PHONE ZONE
Xiaomi Mi 11
Pionir novog talasa
Gradimir JOKSIMOVIĆ
1. april 2021.

Dugo očekivani Mi 11 je otelotvorenje nove Šjaomijeve strategije u visokoj klasi, u kojoj je sve manje prostora za pumpanje cena se jedne, ali i „hvatanje krivina” s druge strane. Britka oštrica istančanog ukusa kupaca koji sve bolje procenjuju stvarnu vrednost telefona koje merkaju za višegodišnju eksploataciju, primorala je proizvođače da „triput mere, jednom seku” kada kroje svoje najbolje modele. U ovom slučaju, Xiaomi je prekinuo praksu „štrpkanja” na sitnim stavkama performansi i od nove perjanice napravio je telefon koji na svakom planu konkuriše glavnom konkurentu, Samsungovom Galaxyju S21.

Šjaomijeva serija Mi obično se postavlja kao uređaj izbora za one koji žele telefon sa punom aromom premijum uređaja, ali za to zadovoljstvo ne žele da plate četvorocifren iznos

Xaomi Mi 11 „vozi” najbrži Qualcommov procesor, Snapdragon 888, ima moćnu kameru od 108 megapiksela, masivnu bateriju koja može da traje i više dana (uz punjač od 55 W GaN koji se isporučuje u paketu) i sočan AMOLED ekran od 6,81 inča sa osvežavanjem od 120 herca. Tu su i neke nove funkcije, kao što su bežično i reverzno punjenje, aptX HD i aptX Adaptive podrška za bolji kvalitet zvuka na Bluetooth talasima i Harman Kardon stereo zvučnici koji „istresaju iz gaća”. Tri stvari, ipak, nedostaju: otpornost na potapanje vodu, podrška za memorijske kartice i analogni audio-port. To možda nije za plakanje, ali nije ni za radovanje.

Masivan ekran sa impresivno tankim okvirima i ravnim ivicama spakovan je u relativno tanko kućište zaobljenih ivica (tanje je i lakše od kućišta Mi 10), koje omogućuje udobno držanje u ruci i jednostavnu manipulaciju jednom rukom (u poređenju se drugim modelima slične dijagonale, Mi 11 je ergonomski sasvim prihvatljiv). Zaštitno staklo Gorilla Glass pokriva obe strane kućišta - a postoji i varijanta sa poleđinom od veštačke kože, koja bi nam mogla biti i draža od stakla - i veoma je klizavo, ali Xiaomi se potrudio da u kutiju sa telefonom ćušne i kvalitetnu silikonsku futrolu koja rešava probleme sa proklizavanjem i prljanjem. Skener otiska prsta ispod ekrana je „đene-đene”, kao što je to slučaj i kod većine drugih modela sa optičkim čitačem (uzgred, ovaj će dobiti funkciju merenja pulsa u nekoj od sledećih nadogradnji), dok prepoznavanje lica funkcioniše kao švajcarski sat.

Softverska kombinacija Androida 11 i MIUI-a 12 radi sasvim dobro - kad se naviknete na menije i eliminišete viškove sa spiska unapred instaliranih aplikacija. Kao umešno smućkan koktel „fabričkog” Androida i iOS-a, MIUI 12 pruža udobno, vizuelno bogato i stabilno radno okruženje na koje će se lako navići čak i oni korisnici koji primećuju suptilne razlike između UI rešenja različitih proizvođača (i gunđaju zbog svake promene na koju nisu navikli). Povoljnom utisku doprinosi i „šminkeraj” na kome je Šjaomi položio ispit još sa prvim izdanjem MIUI-a 12 (animirane pozadine, tzv. Super Wallpaper i nepresušan izbor najrazličitijih tema). Ima tu i tamo nekih sitnica koje treba izbrusiti, ali nema mesta brizi, budući da je MIUI jedno od najživljih softverskih „gradilišta” na Androidu - u narednim nedeljama već se očekuje apgrejd na MIUI 12.5.

Atraktivna estetika korisničkog interfejsa korisna je i sa aspekta dizajna, jer se Mi 11 sa prednje strane ne razlikuje mnogo od svojih vršnjaka - uz tanke ivice, tu je i neizbežan prorez za selfi kameru u gornjem levom uglu, koji je dovoljno mali da ne smeta prilikom gledanja filmova (što je, uz igranje, jedna od glavnih namena ovog modela). Masivni modul sa kamerama na zadnjoj strani daleko je uočljivija karakteristika, jer izgleda moćno i štrči taman toliko da ga ni maska ne pokriva. Dizajnerskim uspehom može se nazvati i atraktivan kolorit zadnje površine u ledeno beloj/svetlo plavoj boji koja nam se zaista dopala jer ostavlja efekat matiranog stakla (nekim kolegama se ovaj efekat polarne svetlosti učinio preteranim, ali takva mišljenja mirne duše ignorišemo).

Što se ekrana tiče, DisplayMate testovi zaključuju da Mi 11 ima odličan panel - dobio je konačnu ocenu A+, najvišu u sistemu rangiranja renomiranog benčmarka, ostvarivši vrlo dobru ili veću ocenu u skoro svim sprovedenim testovima: ekran je savršeno kalibrisan u sRGB ili DCI-P3 režimima - ima 100-postotnu pokrivenost opsega boja u obe varijante. Automatsko podešavanje boja nastoji da pojača njihovu zasićenost i kontrast, dok u zasićenom režimu ide i dalje i dostiže 139% sRGB i 111% DCI-P3 pokrivenosti. Impresivne laboratorijske rezultate potvrđuje i analiza golim okom: ekran je gotovo savršen i sve na njemu funkcioniše kako treba, od kvaliteta boja, oštrine i kontrasta, uglova gledanja i dinamičkog opsega, do brzog osvežavanja i veoma visoke maksimalne rezolucije (QHD+). Osvetljenje je, takođe, iznad proseka, ali smo viđali i svetlije ekrane. Igračima će se naročito dopasti to što je vreme odziva na dodir dodatno skraćeno - učestalost skeniranja dodira je čitavih 480 herca, više nego kod bilo kog drugog telefona na tržištu.

Kada je predstavljen sredinom decembra u Kini, Mi 11 objedinio je i premijeru Snapdragona 888. Moćni Qualcommov SoC demonstrirao je sirovu snagu kakvoj smo se nadali, ali uz energetsku efikasnost koja je manja od očekivane. Mnogim testovima potvrđeno je da SD888 ima veću potrebu za strujom od svog prethodnika (SD865), te da zbog većeg utroška struje dolazi i do osetnog zagrevanja procesora. Mi smo telefon podvrgli svim mogućim testovima i bezdušno ga naprezali do krajnjih granica, strepeći pomalo od scenarija u kome će se on pregrejati ili ozbiljnije trotlovati. Mi 11 je ove muke izneo stoički, mada se posle dužih grafičkih testova kućište prilično zagrejalo, pretežno u zoni oko modula sa kamerama. S druge strane, brojke koje smo dobili na koncu testiranja potvrđuju da je po pitanju sirovih performansi „trostruka osmica” beskompromisni šampion. Treba istaći i to da je model koji smo testirali reklamni uzorak koji nije predviđen za prodaju, pa se može očekivati da će konačna verzija biti „hladnija”.

U svakodnevnom radu, tokom reprodukcije HD filmova, intenzivnog multitaskinga, snimanja videa i igranja telefon nijednom nije „štucnuo” niti je na bilo koji način nagovestio gde su mu granice. Maksimalno uživanje u igrama i filmovima sa ovim telefonom je apsolutno zagarantovano, a još jednom ističemo i kvalitetne zvučnike koji će bez problema ispuniti sobu upečatljivo snažnim zvukom u svim frekvencijama. Autonomija koju izvlači baterija kapaciteta 4600 miliamper-časova kreće se između jednog i dva dana, u zavisnosti od opterećenja (naročito od rezolucije i osvežavanja ekrana). Priloženi punjač praznu bateriju potpuno vraća u život za manje od jednog sata, dok bežični punjač ovom prilikom nismo testirali (podržano je bežično punjenje snage do 50 vati).

Igra velikih brojeva prenosi se i na departman sa kamerama. Masivni senzor sa 108 megapiksela sa optičkom stabilizacijom sočiva, zajedno sa ultraširokim senzorom od 13 i telemakro senzorom od pet megapiksela, pružaju odlične rezultate, mada ne najbolje u klasi (recimo, Huawei Mate 40 Pro, koga držimo za aktuelni etalon kvaliteta, pruža vidno bolje rezultate). U poređenju sa Mi 10T Pro postoji napredak, ne toliko u samom hardveru, koliko u softverskim akrobacijama, odnosno, većem broju funkcija i kvalitetnoj postprodukciji. Na dnevnom svetlu, dobili smo lepe i detaljne fotografije, a ako je osvetljenje zaista savršeno, vredi probati i režim od 108 megapiksela, kako bi se dobili dodatni detalji (telefon podrazumevano snima fotografije u rezoluciji od 27 megapiksela). Ambicioznijim korisnicima profi režim omogućava da podese svaki detalj, što je, zapravo, korisno, jer podrazumevane postavke ne funkcionišu „po JUS-u” baš u svakom trenutku.

Tokom noćnih aktivnosti (ne onih na koje ste prvo pomislili), uočili smo poboljšanja na fotografijama snimljenim pod slabim osvetljenjem, kao i neke nove funkcije, poput režima „Supermesec”, koji se oslanja na AI trikove zbog kojih romantične fotografije Zemljinog satelita izgledaju bolje nego što bi trebalo. Uvršten je i automatski noćni režim, po ugledu na iPhone 12, koji automatski podešava parametre fotografije u zavisnosti od kvaliteta ambijentalnog svetla. Selfi kamera ima senzor od 20 megapiksela i odlično obavlja svoj posao, s tim da i bez ikakvih opcija za ulepšavanje dobijamo lice sa manje bora od onog u ogledalu. Sve u svemu, Mi 11 i te kako ima potencijala za vrhunske fotografije, ali za najbolje rezultate biće potrebno malo strpljenja i više pokušaja. Što se videa tiče, telefon podržava 8K snimanje pri 30 sličica u sekundi, što nam pruža dodatni razlog za žaljenje zbog izostanka memorijskih kartica. Postoji i nekoliko posebnih režima video-snimanja, uključujući Super Macro i režim za praćenje pokretnih objekata. Svi oni funkcionišu vrlo dobro, pa možete očekivati atraktivne snimke za svoju kolekciju.

Šjaomijeva serija Mi obično se postavlja kao uređaj izbora za one koji žele telefon sa punom aromom premijum uređaja, ali za to zadovoljstvo ne žele da plate četvorocifren iznos. Tako je i ovog puta, jer Mi 11 ima dobru cenu i odlične specifikacije za borbu sa aktuelnim modelima najviše klase, doduše i nekoliko nedostataka koje nismo uzeli za veće zlo (dok se sa odsustvom IP zaštite i podrške za memorijske kartice moramo pomiriti, performanse kamere i zagrevanje procesora će se vrlo verovatno rešiti softverskim putem).

Operativni sistem: Android v11, MIUI 12

Dimenzije i masa: 164,3 x 74,6 x 8,6 mm / 196 g

Čipset i memorija: Qualcomm SM8350 Snapdragon 888 (5 nm, Octa-core,
1x2,84 GHz Kryo 680 & 3x2,42 GHz Kryo 680 & 4x1, 8 GHz Kryo 680), Adreno 660,
8/12 GB RAM, 128/256 GB interne memorije, ne podržava memorijske kartice

Displej: 6,81” AMOLED (1440 x 3200, 20:9, 515 ppi, HDR10+, 120 Hz),
Corning Gorilla Glass Victus

Primarni sistem kamera: 108 MP (f/1,9, 26 mm wide, 1/1,33”, PDAF, OIS)
+ 13 MP (f/2,4, 123˚ ultrawide) + 5 MP (f/2,4, macro), 8K@24/30 fps,4K@30/60 fps, 1080p@30/60/120/240 fps, gyro-EIS, HDR 10+

Selfi kamera: 20 MP (f/2,2, 27 mm wide, HDR), 1080p@30/60 fps, 720p@120 fps

Ostalo: Bluetooth v5.2 A2DP/LE/AptX HD/AptX Adaptive, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6/direct/hotspot, GSM/HSPA/LTE/5G, NFC, IC, GPS (A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS, NavlC), Harman Kardon stereo zvučnici, USB Type-C 2.0, dual nano SIM, Li-Po baterija 4600 mAh, brzo punjenje (55 W), wireless (50W), reverse wireless (10W)

Performanse: AnTuTu Benchmark: 705451; Geekbench 4: 4186 (Single-Core), 12071(Multi-Core); Geekbench 5: 1125(Single-Core), 3685 (Multi-Core)

Proizvođač: Xiaomi (www.mi.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama