TEST DRIVE
Asus ZenBook Flip S (UX371E)
Fantastični OLED ekran
Tihomir STANČEVIĆ
1. decembar 2020.

Prethodnih godina predstavili smo nekoliko desetina prenosnih računara iz Asusove vrhunske serije ZenBook, ali se ne sećamo da nas je ijedan oduševio kao ovaj. Iz naslova ovog teksta jasno je koja karakteristika nam se toliko dopala, ali, idemo redom.

Ovo nije prvi laptop sa OLED ekranom, ali jeste prvi koji smo mi videli... i raspametili smo se!

Kao što smo navikli kod ZenBookova, i model Flip S stiže u izuzetno tankom kućištu od lake metalne legure, sa visinom od 13,9 milimetara i masom od samo 1,2 kilograma. Boja laptopa je, kako kažu iz Asusa, „Jade Black” („žad crna”?), ali je prosto crn, sa ivicama i oznakama tastera u boji bakra. „Flip” u nazivu znači da je u pitanju model sa ekranom osetljivim na dodir, sa šarkom koja ga otvara čitavih 360 stepeni, što znači da je u pitanju tzv. convertible (dva-u-jedan) model koji potpunim preklapanjem može da se koristi kao tablet. Uz računar stiže i olovka (stylus), i to izuzetnih karakteristika, može da „oseti” pritisak u 4096 nivoa.

Pošto se otvara 360 stepeni, Flip S ima dvostruku šarku, ali se druga šarka pokreće tek kada laptop otvorite više od 140-150 stepeni, tako da u položaju klasičnog laptopa (prva) šarka ima ErgoLift ulogu kao kod ne-"flip” modela, tj. odiže zadnju stranu laptopa radi zahvata vazduha odozdo. Izduv je na zadnjoj strani, ispred ekrana.

Tastatura je očekivano kvalitetna, sa neštom sitnijim funkcijskim/multimedijalnim tasterima i kursorskim strelicama. Dopada nam se što je, i pored ekrana od samo 13,3 inča, i opšte kompaktnosti, ostalo prostora za poslednji vertikalni red sa tasterima ’Home’, ’PgUp’, ’PgDn’ i ’End’. Tačped je dobar i velik, a služi i kao NumberPad, touch zamena za numeričku grupu tastera, sa osvetljenim „tasterima” i brzim pozivom Calculator aplikacije.

Broj priključaka je minimalan, a dopada nam se što postoje dva USB-C priključka (što je važno kada jedan služi za napajanje/punjenje). Pošto je ovo luksuzan i skup računar, ne sme ništa da vam nedostaje, pa u kompletu stiže i adapter za žičnu Ethernet mrežu. Flip S nema 3,5-milimetarski audio ulaz/izlaz, ali ima adapter ako baš želite da koristite žične slušalice. ’Power’ taster je sa desne strane, pored USB-A priključka, što je pomalo nezgodna pozicija jer možete da ga slučajno pritisnete kada umećete ili vadite flešić, na primer, a pritom je i dosta „mekan”.

Veb-kamera je dopunjena infracrvenom kamerom sa detekcijom dubine (za prepoznavanje lica), a mikrofoni imaju ANC (aktivnu eliminaciju buke); Asus tvrdi da se pritom koristi veštačka inteligencija, odnosno da sistem „uči” kako da bude što bolji u toj ulozi.

I pre nego što uključite ZenBook Flip S, vidi se da je ekran glossy, odnosno ima sjajno staklo koje prekriva celu površinu poklopca pa ekran izgleda kao da je bukvalno od ivice do ivice (realno, bočne ivice su 3,9 milimetara, gornja oko sedam, i donja oko 20 milimetara).

Magija nastaje kada se uključi ekran - teško je rečima predočiti, to treba videti uživo... to vredi odlaska u prodavnicu samo radi „parenja očiju”. Prvo ćete primetiti zaslepljujuću svetlinu, toliku da ćete je sigurno smanjivati za ozbiljan rad (i štednju baterije). Drugo što ćete primeti jeste crna, crna, crna boja, što je upravo ono što toliko hvalimo kod svakog OLED televizora. I dok je kod gledanja video sadržaja to velika prednost, kada na OLED ekranu gledate interfejs Windowsa, crne površine su takve da ih naše čulo vida doživljava kao „rupe”, prosto očekujete da „kroz” ekran vidite ono što je iza njega. Rešenje je privikavanje, ili promena teme (theme) Windowsa na neku svetliju.

I treće što ćete primetiti kod ekrana jeste raspon boja, šta god da prikazujete na ekranu, a što je iole koloritno. Deklarativno, ovaj OLED panel može da prikaže celih 100 odsto DCI-P3 spektra boja, a da je to tako sigurni smo i po tome što nosi Pantone sertifikat (standard za precizne/konzistentne boje na svakom uređaju). Tu je i „VESA DisplayHDR 500 True Black” sertifikat.

Svetlina, kontrast i raspon boja potpuno zasenjuju podatak da je ekran UHD rezolucije. Smatramo da je to prevelika rezolucija za ekran dijagonale 13,3 inča i da je čista „demonstracija sile” i sredstvo prestiža. 4K ekran sasvim sigurno dodatno podiže cenu, a sigurni smo da ne bi bio ništa manje impresivan u FHD rezoluciji. Inače, ZenBook Flip S postoji i u verziji sa „običnim” (zapravo vrlo dobrim IPS) ekranskim panelom.

Još jedna stvar koja ostaje u senci fantastičnog ekrana jeste da je ovo prvi laptop sa jedanaestom generacijom (Tiger Lake) Intelovih Core procesora. Konkretni model u ovom laptopu je i7-1165G7, četvorojezgarni procesor sa potrošnjom energije od 28 vati. Najvažnija stvar koju donose najjači Tiger Lake modeli jeste integrisana Iris Xe grafika koja pruža performanse u rangu, recimo, Nvidia GeForce MX550 čipa. Kao što smo videli kod ranijih modela prenosnih računara sa grafičkim čipom u tom rangu, moguće je odigrati i poneku ne preterano zahtevnu 3D igru (naravno, ne u UHD rezoluciji).

Memorija je dvokanalna, zalemljena na ploču, a Asus (za sada) ne nudi model sa 32 gigabajta. već samo 16. SSD u našem primerku je bio Kingstonov, ne nekih vrhunskih karakteristika (u odnosu na modele koji nude transfer i preko 3000 megabajta u sekundi), ali sasvim je dobar za ono čemu je ovaj laptop namenjen. Što se tiče mogućnosti povezivanja, tu su dvopojasni Wi-Fi i USB interfejs najnovije generacije, uz najnoviji Thunderbolt.

Flip S može da se koristi u tri režima rada što se tiče potrošnje energije: Performance, Standard i Whisper. To određuje donju granicu potrošnje procesora, pa samim tim i potrošnje baterije, kako i nivo buke rashladnog sistema. Ventilator i inače nije mnogo glasan, a u Whisper režimu možemo reći da se ne čuje uopšte. Baterija je kapaciteta 67 vat-časova, što je iznad proseka za laptop od 13,3 inča, a pruža autonomiju od najmanje četiri, pa do preko 10 sati, zavisno od toga šta se sa laptopom radi i sa kolikim osvetljajem ekrana.

ZenBook Flip S je impresivan prenosni računar sa ekranom kao definitivno najatraktivnijom osobinom. Ako ovako nešto ne možete da sebi priuštite, preporučujemo da ga makar pogledate i prokomentarišete nešto u stilu „Pogledaj samo dokle je ta tehnologija otišla...”.

Procesor: Intel Core i7-1165G7, 2,8 (4,7) GHz, 4 fizička jezgra (8 logičkih), 12 MB keš, 10 nm SuperFin, TDP 28 W

Memorija: 2 × 8 GB, LPDDR4x, 2133 MHz, dual channel, Micron

Ekran: 13,3 inča (338 mm), 3840×2160 px, OLED, 10 bita (100% DCI-P3), 500 cd/m2, kontrast 1.000.000:1, vreme odziva 0,2 ms, uglovi vidljivosti 178°/178°, glossy, 60 Hz, touch & pen

Grafika: Intel Iris Xe Graphics G7

Skladište: SSD, NVMe, 512 GB, Kingston

Mreže: Wi-Fi 6 (802.11ax) + Bluetooth 5, Intel

Priključci (položaj): HDMI, 2 × USB-C 3.2 (levo); USB-A 3.2 (desno)

Audio/video: stereo zvučnici, HD kamera, IR kamera, mikrofoni

Ostalo: olovka sa 4096 nivoa pritiska, osvetljeni NumberPad, pozadinsko osvetljenje tastature u tri nivoa, adapter za 3,5 mm audio, RJ45 adapter za Ethernet LAN, zaštitna torbica

Baterija: 67 Wh

Dimenzije i masa: 305×211×13,9 mm / 1,22 kg

Proizvođač: Asus (www.asus.rs) • Kontakt: KimTec (www.kimtec.rs)

Maxon Cinebench

R20 CPU [pts]

1291

R15 CPU [pts]

824

R15 OpenGL [fps]

91,27

MaxxMem2 [MB/s]

Kopiranje/čitanje/pisanje

18074/13639/43165

CrystalDiskMark 7 [MB/s]

SSD, sekvencijalno čit./pis.

1988 / 969

Unigine testovi, 1080p [min-avg-max fps]

Valley (High)

9 / 35 / 63

Heaven (High)

12 / 38 / 82


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama