INTERNET
.rs : Frilenseri protiv PU • digitalizacija zdravstva • novi ćirilični font
Pobunom do pregovora
Dušan DINGARAC
1. februar 2021.

Priča oko frilensera, tačnije, fizičkih lica koja zarađuju novac radeći preko interneta i dobijaju uplate iz inostranstva, poprilično je eskalirala. Nakon dva protesta na ulicama Beograda, razmenjivane su izjave ministra, čak predsednika države i nekih od frilensera. Od „ne raspravlja se da li će frilenseri platiti porez, već kako” do pretnji da će se obarati sajtovi državnih institucija. Onda su se stvari malo primirile, jer je održan sastanak delegacije frilensera sa Vladom Republike Srbije. Dobro je da su pregovori počeli, pošto su, za sada, svi poreski postupci obustavljeni do daljeg. Kakav će biti epilog ovih pregovora, ostaje da se vidi. Jedan od glavnih problema je to što su u istoj poziciji i oni koji su dobro zarađivali i koji bi mogli lepo da žive čak i da su plaćali sve dažbine, kao i oni koji su se kockali na inostranim sajtovima, ali i oni koji su, recimo, držali časove engleskog jezika i sa zaradom do petsto evra teško mogli da podmire egzistencijalne potrebe sebe i svoje porodice i kojima sigurno nije ostalo novca da sada isplate zaostale dažbine sa kamatama.

Udžbenici na poklon

Da su ovi ljudi kršili zakon, to nije teško utvrditi, ali isto tako je i Poreska uprava imala neke obaveze - da blagovremeno sprovodi kontrole i šalje opomene. Upravo zato je i zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole Ministarstva finansija zbog retroaktivne naplate poreza.

Nadamo se da će se iz svega ovoga izroditi novi model koji će biti u novom zakonu i da nakon toga svako može da zna šta ga čeka ako želi da zarađuje kao fizičko lice. Takođe, i da prijava poreza i drugih dažbina bude primerena različitim slučajevima. Uz nadu da će i promena načina prijavljivanja poreza polako pokrenuti da se mnogi porezi računaju lakše, kako bi svako lako mogao da zna svoje obaveze.

Pandemija je snažno uticala na digitalizaciju našeg zdravstva. Sada, dolaskom vakcina, omogućeno je lako prijavljivanje za vakcinaciju online, uz praćenje svih vakcinisanih, ali i svih doza vakcina koje uđu u Srbiju. Nakon otvaranja Državnog data centra u Kragujevcu, logičan korak predstavlja formiranje Koordinacionog tela za digitalizaciju u zdravstvenom sistemu Srbije. Plan je da se sve zdravstvene ustanove uvežu u jedan moderan informacioni sistem i da mogu da razmenjuju informacije o pacijentima. Predviđeno je da svi građani Srbije poseduju jedinstveni elektronski zdravstveni karton, u kom će se nalaziti podaci iz svih zdravstvenih ustanova, dostupni građanima i njihovim lekarima u svakom trenutku.

Uprava za igre na sreću počela da dostavlja u eSanduče, na Portalu eUprava, rešenja za priređivanje posebnih igara na sreću na automatima, klađenje i preko sredstava elektronske komunikacije.

Na Portalu eUPRAVA, kroz Program ePAPIR, privrednicima u Srbiji dostupno je prvih dvadeset sedam potpuno digitalizovanih postupaka za izdavanje dozvola, licenci i saglasnosti. U pitanju je deo trogodišnjeg projekta za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji, koji realizuju Republički sekretarijat za javne politike, Kancelarija za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svetske banke, uz finansijsku podršku Fonda za dobru upravu Ujedinjenog Kraljevstva i Britanske ambasade u Beogradu.

Jedinstveno upravno mesto otvoreno je i u Novoj Pazovi.

U skladu sa Zakonom o računovodstvu, APR je počeo da vodi novi registar. U pitanju je Registar pružalaca računovodstvenih usluga, kao jedinstvenu, centralnu, elektronsku bazu podataka o pravnim licima i preduzetnicima koji imaju registrovanu pretežnu delatnost za pružanje računovodstvenih usluga i dozvolu za pružanje tih usluga, a koju izdaje Komora ovlašćenih revizora.

Kada je u pitanju dalji razvoj eUprave u Srbiji, stigla je zanimljiva najava da sistem elektronske identifikacije eID, koji se sada koristi na portalima eUprava, eZdravlje i lokalne poreske administracije, bude uveden kao jedinstveni digitalni identitet. To znači da će u dogledno vreme i portali ePorez, APR-a, CROSO i PIO biti integrisani sa ovim sistemom za prijavljivanje.

Verovatno ste već naleteli na vest da Kavčić fondacija poklanja, za sada, sedamdeset udžbenika za treći i sedmi razred osnovne škole
(besplatnabiblioteka.com). U pitanju su udžbenici koje je izradio državni Zavod za udžbenike i nastavna sredstva. Profesoru Kavčiću svojevremeno je ukraden jedan patent u SAD i nakon što je uspeo da naplati odštetu, deo tog novca ulaže u obrazovanje u Srbiji. Sjajna stvar!

RNIDS i ove godine, povodom godišnjice početka registracije .срб domena, poklanja jedan novi ćirilični font, pod nazivom Orto RNIDS. I ovoga puta font je izradio Tipometar, a biće dostupan za preuzimanje na sajtu rnids.rs.

Ebay je od početka godine počeo da naplaćuje PDV svim korisnicima koji imaju prebivalište u Srbiji. Jednostavno, firma se na ovaj način štiti od raznih potencijalnih kazni, iako nema zakonskog osnova da na sve transakcije to i naplaćuje. No, postoje i druge platforme...

Nakon informacije da su se svi operateri mobilne telefonije složili da aukcija spektra potrebnog za 5G mreže ne bude održana tokom 2021. godine i protesta SBB-a koji želi da zakorači u ove vode, javio se i Vip, sa zahtevom da se aukcija ipak održi. Iz nadležnog ministarstva dobili smo saopštenje da će se aukcija održati najranije krajem ove godine.

United Grupa, završila je akviziciju Nova Broadcasting Group, najveće bugarske medijske kompanije. Ova grupacija poseduje televiziju sa nacionalnom frekvencijom NOVA TV, 10 televizijskih kanala, najveću online platformu Net Info, koju u proseku svakog meseca posećuje čak 80 odsto stanovnika Bugarske i četiri radio stanice.

SBB je najavio besplatnu digitalizaciju u Somboru, Valjevu i Leskovcu, kao rezultat širenja svoje GIGA optičke mreže.

Telekom Srbije će ove godine otvoriti fond za razvoj digitalnih startap projekata koji će finansirati sa najmanje pet miliona evra godišnje.

Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine (UZPV) nastavlja sa akcijom evidentiranja trgovaca za koje postoji pretpostavka da ne posluju u skladu sa Zakonom o elektronskoj trgovini. Zbog toga su napravili listu Instagram profila i planiraju da je redovno ažuriraju (i.sk.rs/357868).


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama