TEST PLAY
Yakuza Remastered Collection
Bojan JOVANOVIĆ
1. mart 2021.

Serijal Yakuza spada u školske primere polarizujućih naslova. Ili ga volite ili ne, sredina ne postoji. Ako igra ne klikne sa vama, samo ćete nastaviti sa životom i potpuno ignorisati njeno postojanje za vjek i vjekov. Šta da se radi, život ide dalje, „jor los”, što bi rekli anglosaksonci. A šta ako se zaljubite u taj specifičan koktel krimi-drame, iskrene ljudske priče i nezdrave doze blentavosti? Onda ćete pokušavati da u 8K karaktera auditorijum najvećeg IT časopisa na Balkanu (besplatna samoreklama je u duhu Yakuze) još jednom ubeđujete da zaigraju ovo spektakularno čudo od igre. I to puta tri.

Klasičan remaster bez naročitih noviteta, ali fantastično optimizovan za PC
Saga o Kirijuovim neuspelim odlascima u penziju nudi preko 70 sati glavnog sadržaja za 40 evra

Yakuza Remastered Collection komplet je od tri igre u kojima se nastavlja priča o Kazumi Kirijuu, čoveku koji je prošao sito i rešeto japanskog podzemlja. U pitanju su treći, četvrti i peti deo serijala, originalno objavljeni na konzoli PlayStation 3, a početkom prošle godine u ovom osveženom izdanju na PS4. Dok je PS4 publika dobijala igre „na kašičicu”, sa novim nastavkom svakog meseca, PC i Xbox igrači mogu odmah da pazare celu kolekciju ili svaku od igara zasebno, po sasvim fer ceni. Čekanje se, što bi se reklo, sasvim isplatilo. Time se i serijal na ove dve platforme polako zaokružuje, te je još ostalo da krajem marta stigne Yakuza 6: Song of Life i saga o Kirijuovim neuspelim pokušajima da ode u penziju biće kompletna. Istina, ostaje tu još igara i spin-offa poput Judgmenta (SK 08/2019), ali što se tiče glavnog spektakla, to je zaista to. Interesantno je da su sve igre puštene i na Microsoftov pretplatnički servis Game Pass, pa PC publika ima opciju da ili faktički rentira igre ili da ih pazari na Steamu. Kako god odlučite da ih igrate, imajte u vidu, pre svega, da su ovo gotovo filler igre, u kojima vas povremeno očekuje, naizgled, prazan hod, pre nego što priča zaista krene dalje. Istina, od Ryu Ga Gotoku studija smo već navikli na takav narativni tempo, samo što je u ovim naslovima to baš naglašeno.

Yakuza 3

Kolekcija kreće igrom Yakuza 3, zvanično najstarijim naslovom iz serijala (ako računamo rimejkove). Sa ovim nastavkom serijal blago iskače iz koloseka, da li zbog potrebe da se igračima ponudi nešto drugačije, ili činjenice da je za scenario bila zadužena druga ekipa. Okruženje je prva i najočiglednija promena. Umesto svetla velegrada i poznate četvrti Kamuročo, put vas vodi u provinciju. Konkretno, na Rjuku ostrva Okinave. Pokušavajući da stvori kakav-takav normalan život, Kiriju pomaže lokalnom sirotištu i brine se o Haruki, svojoj usvojenoj ćerki. Naravno, mir i tišina su nešto što ne postoji u rečniku ovih igara i vrlo brzo će se stari život promaljati i pokušavati da Kirijua uvuče nazad. Samim tim i dobro poznata oblanda od tabanja, beskrajnih međuanimacija i usputnih zanimacija od mini-igara i načina da se dodatno napuni novčanik. Početak ove igre je, nesumnjivo, interesantan kontrast svemu što se do tog trenutka dešavalo i daje dosta prilika da vidimo našeg protagonistu u pravom svetlu. Iako je bio upetljan sa japanskom mafijom, on je i dalje čovek koji želi da učini ono što je pravedno i iskrena očinska figura u sred vihora nasilja. Karakterizacija je ovoj igri najjača strana.

Borba je ostala slabija strana ove igre, pogotovo što tokom remasterizovanja nije urađen nikakav rebalans. Ulično mlaćenje se svodi na besomučno blokiranje, kao i potrebu da razbijate blokove više nego zidari na gradilištu. Kako je ovo bila prva Yakuza igra na PS3, vidna je zaostavština iz PS2 ere i zbog toga ugođaj deluje prilično arhaično. Svet ne deluje organski i stalno ćete naletati na momente kada se učitava nešto, bilo prodavnica ili stan. Yakuza 3 je ujedno i najkraća igra u kolekciji i biće vam potrebno oko 15 sati da dođete do kraja, naravno, ukoliko se fokusirate samo na guranje priče, ne i ako zastanete na svakom ćošku da probate japanske poslastice i igrate mini-igre.

Yakuza 4

Četvrta Yakuza je cvećka čudne sorte. Po prvi put nećete igru započeti u ulozi Kirijua. Štaviše, nećete ga videti poprilično dugo u ovoj igri. Naime, priča je ispričana kroz perspektivu četvorice protagonista, od kojih je naš omiljeni jakuza tek poslednji. Početna poglavlja su rezervisana za Šun Akijamu, jednog od miljenika publike ovih igara. Zatim će se fokus prebaciti na Taega Saeđimu, podmladak Sasai familije, čija prava priča, zapravo, počinje nakon odsluženja umalo doživotne robije posle neuspelog napada protivničkog klana. Malo nakon toga, prebacićete se u ulogu korumpiranog detektiva Masajoši Tanimure i, konačno, priča se zaokružuje poglavljima i epilogom gde igrate kao Kiriju.

Ovaj nastavak obeležava trenutak u istoriji serijala kada je preterivanje sa sadržajem postalo baš očigledno. Na primer, svaki od četvorice protagonista ima drugačiji stil borbe i, samim tim, drugačiji razvoj kroz pojednostavljeni RPG sistem. Kada konačno stignete do Kirijua, manje-više sve što ste do tog trenutka naučili o elementima mehanike spaja se u jednu celinu. Ne baš kao Dante iz Devil May Cry, ali nije ni daleko od toga. Koliko god da je ovo hrabar nastavak, ostaje utisak da niko od likova nije imao dovoljno vremena da se razvije zbog iscepkanog formata.

Yakuza 5

Poslednja igra u Remastered Collection ujedno je i najveća i najduža, ne samo u kolekciji, već i u čitavoj originalnoj sagi. Kiriju ponovo odlazi u penziju, preuzimajući novi identitet. Momak sada radi kao taksista (nešto-nešto-skriveni-bes) i taj posao je postavljen kao jedan od ključnih segmenata igre kroz koji mlatite lovu i odmotavate klupko priče. Tog odmotavanja ima poprilično, jer će vam za prelazak biti potrebno oko 40 sati. Priča je u ovom nastavku izuzetno dobro napisana, sa puno emotivnih scena i najbolje oslikava ton čitavog serijala.

Otkačenost, tako tipična za Yakuzu, u ovoj igri baš dolazi do izražaja. Na primer, pokupite samo još jednu mušteriju i onda naučite kompletne saobraćajne propise. Međutim, to se onda pretvori u drumsku jurnjavu uz tutnjanje eurobeat muzike, driftovanje i paljenje guma, jer vas je pojurila suparnička banda. Kao da to sve nije bilo dovoljno, posle trke ćete morati i da premlatite progonitelje, a vaša oduševljena mušterija će vas izvesti na čašu sakea i ramen. Ukratko - red batina, red predivnih scena u stilu „najbolji ćale na svetu”. To je Yakuza 5 i igra je sjajna baš zato što je takva.

• • •

Yakuza kolekcija izgleda najslabije od svih naslova iz ovog serijala koji su trenutno dostupni za PC. Prve dve igre su dobile rimejk izdanja Kiwami 1 i 2, a Yakuza 0 je znatno svežiji naslov. Nadamo se da nije potrebno naglašavati da je Like a Dragon gotovo nova igra. SEGA se nije odlučila za fejslift ovih igara, te je po sredi klasičan remaster koji je tu da se rezolucija podigne na moderne standarde, a broj sličica u sekundi zaokruži na 60. Doza arhaičnosti je bila za očekivati, naročito kada se uzme u obzir da pričamo o igrama starim čitavu deceniju, mada je bilo prostora za određena unapređenja koja smo kasnije viđali, pre svega, u količini ekrana sa učitavanjem. Nije da se dugo čeka, često je u pitanju samo kratka tranzicija, ali je igra krcata njima.

Pozitivna strana je zanemarljiva hardverska zahtevnost. Verovatno ne postoji PC na kome ovo ne možete zaigrati. Podržane su sve moguće kombinacije rezolucija, doduše, ne i izvorna podrška za ultraširoke ekrane. Vlasnici moćnijih konfiguracija mogu da kroz supersampling dobiju još oštriju sliku. To je ujedno i jedina prilika kada će vam animacija blago opadati sa stamenih 60 frejmova u bilo kom trenutku. I pored superoštre slike koju ćete tako dobiti, prerenderovane animacije će vam kvariti ugođaj, jer su samo iskopirane iz originala. Pozitivna strana su PC podešavanja, kako grafike, tako i kontrola. Igra iznenađujuće dobro sarađuje sa tastaturom i mišem, te nećete morati da uključujete gamepad koliko god se autori upinjali da vas ubede u to tokom početnog ekrana.

Publici koja je pratila serijal Yakuza van Play Stationovog okrilja, ovo će biti karika koja se logično nadovezuje na ono što su do sada imali priliku da igraju. Yakuza Remastered Collection je odlična kupovina, jer za 40 evra dobijate minimalno 70 sati sadržaja, a ako se baš udubite, vreme igranja će lako preći sto sati. Još samo da šesta igra stigne na PC i kolekcija je konačno kompletirana.

Potrebno: Intel core-i5 3470 / AMD FX-6300, 4 GB RAM, GeForce GTX 560 / Radeon HD 6870

Poželjno: Intel core-i7 3770 / AMD FX-8350, 8 GB RAM, GeForce GTX 660 / Radeon HD 7870

Ova igra je: paket u kom su igre Yakuza 3, 4 i 5 u remasterizovanoj formi

Platforma: PC, PS4, Xbox One, Switch

Veličina: 90 GB

Studio: Ryu Ga Gotoku Studios

Izdavač: Bandai Namco Entertainment

Adresa: yakuza.sega.com/remastered

PEGI: 18

80

Naš video: i.sk.rs/357892


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama