TEST PLAY
Curious Expedition 2
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. mart 2021.

Onaj ko u mladosti nije pročitao Sjenkjevičev roman „Kroz pustinju i prašumu” osuđen je da postane uruk-hai koji se loži na fudbal. Za njega ne postoji sudbina drugačija od alealeeanikadnisisamjelpartizanaleale. Šanse da takav neko u rukama drži SK praktično su nikakve, tako da će ostati neinformisan i u pogledu igre koja može da mu zameni čitanje tog epohalnog dela. Ali, zato je Hadžibegić izveo slobodni centarfor i postigao jedanaesterac, alealaleale!

Šarmantna, mada gigazaguljena, gotovo nefer igra, koja traži živce deblje od konopaca

Curious Expedition 2 je roguelike simulacija ekspedicionih poduhvata u nepoznato, smeštena u romantično vreme druge polovine XIX veka kad su džungle bile neistražene, hramovi čekali tomb raidere, a ljudožderi virili iza svakog žbuna. Igra je surovo teška, megaizazovna i zasnovana na RNG-u zbog kog ćete povremeno čupati kosu na šiljak, ali je istovremeno neodoljivo šarmantna na romantičan, kolonijalni način.

Igra je podeljena na dve osnovne faze: pripremu ekspedicije i ekspediciju. Pripremu obavljate u Parizu, gde možete da regrutujete saputnike, stupate u kontakt sa sponzorima i trgujete artefaktima koje ste prikupili u misijama, menjajući ih za džidža-bidže koje u divljini često znače razliku između života i smrti. Resursi su vam vrlo ograničeni, kako za kupovinu oružja i raznih pomagala (koja su permanentna, poput mačete, puške i busole) tako i za potrošnu robu kao što su baklje, konopci, pribor za prvu pomoć, hrana/piće za dizanje morala, razni tonici i druge trice. Nabavka potrepština je svaki put kocka, jer će vam možda zatrebati ono što niste poneli.

Kad ste odabrali vođu ekspedicije, sabrali saputnike i natovarili zalihe, vreme je da odaberete cilj ekspedicije. U svakom trenutku imate tri opcije poređane po težini, ali se svaka svodi na ekskurziju na neistraženo ostrvo, gde morate da ostvarite predefinisani cilj, recimo, nalaženje artefakta X ili otkrivanje lokacije zlatne piramide. Ti ciljevi, kao i mape ostrva, proceduralno su generisani i nude seriju potpuno nepredvidivih izazova koji će, usled totalnog RNG sistema, možda biti boza, a možda preteški.

Mapa svakog ostrva podeljena je na raznovrsne biome i načičkana hot-spotovima koji nude scene i situacije sa nekoliko izbora, gde do izražaja dolaze RPG i RNG aspekti igre. Na primer, ako u grupi imate arheologa i dovoljno baklji, tokom istraživanja napuštenog hrama biće manje šansi da sve pođe naopako. Rezultat svake „avanturističke” akcije izračunava se bacanjem kockica, a šanse za uspešan rezultat su veće ako imate odgovarajuću opremu i ljudstvo. Naravno, nikad nećete biti u prilici da imate idealan setup za većinu situacija, tako da ćete morati da naučite da se nosite s lošim ishodima.

Loši ishodi su drugo ime za Curious Expedition 2. Čak i samo kretanje po mapi bez interakcije s bilo čim predstavlja izazov - svaki hex vam troši kolektivni zdrav razum grupe (sanity), koji možete da dopunjavate skupim konzumablsima (čokolada, viski...) ili odmorom na specifičnim lokacijama, poput vodopada ili domorodačkog sela. Različite vrste terena troše više sanityja, tako da je kretanje, pogotovo dok ne razvijete fog of war, uvek čista lutrija.

Odmor u selima je jatagan s dve oštrice, jer podiže stepen netolerancije divljaka prema vašoj ekspediciji, a isto važi i za ubijanje divljih životinja, čak i u samoodbrani. Ovde je developer malo preterao sa stavljanjem kamenica u igračev samar - domoroci, od kojih često zavisi rešavanje questova, voleće vas samo ako im poklanjate stvari, a progresivno mrzeti zbog svih drugih aktivnosti.

Curious Expedition 2 je šarmantna, mada gigazaguljena, gotovo nefer igra, koja traži živce deblje od konopaca. Upozoren - spasen.

Potrebno: Intel Core 2 Duo, 4 GB RAM, integrisana grafika

Ova igra je: roguelike simulacija ekspedicija u nepoznato

Platforma: Windows, Steam

Veličina: 2 GB

Studio: Maschinen-Mensch

Izdavač:
Thunderful Publishing

Adresa:
curious-expedition.com

PEGI: nema

75


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama