TEST PLAY
Puyo Puyo Tetris 2
Bojan JOVANOVIĆ
1. januar 2021.

Sigurno je da nema poznatije i dugovečnije mozgalice od Tetrisa. Gotovo četrdeset godina stara igra i dalje je fascinacija gejmera širom sveta, kako zbog uvek zabavnog izazova za prstiće i vijuge, tako i zbog stalnog osvežavanja u vidu novih izdanja. Pre tri godine, Tetris je ukrstio blokove sa japanskim gigantom među slagalicama u igri Puyo Puyo Tetris. Sada je opet vreme da slažemo tetrominoe i želatinaste pujoe u hiperaktivnoj slagalici.

Zbog premalo stvarnih novina PPT2 ne deluje kao puni nastavak, već patchovana verzija originalne igre

Puyo Puyo Tetris 2 je esencija puzzle igara urolana u šećerlemu od vizuelne prezentacije. Japanska strana ove medalje svakako uzima prevagu kada je u pitanju vizuelni identitet. Sve je anime-šareno, sa simpatičnom plejadom likova koji će vam biti učitelji, saigrači i suparnici kroz čitavo ovo putešestvije. Sa njima ćete se upoznavati, verovali ili ne, kroz priču. Da, nekako je cela ideja slaganja šarenih blokova upakovana u čitavu avanturu koju pratite kroz visual novel pripovedanje i, naravno, gomilu Tetris, Puyo Puyo i svih ostalih okršaja iz velikog arsenala. Nije nešto što će vas naterati da se udubite, ali je uz sekciju sa lekcijama najbolji način da se uhodate i pohvatate neke cake pre „prave” igre koja vas očekuje u multiplayeru. Dokle god vam ne budu smetali skičeći glasovi određenih likova, to jest.

Kao i prethodnik, Puyo Puyo Tetris 2 podržava do četiri igrača na istom PC-u/konzoli ili online. Ukoliko ste igrali prethodnu igru, sve će vam ovo biti poznato. Štaviše, dizajn svih menija i raspored identični su onima iz originala, što uz mršavu količinu noviteta ne ostavlja baš lep utisak. Što se režima igranja tiče, izbor je vrlo bogat. Standardni režim podrazumeva izbor između jedne od dve naslovne slagalice i igranje čitavog meča kao što ih redovno znate - pokušavajući da vežete komboe u tetris, odnosno, višestruke nizove u puyo varijanti. Fusion to spaja u jedno, dok u Swap režimu igrate istovremeno obe slagalice koje se smenjuju u redovnim vremenskim intervalima. Swap je i dalje najzabavniji režim, naročito sa četiri igrača i pravi je multitasking izazov. Party je totalni haos sa power-upovima, dok Big Bang stavlja na test vašu brzinu i zahteva da munjevito rešavate zadatke.

Glavni novitet je Skill Battle, gde sastavljate tim od tri lika i ovde jedino zaista ima uticaja na igru koga ste odabrali. Svaki lik dolazi sa jednom specijalkom i ima statistike kao u RPG-ovima koje dalje utiču na stvari poput mane i štete koju nanosite protivniku sa svakim sastavljenim tetris redom, to jest, puyo grupom. Ovo je ideja koja zvuči dobro na papiru, ali u praksi sve to donosi više štete nego koristi i kvari utisak o zaista odličnoj igri. Vidite, RPG element zahvata mnogo više od tog ekrana gde birate likove, jer oni stalno sakupljaju iskustvene bodove kada god igrate u ovom režimu. Kako ćete ga često igrati u kampanji, to znači da vrlo lako možete naleteti na protivnika koji je toliko jači od vas da nećete ni stići da ga oštetite dovoljno, a već ste izgubili ceo meč. Ovo je baš naglašeno u kampanji, jer se vaši likovi ne leveluju u drugim režimima i to može da dovede do situacije da morate da grinujete exp samo da biste nastavili dalje. Zaista nismo očekivali da ćemo ovo ikada reći za igru koja ima Tetris u naslovu.

Drugi veliki problem ovog režima je u načinu dolaska do pobede. U svim ostalim režimima vi pokušavate da protivniku pošaljete dovoljno „đubreta” (sivih pločica) i zatrpate mu ekran. U Skill Battle to ne važi, već svaka sastavljena kombinacija zadaje udarac i skida liniju zdravlja. Kako je mnogo brže sastaviti liniju Tetrisa nego naslagati Puyo Puyo bombonice tako da naprave višestruke kombinacije u nizu, jasno je da ovom režimu nije posvećeno dovoljno pažnje u balansiranju.

Puyo Puyo Tetris 2 ne ostavlja utisak igranja nastavka, već malo većeg patcha originalne igre. Za nekoga ko već ima prethodnu igru, nabavka i igranje nastavka nema naročito smisla, sem ako baš želite da igrate novi režim i budete u toku sa online rangiranjem. Novim igračima, zato, toplo preporučujemo da direktno uskoče u „dvojku” i razvesele svoje moždane vijuge.

Potrebno: Intel Core 2 Duo E8400, 4 GB RAM, GeForce 510, Windows 7 64-bit

Ova igra je: dve najbolje i najdugovečnije puzzle igre upakovane u pregršt zabavnih modova

Platforma: PC, PS4/5, Xbox One/Series S/X, Switch

Veličina: 7 GB

Studio: SEGA

Izdavač: SEGA

Adresa: puyo.sega.com

PEGI: 3

75

Naš video: i.sk.rs/357821


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama