TEST PLAY
Black Legend
Darko MIHOKOVIĆ
1. april 2021.

Brzim osvrtom na istoriju poteznih taktičkih igara, postaje jasno da se većina bavi vanzemaljskim invazijama ili nekim fantazijskim sukobima, dok se retko koja opredelila za istorijski predložak. Poslednja takva igra koja nam pada na pamet je već vremešni Expeditions, sa svoja dva izdanja - Conquistador i Viking. Sličnim rezonom verovatno su se vodili i autori Black Legenda, dodavši tek trunčicu lagane fantastike, čisto da začine priču.

Black Legend nije loša igra; čitav koncept funkcioniše skladno i bez bagova, samo je, jednostavno, monotona

Radnja ove potezne strategije sa primesama role playa smeštena je u low fantasy okruženje koje bi, otprilike, odgovaralo Nemačkoj/Holandiji u XVII veku, u izmišljeni grad-državu Grant. Nakon uvodne priče koja je šuplja k’o đevđir, a uključuje psihoaktivnu maglu koja ljude pretvara u manijake, odbegle alhemičare i kult sa fetišem za ljudskom krvlju, dobijate zadatak da, vodeći šačicu najamnika, očistite Grant od kultovske gamadi.

Grad je podeljen u nekoliko četvrti, predstavljenih spletom jednoličnih kaldrmisanih ulica, koje ćete otključavati kako se priča bude razvijala kroz neinspirativne zadatke, tipa idi negde i ubij nekog ili pokupi nešto. Četvrti su osmišljene tako da vas što duže zadrže u lavirintu, vodeći vas kroz suvisle i monotone bitke sa grupicama protivnika, koji vam, realno, nisu dorasli ni do kolena, a uz to se respawnuju svaki put kada se vratite u neku četvrt. Igri očajnički nedostaje mapa, a kao jedini orijentir poslužiće ne baš precizni putokazi.

Svaki lik poseduje određen broj akcionih i poena za kretanje, koji se slobodno mogu kombinovati, pa ćete tako dotrčati do protivnika, udariti ga, a potom se lagano odšetati jer ne postoji overwatch i slične XCOM fore. Borbom dominira melee oružje, te stajanje iza kutija, burića i sličnog zaklona uglavnom nema efekta, osim u slučaju klasa koje koriste dalekometno oružje i zahtevaju čistu liniju do protivnika. Svaki put kada zveknete nekoga ili oni vas zveknu, puni se skala adrenalina koja predstavlja šansu da izvedete kritikal, nakon čega se skala vraća na nulu. Levelovanje družine je predefinisano, tj. kada pređete XP prag, likovi će automatski avanzovati uz klasom određeno povećanje osnovnih atributa (snaga, izdržljivost, preciznost...)

U igri postoji petnaestak klasa, a zanimljivo je da klase pojedinih likova nisu fiksne, već ih po želji možete menjati. Od izbora klase zavisi ponuda oružja koje koristite, a indirektno i set aktivnih i pasivnih veština, čiji dijapazon progresivno raste sa upotrebom različitih tipova naoružanja. Promenom klase dobijate pristup novim veštinama, uz mogućnost prenošenja aktivnih veština otključanih na prethodnim klasama, dok se pasivne veštine ne mogu prenositi. Zvuči komplikovano, ali je u praksi prilično intuitivno i vodi ka veoma zanimljivim kombinacijama. Na početku imate samo jednu klasu - najamnika, a ostale postaju dostupne pronalaskom bodeža, kopalja, helebardi, musketa i drugog naoružanja.

U želji da još malo začine borbu, autori igre su u mehaniku implementirali i alhemiju, menjajući pritom četiri osnovna elementa sa četiri boje: belom (albedo), crnom (nigredo), crvenom (rubedo) i žutom (citrinitas). Pojedini skilovi „ofarbaće” protivnika odgovarajućom bojom, a default napad igra ulogu katalizatora koji pokreće sinergiju dve boje, nanoseći neprijateljima značajno više štete od običnih udaraca. Pravilna upotreba ovog koncepta je ključ uspeha u borbama sa ozbiljnijim protivnicima. Naravno, sve ovo može da zadesi i vaše pulene, pa dobro pripazite kako vas protivnici „farbaju”.

U suštini, Black Legend nije loša igra, čitav koncept funkcioniše skladno i bez bagova, samo je, jednostavno, monotona. Dašak svežine koji daju dovitljive forice sa menjanjem klasa i veština iščezava pred generičkim dizajnom okruženja, kvestova i borbi. Nećete apsolutno ništa izgubiti ako je preskočite, a preporuka ide samo ako ste strastveni XCOM fanatik i nemate baš, baš ništa drugo da igrate.

Potrebno: Core i5-760 / Phenom II X4 965, 6 GB RAM, GeForce GTX 580 / Radeon HD 7870

Poželjno: Core i7-6700K / Ryzen 5 1600X, 8 GB RAM, GeForce GTX 970 / Radeon RX 480

Ova igra je: squad-based potezna strategija / RPG

Platforma: Windows, PlayStation 4, Xbox One, Switch

Veličina: 11,3 GB

Studio: Warcave

Izdavač: Warcave

Adresa: blacklegendgame.com

Pegi: nema

65


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama