TEST DRIVE
Mercusys MR50G AC1900
Paukova mreža
Dejan PETROVIĆ
1. novembar 2020.

Mrežni uređaji firme Mercusys sve su zastupljeniji u našim prodavnicama, a mi se trudimo da sve to ispratimo. Tako će sada biti reči o jednom vrlo zanimljivom ruteru, kako dizajnom, tako i mogućnostima. Ono od čega ovaj ruter ne odstupa kada je reč o Mercusysovim uređajima jeste niska cena. Koliko je jedan ovakav ruter zanimljiv, pa nek’ je i povoljan, možete pročitati u tekstu koji sledi.

Mercusys iz naslova je dvopojasni ruter koji u opsegu od 2,4 gigaherca deli podatke brzinama do 600 megabita u sekundi, dok je na pet gigaherca to do 1300 megabita u sekundi. Ovo su specifikacije koje su, generalno, rezervisane za dosta ozbiljnije uređaje i svakako ih ne zatičemo na nečemu što košta ispod šest hiljada dinara. Za prenos podataka zaduženo je čak šest antena o kojima imamo vrlo malo informacija i znamo samo da su sa po pet decibela pojačanja. Antene su omnidirekcione, ne mogu se odvajati od uređaja, ali se mogu usmeravati. Svih šest antena su poređane po obodu rutera, te sve to umnogome podseća na nekakvog pauka. Kućište rutera je šestougaono, mat crne boje i na svom prednjem panelu sadrži samo jednu signalnu LED. Zadnji panel je isto tako siromašan, ali portovima. Očekivali smo da jedan ovakav uređaj ima više portova od tri, koliko ih ovde ima. Govorimo o jednom WAN i dva LAN porta i svi su gigabitni. Jasno je da su se zarad niske cene negde morali napraviti rezovi. O hardveru unutar kućišta nemamo podataka, pa tako ne znamo da li je on sposoban da se izbori i sa kojim LAN portom više. Osim portova, tu su strujni priključak i ’Reset’/’WPS’ taster.

Prema spoljašnosti smo zaključili da je proizvođač akcenat stavio na bežičnu mrežu. Ugrađene tehnologije su ovo samo potvrdile. Kao AC1900 uređaj koji radi po 802.11/b/g/n/ac standardu, prisustvo Beamforminga nas nije iznenadilo. Veći broj antena, osim usmeravanja signala ka povezanom uređaju, koristi i MU MIMO tehnologiju u čak 3x3 strima, što nas je pomalo iznenadilo za ovaj cenovni razred. Opet, jedini razlog prisustva ovolikog broja antena i jeste zbog većeg broj strimova, a to znači i neometanu i neprekidnu komunikaciju između rutera i klijenta. Više puta pominjana funkcija Smart Connect takođe je prisutna, tako da neće biti problema prilikom udaljavanja od rutera. Prelazak sa jednog opsega na drugi trebalo bi da prođe nesmetano i neprimetno. Iz tog razloga se MR50G i prijavljuje pod jednim SSID-em.

Kao i kod drugih sličnih uređaja, ruteru pristupamo preko browsera. Ono što je zanimljivo jeste to da se lozinka krije iza QR kôda koji se nalazi s donje strane uređaja. Nakon osnovnog podešavanja rutera, GUI generište dva QR kôda koja možemo sačuvati za lako povezivanje mobilnih uređaja u bežičnu mrežu prostim skeniranjem. Lepo rešenje. Nismo sigurni da smo nešto slično do sada videli kod drugih proizvođača. Korisnički interfejs je, na prvi pogled, minimalizovan i uprošćen do maksimuma, ali nije baš tako. U startu se vidi da je ruter namenjen manje iskusnim korisnicima. U gornjoj traci su četiri ikonice sa jasno predefinisanim podacima i opcijama. Mrežna mapa prikazuje status i topologiju mreže sa brojem povezanih klijenata. Svaka od tri ikonice koje prezentuju internet, sam ruter i klijente vodi do osnovnih podataka o svakom od čvorišta. Recimo, pod klijentima dobijamo tabelu sa povezanim klijentima uz osnovne podatke, ali i prebacivanjem u crnu listu. Ako idemo na MR50G (ruter) imamo opcije da isključujemo neki od frekventnih opsega, ali i da uključimo mrežu za goste. Osim toga, imamo osnovne podatke o statusu oba frekventna opsega i sva tri Ethernet porta. Pod Internet je odabir vrste internet konekcije, kao i MAC Clone. Pod Wireless su opcije u vezi sa SSID i lozinkama, kao i mreže za goste. Zapravo, tek par opcija više od onih koje smo već imali u topologiji mreže. Ovde još imamo i mogućnost uključivanja Smart Connect funkcije. Na taj način se dobija samo jedna SSID za kompletnu mrežu na oba opsega. Advanced ikona otvara levi bočni meni sa većim brojem opcija. Ovde možemo postaviti MR50G kao ruter, ali i kao pristupnu tačku. Zatim se nižu opcije Network, Wireless, NAT Forwarding, pa do IPv6 i sistemskih podešavanja.

Mercusys kao jedan od selling-pointa navodi odličnu podršku za IPTV uz odabir LAN porta. Svakom od LAN portova može se dodeliti jedna od tri uloge: Internet, IPTV ili VoIP. Drugu prednost koju Mercusys navodi jeste podrška za IPv6, uz upitnost upotrebe kod nas. Ako će se koristiti QoS funkcije, ruter ne dozvoljava pristup QoS, sve dok je NAT Boost uključen, što ovaj u startu i jeste. System nudi i Diagnostic alatku, sa opcijom odabira između Pinga i Traceroutea.

Rekli bismo za malo para, dosta muzike. Ne treba od ovog rutera očekivati ništa specijalno, ali za manje zahtevne situacije, može se koristiti i kao glavni ruter. Sa jačinom signala smo zadovoljni, sa radom rutera takođe. Mercusys je sa MR50G opet spustio neke, na prvi pogled nedostupne, funkcije u niži cenovni segment, te ih učinio dostupnim i za one sa plićim džepom. Ono što mu svakako zameramo jeste položaj portova, gde je jako teško prići polugici RJ45 konektora.

Osnovno: 1×10/100/1000 Mbit/s WAN, 2×10/100/1000 Mbit/s LAN, 600 Mbit/s @ 2,4 GHz, 1300 Mbit/s @ 5 GHz

Ostalo: Dynamic IP/Static IP/PPPoE/PPTP/L2TP, WPA-PSK / WPA2-PSK, Virtual Server, UPnP, DMZ, IP and MAC Address Binding, IPv4, IPv6

Proizvođač: Mercusys (www.mercusys.com)

Kontakt: Sampro (www.sampro.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama