TEST DRIVE
D-Link DHP-P601AV
Ništa bežično
D. PETROVIĆ
1. novembar 2020.

Prošlo je tačno godinu dana otkako smo na testu imali jedan Powerline kit. Ovo je naziv koji se odnosi na dva ili više uređaja koji su sposobni da razmenjuju podatke koristeći već postojeću električnu instalaciju. Na taj način se udaljeni računari mogu povezati u lokalnu mrežu, bez razvlačenja kablova ili bežičnih proširivača. Savremeni uređaji ovog tipa su uveliko preboleli mnoge dečje bolesti koje smo viđali kod ranijih modela, poput brzine protoka, ograničene razdaljine između uređaja i činjenice da moraju biti na istoj fazi električne instalacije. Od domaćeg distributera D-Linka dobili smo jedan ovakav kit (dva uređaja), pa da vidimo šta nam ovaj proizvođač ovoga puta nudi.

Na prvi pogled, DHP-P601AV se ne razlikuje mnogo od sličnih uređaja kakve smo već imali na testu. D-Link se opredelio za klasičan dizajn sa prolaznom šuko utičnicom. Kućište je bele mat boje sa sjajnom prednjom stranom. Ispod prolazne utičnice su tri LED: Power, PowerLine i Ethernet. Zanimljivo je da su LE diode na našim primercima kružnog oblika, dok su na fotografijama na zvaničnoj stranici D-Linka pravougaone. Pretpostavka je da su u pitanju različite revizije uređaja (naš je „B1”). Sa donje strane su ’Reset’ i ’Simple Connect’ tasteri, a do njih i gigabitni Ethernet port.

Korišćenjem frekvencije od dva do 86 megaherca, ovi adapteri su u stanju da kroz električne vodove „provuku” podatke brzinama i do jednog gigabita po sekundi. Ovo, naravno, važi u idealnim uslovima, jer brzina zavisi od zilion faktora, poput poprečnog preseka žica, razdaljine, broja spojeva u instalacijama i raznih drugih smetnji. D-Link tvrdi da šum uređaja priključenog na utičnicu ovog adaptera neće uticati na performanse. Proizvođač ne navodi da adapteri moraju biti na istoj fazi, ali da moraju biti u okviru istog električnog sistema, što znači da je u pitanju porodična kuća ili sličan objekat. Ono što ni ovde ne nalazimo u specifikacijama jeste maksimalna udaljenost između adaptera. D-Link se, takođe, oslonio na proverenu HomePlug AV2 tehnologiju o kojoj smo više puta pisali. Za prenos podataka do računara, D-Link je ostavio samo Ethernet port. (Postoje kompleti koji nude i bežični pristup, na primer, Tenda PH5: SK 11/2019, i.sk.rs/16255.)

Uparivanje je prošlo vrlo brzo, a treba reći da smo adaptere testirali na rastojanju od dve sobe, koliko god to kablova u metrima bilo. Ono što možemo da potvrdimo, jeste to da adapteri moraju biti na istoj fazi. Ako se odlučite za kupovinu ovog ili sličnog uređaja, prethodno proverite električne instalacije u prostorijama gde želite da koristite Powerline. Adapteri su fabrički upareni, tako da se instalacija svodi na plug’n’play, dok se eventualni treći mora dodati u zaštićenu (128-bit AES) mrežu preko tastera ’Simple Connect’.

Za nekoliko dana koliko je bio kod nas, D-Link DHP-P601AV komplet funkcionisao je besprekorno. (I ovaj tekst je uredniku stigao preko Powerline adaptera.) Za garažnu ili podrumsku varijantu udaljenog umreženog računara - od nas sve preporuke.

Osnovno: powerline adapter, 1000 Mbit/s, gigabitni Ethernet, Homeplug AV2 standard

Proizvođač: D-Link (eu.dlink.com)

Kontakt: KimTec
(www.kimtec.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama