TEST PLAY
El Hijo - A Wild West Tale
Dragan KOSOVAC
1. januar 2021.

Dok neki razvojni timovi pokušavaju da stvore igre koje objedinjuju širok spektar uticaja (kako bi zahvatili što veći krug potencijalne publike), drugi imaju jasnu kreativnu viziju i prave specifičan naslov sa autentičnim šmekom koji će biti fenomenalna stvar za manji broj igrača koje će da pogode „u žicu”, ali i ljudima izvan granica „ciljne publike”, jer se radi o zaista kvalitetnom naslovu. Na oduševljenje svih nas, El Hijo - A Wild West Tale i njegovi autori iz timova Honig Studios i Quantumfrog spadaju u ovu drugu grupu, a najsrećniji biće oni igrači koji istovremeno vole stealth naslove i špageti vesterne.

El Hijo (španski za sin, čita se iho) je od samog početka atipična zverka, jer se radi o vesternu bez nasilja

Prolog igre počinje setnom scenom koja je potpuno u duhu najboljih klasika Serđa Leonea - negde na Divljem zapadu, na maloj farmi, majka i njen sin žale za prerano preminulom glavom porodice. Takođe, u skladu sa kanonima vesterna, majka rešava da se osveti banditima odgovornim za smrt njenog muža, ali to ne može da uradi dok je uz nju dete od šest godina. Zato svog sina ostavlja kod monaha u izolovanom i, naizgled, bezbednom manastiru kako bi se sama upustila u opasnu misiju. Kako to već često biva, strpljenje nije u krvi članovima ove porodice, jer sin rešava da sam pronađe majku - beži iz manastira i kreće u opasnu avanturu.

El Hijo (španski za sin, čita se iho) je od samog početka atipična zverka, jer se radi o vesternu bez nasilja. Naime, igra odiše atmosferom najboljih špageti vesterna, a za taj vrhunski ugođaj odgovorni su prelep crtež, dopadljiva animacija i fenomenalna muzika, koja zvuči neverovatno poznato zato što sve vreme balansira na ivici između omaža i besramne imitacije kompozicija Enia Morikonea koje su tokom poslednjih šezdeset godina postale neraskidivi deo pop kulture. Narativnu celinu upotpunjava činjenica da u igri dijaloga nema, svo pripovedanje obavljeno je upečatljivim scenama koje jasno prikazuju šta se dešava, bilo da se radi o onima u kojim aktivno vodite dečaka ili njegovu majku ili se, pak, radi o neinteraktivnim filmskim sekvencama. Zapravo, odsustvo muzike tokom velikih segmenata igre jedan je od najvećih propusta. Moguće da su autori odlučili da bi saturacija karakterističnim melodijama bila repetitivna, ali ambijentalne melodije uvek su bolje rešenje od tišine.

Sa mehaničke strane, igra je gotovo neverovatno jednostavna, ali u praksi funkcioniše odlično. Gameplay se, efektivno, svodi na kretanje od cilja do cilja, ali tako da vas brojni likovi koji nastanjuju ovaj opasni svet ne primete. Možete da se sakrivate iza predmeta, u komadima nameštaja i senkama, a tu je i mogućnost da pticom izvidite situaciju i sagledate koje su bezbedne i opasne zone za kretanje. Još jedna bitna autorska odluka bila je ta da ako vas neko ipak primeti, to ne znači odmah učitavanje prethodnog checkpointa, već možete da pobegnete i sakrijete se, a progonitelji će, možda nerealno, izgubiti interesovanje. Zapravo, to što je igra potpuno posvećena stealth pristupu dodaje njenoj upečatljivosti i šarmu. Nema načina da kažete: „Batali tajnovitost, idemo full Klint Istvud stajl,” uvek morate da izbegavate konflikt. Ipak, vremenom stičete dodatna pomagala, kao što je praćka kojom možete da odvratite pažnju patrolama ili napravite dimnu zavesu; tu je i mogućnost da planirano pravite više buke dok trčite, a jedina prava „agresivna” opcija jeste da vatrometom raznosite kutije koje će ošamutiti neprijatelje. Kroz nivoe, nalazićete drugu izgubljenu decu kojoj možete da podignete moral, a oni će vam zauzvrat pomoći na neki način. Kako nivoi odmiču, izazovi postaju sve kompleksniji i na mahove čak preterano teški, a nije isključeno da će vam specifičnosti komandi biti veći izazov nego sam dizajn nivoa, pogotovo dok se navikavate na igru. Sem toga, AI protivnika kao da namerno nije najblistaviji.

Za igrače koji su istovremeno fanovi stealth naslova i ljubitelji Divljeg zapada, El Hijo - A Wild West Tale biće prava osvežavajuća uživancija, jer koristi poznati milje na neočekivano nenasilan, a i dalje izazovan način. Takođe, relativno nizak stepen težine čini ovu igru idealnom za upoznavanje sa stealth naslovima.

Potrebno: Intel Core 2 Duo E4700 / AMD Athlon II X2 280, 8 GB RAM, GeForce GTX 560 / Radeon HD 5830, Windows 7 64-bit

Poželjno: Intel Core i3-2100 / AMD Phenom II X4 910e, 8 GB RAM, GeForce GTX 560 / Radeon HD 5830, Windows 10 64-bit

Ova igra je: atmosferična stealth igra smeštena u okruženje Divljeg zapada

Platforma: Windows, Stadia, (PS4, Xbox One i Switch uskoro)

Veličina: 3,5 GB

Studio: Honig Studios, Quantumfrog

Izdavač: HandyGames

Adresa: elhijogame.com

PEGI: 3

82


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama