PRVI UTISCI
King Arthur: Knight’s Tale
Dragan KOSOVAC
1. mart 2021.

U zavisnosti od toga kada ste uplovili u svet igara, mađarski studio NeocoreGames može da vam bude poznat po akcionim RPG-ovima kao što su Warhammer 40K: Inquisitor - Martyr ili serijal Van Helsing, a stariji igrači se sećaju i njihovih strateških naslova, kao što su serijali Crusaders i King Arthur. Njihov najnoviji naslov je King Arthur: Knight’s Tale koji istovremeno predstavlja povratak korenima poznatog serijala, ali ne bez inovacija, kako na polju igračke mehanike, tako i narativno. Naime, dok nas je originalna igra i njen nastavak stavljala u ulogu samog kralja Artura i njegovog sina Vilijama, Knight’s Tale ima mnogo mračniju atmosferu i stavlja nas u ulogu Arturovog najvećeg neprijatelja - ser Mordreda.

Mračan pogled na mit o kralju Arturu sa taktičkim borbama u stilu serijala X-COM

Prelepi uvodni sinematik Knight’s Talea brzo nam objašnjava premisu igre. Tokom odlučujuće bitke između Arturove i Mordredove armije dva slavna ratnika ukrstila su oružje i ubila jedan drugoga. Ipak, Artur je ustao iz mrtvih na Avalonu, odakle mračna energija polako truje Britaniju. Dama od jezera, zbog toga, rešava da vaskrsne Mordreda, sa zadatkom da zaustavi Artura. Kako ćete to da uradite, izbor je na vama: možete da okrenete list, pratite stranu svetla i spasite Kamelot i Avalon ili da postanete okrutni tiranin koji kraljevstvo drži svojom gvozednom rukom.

Nakon uvodnih zadataka koji nas upoznaju sa mehanikom i nastavljaju sa objašnjavanjem radnje i zadataka koji nas očekuju, igra nas stavlja na čelo Kamelota, naše nove baze odakle krećemo u bitke širom Albiona. Same borbe su izvedne potezno, u stilu serijala X-COM, na poljima podeljenim kvadratnom mrežom i nisu nimalo lake. Neprijatelj je često brojčano nadmoćniji, pa je uvek poželjno da promišljeno koristite bonuse koje pruža teren ili obližnji saveznik, kao i da mudro kombinujete sposobnosti članova vaše družine.

Mordred u bitkama ne učestvuje sam, već su uz njega vitezovi novog Okruglog stola. U bitku uvek možemo da povedemo maksimalno četiri viteza, mada nam se određenim misijama pridružuju dodatni borci, pa naš odred postaje veći, a taktičke opcije opsežnije. Vitezovi se dele u šest klasa: arcanist, champion, defender, marksman, sage i vanguard. Svaka klasa ima pristup specifičnoj kombinaciji opreme, oružja i veština, kao i jedinstvene sposobnosti. Zbog toga uvek pokušavate da sklopite idealnu četvorku za obračunavanje sa izazovima specifičnih misija. Pored toga, dodatni razlog za neprestano žongliranje sa sastavom družine jeste i njihovo zdravlje. Ako neki vitez u borbi pretrpi ozbiljne povrede, moraće da se odmara u Kamelotu neko vreme ili da krene u bitku ranjen, što gotovo da garantuje smrt, koja je trajna. Svaka misija garantuje okršaj sa nekoliko grupa, što polako, ali sigurno, smanjuje zdravlje svim članovima družine i što znači da ćete se finalnog obračuna, protiv najteže grupe u misiji, dovući dobrano povređeni. U svakoj misiji neke od grupa moguće je izbeći, ali onda stičete manje iskustva. Uglavnom, izbor uvek postoji.

Kada smo kod izbora, tu je sistem koji prati moralnost vaših odluka, što znatno utiče na upravljanje kraljevstvom i na sastav vašeg Okruglog stola. U zavisnosti od vaših postupaka, specifični vitezovi rešavaju da vam se pridruže, a morate da pazite i na njihove međusobne odnose koji u bitkama mogu da budu ili bitan bonus ili značajan minus. Pored unapređivanja heroja, značajno je i razvijanje Kamelota i njegovih građevina, što u određenoj meri budi uspomene na serijale Heroes of Might & Magic i Disciples.

Tehnička strana igre sasvim je solidna za naslov u Early Accessu, sa veoma lepom grafikom, zadovoljavajućom zvučnom komponentom i dobrim ponašanjem kompjuterski vođenih protivnika. Tu su i dalje povremeni bagovi, ali njih razvojni tim postepeno otklanja redovnim izdanjima novih verzija bete. Iz NeocoreGamesa najavljuju da bi razvoj igre trebalo da bude gotov do kraja ove godine, kako bi ispeglali sve probleme i dodali specifičan endgame, čiji se nasumično generisani zadaci aktiviraju nakon što okončate glavnu kampanju i čiji će stepenom težine biti izazovan čak i za vaše vitezove visokog nivoa.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama