TEST DRIVE
D-Link DIR-X1560 I DIR-X1860
’Ladno u šestoj brzini
Dejan PETROVIĆ
1. januar 2021.

D-Link se u poslednje vreme našao zapostavljen na ovim stranicama, pa smo rešili da tu nepravdu ispravimo sa dva dvopojasna rutera. Ruteri rade po „Wi-Fi 6” standardu što je jasno obeleženo na kutijama. Oznaka „Wi-Fi 6” odnosi se na IEEE 802.11ax, što je poslednja generacija Wi-Fi standarda. Uređaji zasnovani na šestoj generaciji Wi-Fi trebalo bi da sadrže funkcije koje znatno poboljšavaju performanse. Jedna od tih funkcija je i 1024-QAM modulacija sa kanalima od 160 megaherca, što bi trebalo da pruža propusnost do 9,6 gigabita po sekundi. Zatim, MU-MIMO trebalo bi da bude podržan sa čak 8×8 strimova, što je realno povećanje kapaciteta i do četiri puta. OFDM deli podatke na manje pakete zarad stabilnosti i pokrivenosti. Ovde je OFDM sa četiri puta dužim simbolima koji dele podatke na četiri puta više paketa i na taj način dodatno povećavaju pokrivenost.

Model sa oznakom DIR-X1560 iz EXO AX serije spada u kategoriju AX1500 (prethodnici su bili ACxxxx). Od pomenutih tehnologija, prema specifikacijama, model je ispratio dosta. Sveukupna propusnost je do 1,5 gigabita po sekundi, gde je na pet gigaherca propusnost 1200 megabita po sekundi. Na 2,4 gigaherca je 300 megabita po sekundi i možemo videti da je ovaj poslednji opseg donekle zapostavljen. MU MIMO prisutan je u 4×4, a prisutne su i OFDMA, BSS, WPA3, TWT i druge tehnike. Sa druge strane, izostavljena je širina kanala od 160 megaherca, što je svakako veliki hendikep.

Sam uređaj ne deluje toliko napadno koliko ga proizvođač reklamira. Kućište je klasičnog oblika, od crne mat plastike sa sjajnim detaljima. Na bočnim i zadnjoj strani su poređane četiri antene, prilično čvrsto spojene sa kućištem. Antene se mogu obarati i zakretati. Prednji panel sadrži četiri LED koje nas obaveštavaju o napajanju uređaja, da li je povezan na internet i da li su uključeni frekventni opsezi. Ove LED su malo previše svetle za naš ukus. Nesvakidašnja je i odluka proizvođača da sa gornje strane ostavi prilično veliku rešetku za ventilaciju i na taj način dozvoli ulazak razni sitnih čestica. Ako uzmemo u obzir da je donja strana kompletna u rešetkama, kao i bočne strane, prvi upitnik koji se nadvio nad ovim ruterom je, koliko li se greje. Zadnji panel sadrži četiri gigabitna LAN porta i jedan gigabitni WAN. Za njima slede ’reset’ i ’WPS’ tasteri, a dalje idu strujni priključak i ’on/off’ prekidač. Uz ruter se dobijaju strujni adapter i LAN kabl.

Kroz pomenutu rešetku sa gornje strane možemo videti dosta elektronike. Na PCB-u se nalazi trojezgarni CPU na 1,5 gigaherca, sa 256 megabajta RAM i 128 megabajta fleš memorije. Postoje indicije da se ruter može koristiti u okviru D-Linkovog mesh ekosistema, ali o tome nema zvaničnih podataka.

Pristup ruteru omogućen je na dva načina, preko IP adrese ili iz D-Link Wi-Fi aplikacije na mobilnim uređajima. Za dodavanje rutera u aplikaciju potreban je QR kôd, koji je odštampan na kartonu uz prateću dokumentaciju. Osnovna podešavanja protekla su glatko, s tim da je aplikacija insistirala na nadogradnji softvera rutera, a što nismo mogli da prekinemo. Interfejs je standardno koncipiran. Početni ekran nam daje sliku o stanju mreže, klijentima i trenutnim internet brzinama, a iza testa brzine stoji Oukla. Dodirom na neku od pločica idemo na druge opcije. Pod Network sa dva dodira dolazimo do opcija rutera. Ekran je izdeljen na tabove preko kojih menjamo postavke lokalne mreže, klijenata, a tu su roditeljska kontrola, mreža za goste i drugo. Zanimljivo je da se do ovog ekrana stiže i preko ikonice Settings u gornjem desnom uglu. Aplikacija može da prikaže QR kôd sa pristupnim podacima lokalne mreže: dovoljno je dozvoliti drugom uređaju da skenira kôd da bi mogao da se poveže u lokalnu mrežu. SSID za oba frekventna opsega može biti isti, a možemo ga i odvojiti. Ako je pod jednim SSID, tada na scenu stupa Smart Connect funkcija o kojoj smo više puta pisali.

Veb interfejs je malo drugačije koncipiran u odnosu na rešenja drugih proizvođača. U gornjoj traci je meni sa opcijama izdeljenim u četiri osnovna taba. Izborom svakog od linkova dobijamo ekran sa opcijama uz odeljak Help. Nama je najzanimljiviji Features tab koji objedinjuje QoS, Firewall, Port Farwarding, Dynamic DNS i drugo. QoS nam donosi zanimljivo rešeno dodeljivanje prioriteta klijentima. „Drvo” sa prioritetima je izdeljeno u tri grane, a klijente u tabovima dodajemo prostim drag’n’drop sistemom. Quick VPN je upravo to što naziv kaže, brzo kreiranje VPN tunela, mada postoje i napredne opcije.

Drugi ruter iste klase (serija EXO AX) nosi naziv DIR-X1860. Iz oznake možemo videti da je propusna moć znatno veća od modela iznad. Kod ovog modela, razliku je nadopunila propusnost na 2,4 gigaherca sa svojih 574 megabita po sekundi. Na pet gigaherca je ostala na 1200 megabita po sekundi. Od prisutnih tehnologija, sve koje se nalaze na slabijem modelu i ovde su prisutne, a u dokumentaciji nismo videli da ima neka dodatna opcija vredna pomena, osim širine kanala. Ovde je magistrala na 80 megaherca i dalje nedovoljno otvorena. Bežična enkripcija na oba modela je 128-bitna, najnovije generacije.

Ruter izgledom deluje prilično „napadnije” od prethodnog modela. Dizajn antena je robustan i deluju moćnije. Sve četiri antene su, inače, standardno raspoređene. Kućište rutera je od mat crne plastike sa dosta otvora. I ovde su prisutna čak dva poveća otvora na gornjem poklopcu. Prednji panel sadrži isti broj LED sa istim funkcijama. LED na ovom modelu ne deluju toliko upadljivo kao na gorepomenutom modelu, što je naše subjektivno zapažanje. Zadnji panel, takođe, ima isti sadržaj, uz malo izmešan raspored. I ovaj model ima četiri gigabitna LAN porta i jedan gigabitni WAN. O hardveru nema zvaničnih podataka, ali usporavanja nema, ruter butuje brzo, nema osetnog laga, pa smo subjektivnog mišljenja da je ili isti, ili bolji u odnosu na model iznad.

Postupak osnovnog podešavanja je isti. U okviru aplikacije nema promena. Sve opcije su tu, isti interfejs, a nismo primetili nijednu opciju različitu u odnosu na model iznad. Ovo važi i za veb-interfejs. Shodno tome, možemo reći da što se administracije ova dva rutera tiče, ona je identična. Razlika je u protoku i donekle u funkcionalnosti.

Na oba rutera je izostavljen USB port, što je odluka proizvođača koja veoma iznenađuje. Cenovno, ruteri tek malo odskaču od Wi-Fi 5 modela sličnih karakteristika. Cena je kao i uvek vrlo bitna stavka, a D-Link ovim modelima omogućava Wi-Fi 6 standard i onima koji o njemu i nisu razmišljali. Ako ste u sred odlučivanja da zamenite postojeći ruter, uzmite jedan od ova dva modela u razmatranje.

Generalno, sa ovim ruterima smo zadovoljni. Antene na jačem modulu nisu robusne samo izgledom. Prijatno smo iznenađeni jačinom upotrebljivog prijema i van kuće. Sa DIR-X1860 lako se može desiti da vam proširivači mreže neće ni biti potrebni, čak ni u velikoj kući. Naša bojazan od zagrevanja uređaja, doneta na osnovu silnih otvora na oba rutera, „pala je u vodu” - ruteri su „’ladni kao špricer”, možda baš zahvaljujući dobro provetrenom kućištu.

D-Link DIR-X1560

Osnovno: Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax), 1200 Mbit/s @
5 GHz, 300 Mbit/s @ 2,4 GHz, 4 × 1 Gbit/s LAN,
1 × 1 Gbit/s WAN

Ostalo: voice control, MU MIMO, Dynamic IP (DHCP), PPPoE, L2TP, PPTP, Static IPv6, WPS, Quick VPN

D-Link DIR-X1860

Osnovno: Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax), 1200 Mbit/s @
5 GHz, 547 Mbit/s @ 2,4 GHz, 4 × 1 Gbit/s LAN,
1 × 1 Gbit/s WAN

Ostalo: voice control, MU MIMO, Dynamic IP (DHCP), PPPoE, L2TP, PPTP, Static IPv6, WPS, Quick VPN

Proizvođač: D-Link
(www.dlink.com)

Kontakt: KimTec
(www.kimtec.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama