. Nestašice su donele probleme i auto-industriji. Nemački Volkswagen objavio je da je nedostatak čipova uslovio nemogućnost proizvodnje oko 100 hiljada vozila. Pad proizvodnje objavili su i američki ogranci kompanije Toyota i Honda. Udarac je automobilskoj industriji došao u nevreme. Pandemija je ionako znatno smanjila prodaju novih vozila - motor razvoja ove industrije. Nemogućnost proizvodnje traženih električnih i hibridnih modela snažno je pogodila poprilično grogirane auto-proizvođače. General Motors je, pod uticajem problema koje su izazvali pandemijska kriza i nestašica čipova, bio primoran da zatvori čak tri fabrike.

Među poslednjima, svetskoj javnosti se obratio i korejski Samsung. Iako se radi o jednoj od vodećih kompanija u domenu dizajna i proizvodnje čipova, poslednje vesti ukazuju da će nestašica čipova doneti puno problema u nastupajućem kvartalu. Ko-izvršni direktor ove korejske kompanije, Koh Dong-Jin, izjavio je na godišnjem skupu investitora u južnokorejskoj prestonici kako će Samsung najverovatnije „preskočiti” predstavljanje novog Galaxy Note uređaja ove godine. Iako se radi o jednom od najprodavanijih modela telefona na svetu, Samsung je na ovaj potez primoran kako bi ojačao svoje pozicije u srednjem segmentu i obezbedio dovoljno čipova za svoju Galaxy S seriju.

Kako stvari stoje, nestašica čipova potrajaće i duže nego što su veliki proizvođači najavili početkom godine. U saznavanju uzroka, nije bilo potrebe kopati preterano duboko.

Pandemijski miks

Pandemija virusa korona napravila je niz pometnji u našem načinu života. Globalna kriza koju je ovaj zdravstveni i ekonomski izazov planete kreirao još uvek trese gotovo svaku državu u svetu. Godinu i nešto dana od početka pandemije i dalje se broje mrtvi i bolesni i traže rešenja za zdravstvene sisteme. Uprkos početku imunizacije, dinamika i dostupnost vakcina i dalje ne ukazuju na skoriji „povratak” na vreme pre ovog izazova. U sred načina na koji smo, kao društvo, reagovali jeste - rad od kuće. U cilju boljeg i kvalitetnijeg rada, globalni zaokret ka radu iz kućnih uslova pokrenuo je industriju, posebno onu prenosnih računara. Prodaja računara i računarskih komponenata je „živnula”, rastući preko 13 odsto, u odnosu na isti period godinu ranije, i sa sobom povukla ogromnu potražnju za čipovima. Zanimljivo je to da je, recimo, prodaja veb-kamera porasla za čitavih 360 odsto!

Dok traje i jača trend rada od kuće, pa i samog povećanog boravka kod kuće, Sony ne uspeva da odgovori na potražnju za svojom najnovijom igračkom konzolom. Rat prethodne američke administracije sa Kinom nimalo nije pomogao. Zapravo, Trampova administracija je de facto usporila svetsku industriju čipova zabranama koje je „prišila” kineskim kompanijama i njihovim partnerima. U isto vreme, gotovo svi relevantni automobilski proizvođači rade na razvoju hibridnih ili potpuno električnih vozila, a koja bez čipova zaista ne mogu. Naposletku, izuzetna rešenja kompanija AMD i Apple u domenu procesora, kreirala su dodatnu potrebu za njima.

Ovde možda treba napraviti i digresiju. Apple je uspeo da ispregovara ekskluzivan ugovor sa tajvanskim TSMC-om o prioritizaciji proizvodnje njihovih čipova. Suštinski, tajvanski proizvođač sada stavlja Apple rešenja na vrh svoje liste za proizvodnju, gurajući nešto „siromašnije” pregovarače niže. Sila Boga ne moli, reklo bi se.

Prema navodima eksperata iz industrije, sledeći na redu biće televizori. Nestašica čipova oštetiće i ovu industriju.

Ukoliko se nekome čini da je rešenje prosto - izgradnja novih fabrika čipova, treba da zna da je biznis proizvođača veoma, veoma težak. U ovom trenutku, svet ima tri ozbiljna proizvođača - pomenute TSMC i Samsung i američki Intel. Iako su u globalnoj utakmici prisutne i manje fabrike, njihovi kapaciteti i udeli su znatno manji od pomenute trojke. Koliko je ovaj posao težak i skup govori i činjenica da je Samsung predao dokumentaciju za izgradnju nove fabrike u američkoj saveznoj državi Teksas, a čija će cena izgradnje iznositi oko 17 milijardi američkih dolara. Međutim, prvi komercijalni čipovi iz ove fabrike izaći će tek za oko tri godine. Skup biznis, nema šta. Po trenutnim cenama, gotovo je nemoguće napraviti modernu fabriku za iznos manji od 10 milijardi dolara. Ta brojka, sama po sebi, nedostižna je za veliki broj kompanija. Kada u obzir uzmete i operativne troškove, jasno je da nije realno očekivati znatnije povećanje kapaciteta proizvodnje.

Igra velikih brojeva

Računicu o investicijama u fabrike čipova dobro poznaje i evropska administracija iz Brisela. Upravo je iz redova ove političko-ekonomske zajednice došla inicijativa da se do 2030. godine petina svetske proizvodnje odvija upravo na evropskom kontinentu. Danas, udeo evropskih fabrika u globalnoj proizvodnji je dvostruko manji, ako govorimo o obimu proizvodnje. Fabrike na Starom kontinentu i tehnološki zaostaju za azijskom i američkom konkurencijom. GlobalFoundries i njihova fabrika u Drezdenu (o kojoj smo pisali pre čitavih 13 godina, kada je bila deo AMD-ovog sistema), konkretno, zaostaju nekoliko generacija za vodećim kompanijama. Oni još uvek proizvode čipove u tehnologiji od 40 nanometara, i to u trenutku kada TSMC već radi na proizvodnom procesu sa litografijom rezolucije pet nanometara. Iako su investicije u njihovu fabriku najavljene, njihov iznos je višestruko manji od potrebnog da se znatno unapredi situacija. Sa druge strane, Intelova fabrika u Irskoj još uvek je „zakucana” na procesu od 14 nanometara.

Rešenja su, sasvim sigurno, dvojaka. Ili će evropski ulagači udružiti snage i kreirati sopstvenu fabriku, upariti je sa „dovoljno jakim” partnerima iz Nemačke i Holandije, kompanijama poput Infineon i ASML ili će se, pak, odlučiti za partnerstvo sa tajvanskim i korejskim proizvođačima. Pomenuta visina početne investicije i izuzetno visoki fiksni troškovi verovatno će usmeriti evropske institucije ka tome da traže partnerstvo sa azijskim i američkim partnerima. Trik je i u tome da prelazak sa jedne fabrike na drugu kupce košta i vremena i u novca, pa se zato svi trude da ne diraju previše trenutno ustanovljen status quo. U takvoj postavci igre, azijske fabrike imaju neverovatno širok prostor ispred sebe.

Zaostavština globalnog rata

Izuzetnu priču u ovim čudnim vremenima za čitavu planetu sigurnim koracima gradi AMD. U trenutku kada Intel ne uspeva da se izdigne „iznad vode”, ova američka kompanija podiže nivo svoje forme. Iako nestašica čipova i problemi u proizvodnji nanose znatnu štetu i AMD-u, njihov srednjoročni plan uspeva.

U kvartalu za nama, AMD je dospeo na drugo mesto po obimu proizvodnje čipova u tajvanskoj kompaniji TSMC. Koliko je ovo važno, govori činjenica da se na prvom mestu nalazi Apple, ista ona kompanija koja je uspela da sa Tajvancima, najboljim proizvođačem na svetu, napravi ekskluzivni ugovor. Udeo koji danas ima kompanija AMD još uvek nije blizu onog koji ima Apple, ali se snažno penje ka tom nivou. Pitanje je trenutka kada će preći 10 ili čak 15 odsto udela u proizvodnji, što će im otvoriti mnogo bolji put ka sopstvenom osiguravanju ekskluziviteta.

U 2020. godini, AMD je porastao za čak 83 odsto u obimu u odnosu na godinu ranije. U 2021. godini, najveći rast u odnosu na 2020. napravio je Mediatek, koristeći situaciju velikog pada kompanije Hi-Silicon. Da podsetimo, rezultat pada udela Hi-Silicona je zabrana saradnje koju je izdala prethodna američka administracija kompanijama koje su povezane sa kineskim Huaweijem. Da zabrane nije bilo, verovatno bi kćerka-firma kompanije Huawei u 2022. bila u mogućnosti da čak i prestigne Apple. Ovako, prostor je otvoren za Mediatek u domenu mobilnih procesora, odnosno, AMD-u u domenu računarskih. Intelove brojke treba uzeti sa rezervom, jer Intel dominantan broj svojih čipova proizvodi u sopstvenim fabrikama. Takođe, Qualcomm koristi i proizvodne pogone kompanije Samsung. Sa druge strane, AMD praktično sve proizvodi kod tajvanske kompanije.

Ako stvari posmatramo iz perspektive TSMC-a, jasno je da njima nimalo ne odgovara da Apple ima snagu koju ima. Jačanje ove kompanije umanjuje prostor za diversifikaciju i pregovarački potencijal tajvanskog partnera. Upravo u ovom podatku treba tražiti inspiraciju za potencijalnu saradnju sa evropskim zvaničnicima. Naime, ukoliko EU ponudi kvalitetan projekat, TSMC bi mogao proširiti svoje kapacitete izgradnjom na Starom kontinentu i imati zagarantovane ugovore koji bi mu olakšali nešto više rizika u pregovorima sa kompanijom Apple. Dodatno, neophodno je da se nekoliko velikih proizvođača „udruži” kako bi bili u stanju da prevaziđu brojke koje trenutno ima Apple i time dobiju bolju pregovaračku poziciju. Kako još nije jasno kada će Intel biti u stanju da znatnije poveća svoj udeo, sve oči su uprte u kompanije Qualcomm i Nvidia, čije povećanje prodaje u narednom periodu može iznivelisati trku.

• • •

Strategiju za sopstveni ostanak u vrhu svetske proizvodnje kuju i Amerikanci. Administracija novog američkog predsednika radi na predlogu koji bi trebalo da obezbedi bolju situaciju od one u kojoj je najmoćnija zemlja sveta trenutno. Naime, udeo globalnih kapaciteta proizvodnje čipova je sa 37 procenata (koliko je iznosio 90-ih godina prošlog veka) pao na tek nešto preko 10 odsto u tekućoj godini. Predsednik Bajden (Biden) i njegov tim pokušavaju da od Kongresa dobiju sredstva za finansiranje novih proizvodnih kapaciteta kroz sistem poreskih kredita. Ukoliko se ova sredstva odobre, možemo očekivati bolju situaciju za najveće američke proizvođače, poput kompanija Intel, AMD, Qualcomm, Nvidia i Micron.

Pola posla je već obavljeno u tom smeru. Američke vlasti izglasale su zakonska akta koja podstiču izgradnju novih istraživačkih i proizvodnih centara u industriji čipova. Ipak, osnovna namena ovih zakona je podrška vojnoj industriji. No, neće biti prvi put da se kroz investicije u sistem američke odbrane, zapravo, finansiraju privatne kompanije i povećava njihova dominacija u svetskim okvirima.


SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUL 2021
Microsoft Windows 11
Grom iz vedra neba
Kada su onomad diljem sveta slali „dobošare”, Microsoftovi glasnici nosili su informacije da je Windows 10 poslednja verzij...
King’s Bounty II
Širom sveta, pa tako i na našim prostorima, ljudi dobre volje koji cene vrhunske igre imaju specijalno mesto u srcu za Heroes ...
XFX Speedster Merc319 AMD Radeon RX 6900 XT Black Gaming
Najjači Radeon
Krajem prošle godine, nova generacija Radeona, zasnovanih na Navi II arhitekturi, ugledala je svetlost dana. Od samog starta, o...
Asus ROG Zephyrus S17 (GX703HS-K4008R)
Sve na maksimumu
Neko je u Asusu rekao „pravimo najbolji gejmerski laptop” i u njega stavio sve što trenutno jeste najbolje u ovoj industrij...
Sony XR55X90JCEP
Trinitron nostalgija
Ulazi velika kutija u redakciju: „Sondža!”, povikaše kolege iz Zemuna. Ne stiže nam često u redakciju novi TV iz Sonyja,...
.rs: Azure Stack Hub u DDC - RAP - zahuktava se e-fiskalizacija i e-fakture - AI u nastavi - lažne PCR potvrde
„Pametna Srbija”
Kancelarija za IT i eUpravu predstavila je u Državnom data centru u Kragujevcu jedinstvenu platformu, „Pametna Srbija”, koj...
Indijska svemirska agencija
Polako i ekonomično
Indijska organizacija za istraživanje svemira postiže impresivne rezultate sa znatno manjim budžetom od konkurencije
Realme 8 Pro
Kamera u prvom planu
Naslednik modela Realme 7 Pro na pozornicu izlazi kao još jedan sočan telefon za „male pare”. Cilj mu je da parira najprod...
Chivalry II
Odsecajući još jednu ruku, setio sam se italijanskog filozofa Julijusa Evole i njegovog epohalnog dela „Pobuna protiv modern...
Alex Kidd in Miracle World DX
Mnogi se neće složiti sa nama, ali Alex Kidd jedan je od najupečatljivijih glavnih junaka koji su izašli iz kuhinje kompanij...
Ratchet & Clank: Rift Apart
Koja je prva „prava” ekskluzivna igra nove generacije konzola? Ovde se prvenstveno misli na PlayStation 5, s obzirom na to d...
Griftlands
Tokom poslednjih pet godina, najviše zaslugom igre Slay the Spire, kartični (deck builder) roguelike naslovi su se odomaćili ...
© 2021 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama