PRVI UTISCI
Snowtopia: Ski Resort Tycoon
Vladimir PISODOROV
1. mart 2021.

Dobro obratite pažnju na naziv igre, jer reč je o ostvarenju koje pokušava da umiksuje dva užitka. Prvo, na raspolaganju imate svu slobodu kada je organizacija zimskog „odmarališta” u pitanju, a drugo, to radite isključivo zbog zadovoljstva posetilaca. Uživanje u svojevrsnoj „utopiji na snegu” ne podrazumeva ulaganje novčanih sredstava, niti se od skijaša traži da vam ga ostavljaju u gomilama: za ski-pasove, tople napitke i ukusne grickalice, opremu... Da, Snowtopia je u potpunosti lišena ekonomije i mikro-menadžerske komponente, što će casual igrači i te kako pozdraviti, ali će ljubitelji tvrdokornih „tajkunolikih” ostvarenja biti prilično razočarani.

Snowtopia je u potpunosti lišena ekonomije i mikro-menadžerske komponente

Sledeća stvar koja mora da se zavede u rubrici „protiv” je to što ne postoji mogućnost „zoniranja” gradića iz kog „operišete”, pa čak ni gradnje objekata u koji smeštate posetioce. Gradnja jeste moguća, ali je isključivo vezana za potrebe održavanja i brige o posetiocima. Na mapi se nalazi određen broj „ulaza” - gradića koje možete da iskoristite kao polazne tačke za gradnju staza i pratećeg sadržaja, ali na njihov razvoj ne možete da utičete. Gde se posetioci smeštaju i ubire li neko rentu za krevete i boravišnu taksu nije vaša briga.

Za sada ne postoje nivoi, niti izvršavanje naročitih zadataka, već isključivo podrška za sandbox igranje. U zavisnosti od konfiguracije terena, procenta iskoristivog zemljišta i lakoće pristupa pomenutim gradićima, zavisiće i težina igranja - na raspolaganju je sedam različitih lokacija. Valja napomenuti da ne postoji smena dana i noći, što znači da nećete moći da organizujete skijanje pod reflektorima, ali i da vam neće biti ostavljeno vreme za pripremu staza za sledeći dan, jer je akcija kontinuirana. Isto tako, ne postoje promenljive vremenske prilike i gotovo je izvesno da posetioci uživaju u zimskim čarolijama u idealnim uslovima.

„Postavljanje” staza može da bude prilično zahtevna rabota, jer ne postoji mehanizacija kojom biste nivelisali teren i okoliš lišili stenčuga koje vam blokiraju pristup. S druge strane, staze možete da gradite iz delova i to je, zapravo, najbolji pristup, jer ćete tada biti u prilici da zadovoljite ukuse i početnika i hazardera. U zavisnosti od zahtevnosti, boja deonica se menja, što je ujedno i jedini način da se upoznate sa konfiguracijom terena pre same gradnje. Ovo nam se baš i nije svidelo, ali kako novac ne možete da izgubite, uvek možete da počnete ispočetka dok „ne ubodete” dobitnu kombinaciju. Stanje sa gradnjom žičara još je nepovoljnije, jer su osetljive ne samo na okoliš, već računa mora da se povede i o nagibu koji ne može da se tweakuje usled nedostatka alatki za rad na nivelaciji zemljišta.

Građevine, rekosmo, postoje i vezane su isključivo za obezbeđivanje normalnog rada „odmarališta”. Recimo, moraćete da izgradite „kućice” u kojima se nalaze spasioci i medicinske ekipe, štandove na kojima posetioci mogu da se okrepe vrućim čajem, supom i grickalicama, hangare u kojima se nalaze tehničari koji održavaju staze i brinu se da na njima ima dovoljno snega i tako dalje. Međutim, ne postoji vizuelno prijemčiv način koji će omogućiti da vidite koju površinu pokriva koja ekipa, pa ćete biti u prilici da ih gradite „iza svakog ćoška”. To nije problem, jer ne košta ništa, ali priliv dobrovoljaca koji u njima rade nije dovoljan kako biste uspeli da podmirite sve zahteve na stazi. Na početku ćete biti ograničeni gradnjom žičara sa „jednosedima” i „dvosedima”, ali Snowtopia omogućava gradnju laboratorije iz koje ćete biti u prilici da „otključavate” brojna poboljšanja i da ih implementirate po volji. Na primer, povećaćete kapacitet žičara, brzinu kretanja sedišta, ugrađivaćete ergonomska i sedišta od kože i tako dalje. Zanimljivo je i to što ne morate sve nadogradnje da aktivirate na svim žičarama, već birate gde će koji dodatak biti aktivan ili ga u vatru bacate po potrebi.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama