PRVI UTISCI
Mech Mechanic Simulator : Prologue
Danilo LUKINOVIĆ
1. mart 2021.

Tehničko osoblje, masni uprljani me’aničari, koji sa mehaničko-električnim konstrukcijama razgovaraju samo njima poznatim jezikom, sa brižnošću roditelja, svesni da se kod njih dolazi, mahom, zbog nedostatka brige i savesti. Ova stručna, ali kvrgava, masna i pocepana ekipa retko je opevana u pričama o asovima vazdušnog boja ili postavljanja pruge kroz nepoznate krajeve. Ipak, slava i mnoštvo igara koje se bave problematikom popravke svega i svačega nezadrživo raste. Red je došao i na robote.

Vrhunska ideja u još uvek neispeglanom i neoptimizovanom ruhu, ali još ima šanse da postane dobra igra

Poljski studio Polyslash, koji iza sebe ima nekoliko simulatora, uhvatio se teme koja je bliska velikom broju poklonika nauke, tehnike i popularne kulture. Iako na papiru koncept „ne može da omane”, u pitanju je tek nešto više od demoa. Na sreću, razvojni tim je bio dovoljno razuman da ga bez arogancije ponudi „za dž”, pa će se igra, nadamo se, razvijati uz pomoć glasa naroda.

Ukoliko ste već igrali neki moderan indie simulator, okruženje i izvođenje neće vas iznenenaditi. Radnja se odvija u klasičnom starinskom privatnom poslovnom objektu, koji kombinuje servis, ostavu i životni prostor. Zadatke dobijate putem oglasne mreže putem terminala u kancelariji, dok se sam posao odvija u tehničkim prostorijama. U veoma nespretnom pokušaju omaža manje ili više poznatim robotskim henčmenima, razvojni tim je rešio da vam podari „savetodavnog” droida. Zvuči zabavno i simpatično, ali je ovaj potpuno bespotrebni krš, nabijen iritantnim „smislom za humor” i gotovo konstantno brblja dosadne i prizemne parafraze, glasom koji u najmanju ruku razbija koncentraciju. Kada bi postojala mogućnost ubacivanja ovog tostera u drobilicu, doniranja u staro gvožđe ili snimljena sekvenca usitnjavanja a la „Boba Fett vs C3PO”, igra bi dobila barem još jednog bambija.

Po štikliranju posla, mech se spušta na sanitarno-dijagnostičku platformu. Već na početku, igra podseća na PC Building simulator, pre svega, zbog načina na koji se mech čisti, rasklapa i sprovodi dijagnostika.

Čišćenje je manuelno i zahteva „zavlačenje” u sve zazore do tančina, što zbog komplikovanog, trodimenzionalnog profila robota ume da bude zaguljeno. Skidanje rđe je, sa druge strane, mnogo zanimljivije. Popravke su specifične u tome što se, nakon što skener pronađe falinku, moduli odvajaju (ekstremiteti, kontrolni modul) i onda se na zasebnoj stanici pristupa probijanju do srži problema. Ta operacija može da bude komplikovana zbog prostog broja delova i sistema elektrike i hidraulike koji čine jednog mecha. Sam proces je manje komplikovan nego onaj u pomenutom simulatoru perspektivnog vlasnika PC servisa, ali ga zaguljenim čini čudan proces skidanja komponenata jer nije očigledno ili indikovano kojim redom moraju da se demontiraju. Vraćanje delova u mech je, sa druge strane, olakšano. Kasnije se dobija mogućnost farbanja mechova, što će privući posebnu sortu ludaka koje ništa drugo ne interesuje.

Da se još jednom vratimo na „onu sličnu igru”, problem će predstavljati i poslovi, jer će rešenje često nalagati kupovinu delova čija kumulativna cena može da prevaziđe isplatu. Ovo ne možete da znate unapred, a posao morate da obavite, jer vam reputacija zavisi od zadovoljstva mušterija.

Igra izgleda pristojno, ali deluje kao da je stara desetak godina. To, naalost, nije sprečilo razvojni tim da preskoči ceo semestar o optimizaciji, jer Mech Mechanic Simulator: Prologue zna pošteno da oznoji mašinu, iako se na ekranu ne odvija nikakva akcija. Međutim, ovo je još uvek uvodno poglavlje, kako lepo piše u naslovu, te se nadamo da će se Polyslash naoružati strpljenjem i do kraja razvoja izbrusiti igru u nešto što zaista ne bi trebalo da omane, jer svi volimo džinovske robote.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama