LAKI PINGVINI
Garuda Linux
Šarena božanska ptica
Bojan STOJANOVIĆ
1. januar 2021.

Borba u svetu Linux distribucija i dalje se nastavlja sa trenutno ujednačenim brojem distroa zasnovanih na Ubuntu i Archlinuxu, dok ostale „velike” distribucije kao da nisu dovoljno zanimljive da bi bile osnova (ne uključujući Debian, bez koga ne bi bilo ni, jel’te, Ubuntua). Kako je autor ovog teksta korisnik Archa već dugi niz godina, još od kada je bio bauk bez prečice za instalaciju, lepo je videti da se stvari menjaju nabolje. Ako izuzmemo Manjaro, ostale distribucije se manje-više svode na Calamares koji donosi instaliran Arch i neko grafičko okruženje u vanila paketu. Dakle, samo se „premosti” instalacija, ništa novo se ne donosi. Zato vam predstavljamo novu distribuciju pod nazivom Garuda Linux, koja je sve, samo ne obična i monotona.

Da vam pojasnimo naziv, Garuda je hinduističko božanstvo, čovek-ptica sa krilima orla, tako da vam bude jasno kada se zaputite na internet prezentaciju projekta zašto je prva slika upravo orao. Zanimljiva je opcija izbora jezika na stranici iz padajućeg menija. Ovo nismo videli na sličnim stranicama, pa iako je za prevod zadužen Googletranslate, ovo je za veliku pohvalu. Pročitaćete, ukratko, pregled onoga što izdvaja Garuda Linux od ostalih u kombinaciji teksta i slika. Na stranici za preuzimanja vidite minimalne i preporučene hardverske zahteve, koji su malo veći nego što bismo očekivali, posebno preporučenih osam gigabajta radne memorije (četiri gigabajta minimum). Ispod, vidimo pojašnjenje da je njihova filozofija „neiskorišćen RAM je protraćen RAM”, pa nam je malo jasnije. Izbor grafičkih okruženja ne samo da je šaren (i bukvalno), nego po slikama vidimo da je svako od njih manje ili više modifikovano. Ponuda je sledeća: KDE Dr460nized, KDE Plasma, Mate, Cinnamon, LXQT-Kwin, Gnome, XFCE, Wayfire (3D Wayland kompozitor). Nas je na slici najviše privukla prva opcija, te smo se za nju i odlučili. Preporučeno je da se za postavku ISO fajla na fleš memoriju koristi Etcher (SK 6/2016, i.sk.rs/13381), te smo poslušali preporuku. Nakon podizanja live sistema, pokrećemo Calamares i vrlo brzo završavamo instalaciju. Jedina razlika u odnosu na druge distribucije zasnovane na Archu jeste preporuka da se koristi btrfs fajl sistem. Već tokom instalacije smo oduševljeni izgledom okruženja i jedva smo dočekali da pokrenemo instalirani sistem.

Postavku elemenata okruženja bismo najbolje opisali kao stil Elementary OS, s tim što tema pod nazivom Sweetified Plasma daje skroz drugačiji, „nesterilni” utisak. Možda bi najbolji opis bio - šarenilo sa ukusom. Da ova distribucija treba da ima svoju himnu, to bi definitivno bila neka pesma syntwave žanra. Za izgled je zadužen Latte dock, postavljen dole kao klasičan dok, a gore se nalazi panel sa svim menijima aktivnog prozora, slično onome što smo imali u Unity okruženju. Komande za kontrolu prozora (close, minimize, maximize) nalaze se sa leve strane, pa je potrebno malo privikavanja. Iako su ikonice različitih fluorescentnih boja, sama tema je tamna, tako da čini veoma prijatan kontrast. Takođe, vidimo inspiraciju iz nekada popularnog Compiza u vidu „ljuljajućih prozora” kada ih uhvatite, i u tom trenutku postaju providni, sve se lepo uklapa. Pri prvom pokretanju (a i svakom sledećem, ukoliko ne isključite opciju) dobićete Garudin prozor dobrodošlice sa prečicama do potrebnih programa, alatki i literature.

Pored standardnog podešavanja KDE okruženja, Garuda koristi još par programa za podešavanje samog sistema. Garuda settings manager preuzet je iz Manjara, dok je Garuda assistant skup opcija koje možete čekirati ili isključiti, a one će pokrenuti konzolu i automatski iz nje sprovesti potrebne akcije. Kada već spominjemo konzolu, da napomenemo da, za razliku od većine distribucija koje koriste bash, Garuda koristi fish shell. Pored konzole koja dolazi uz KDE, dodata je još jedna alatka iste namene - Alacritty. Prosečnom korisniku verovatno će biti svejedno koji od njih će da koristi, a pored GUI aplikacija gde može sve da se podesi, nećete ni morati da ih pokrećete ukoliko to ne želite.

Garuda Gamer je najveći skup opcija vezanih za video-igre koji smo videli u Linux distribucijama. Bilo da koristite neku od platformi za preuzimanje igara, igre koje zahtevaju wine, emulatori za razne starije i novije konzole, podešavanja grafike, strimovanje, fina podešavanja, sve je dostupno na jednom mestu i sa par klikova. Ukoliko ste gejmer, velika je preporuka da probate Garudu, makar zbog ovog skupa opcija, ako ni zbog čega drugog.

Bogat skup alatki upotpunjuju i BleachBit za čišćenje nepotrebnih datoteka, Timeshift za backup, podešavanje opcija GRUB boot managera, mreže, razne prečice. Ovoliki trud smo videli jedino još kod MX Linuxa, koji nudi malo veći izbor raznih alatki. Aplikacija kroz koju vršite nadogradnje paketa i instalirate nove je još jedna stvar preuzeta od Manjara, pa ne bi trebalo da bude problema u snalaženju i radu; godine usavršavanja ove aplikacije dokaz su njene stabilnosti.

Izbor ostalih aplikacija nije velik i, osim VLC-a i Firefoxa, sve ostale pripadaju KDE paketu. Bilo bi lepo da je dodat i LibreOffice, ali je ostavljen izbor da svako instalira office paket po svojoj želji. U gore pomenuti Firefox ubačeno je par dodataka koje možete da isključite ako ih ne želite, a najviše se primeti dodatak koji „potamnjuje” stranice kako bi bile prijatnije za oči i uklopile se uz celokupan utisak koji ovo modifikovano okruženje pruža.

Stare priče o tome da je Arch nestabilna distribucija nikada nisu imale osnovu, a posebno ne u današnje vreme kod ovakvih distribucija prilagođenih svim tipovima korisnika. Garuda je za vreme testa radila bez ikakvih problema, nadogradnje smo imali svakodnevno, tako da su sveži paketi zagarantovani. Iskusniji korisnici će uz malo truda moći da estetski srede svoj KDE da izgleda kao Dr460nized verzija, ali neće dobiti ovako pozitivan utisak kao naš. U vreme kada se svi drže zadatog izgleda grafičkih okruženja, ova verzija GarudaLinuxa je osveženje i melem za oči, te mi imamo samo reči hvale. Verujemo da se nekima ovaj šareni stil neće dopasti, pa im predlažemo da probaju neko od ostalih izdanja ove distribucije, sigurno će naći nešto što im estetski odgovara.

Platforma: GNU/Linux

Licenca: GNU GPL

Veličina: 2 GB

Cena: OS je besplatan

Adresa: www.garudalinux.org


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama