TEST PLAY
art of rally
Vladimir PISODOROV
1. novembar 2020.

U multiverzumu u kom postoji Zemlja na kojoj kompanija Commodore nije propala, a umesto PC-ja kućnom igračkom scenom vlada Amiga, trkačke igre izgledale bi ovako! Igra art of rally sušta je suprotnost ustanovljenim šablonima, naslov koji i sadržajem i načinom pristupa tematici toliko odudara od ostatka čopora, da takav disparitet skoro nismo imali prilike da vidimo.

Sušta suprotnost ustanovljenim šablonima koja i sadržajem i načinom pristupa tematici odudara od ostatka čopora

Prvo što ćete primetiti je neverovatna stilizovana grafika, a odmah potom i pogled na akciju iz poluptičije perspektive koji vozaču daje daleko bolji uvid u konfiguraciju terena. Zbog toga, u automobilu sa vama ne nalazi se suvozač koji „iščitava” nadolazeće krivine, ali isto tako ne postoji ni mogućnost da pogled prebacite u kokpit i u vožnji uživate na klasičan, simulacijski način. Sledeća stvar koja art of rally razlikuje od WRC-a ili, recimo, DiRT Rallyja jeste to što je kampanja posvećena samom sportu i automobilima koji čine njegovu istoriju.

U kampanji se, tako, kreće od Grupe 2 reli automobila i daleke 1967. godine. Svaka godina sastoji se od jednog relija između kojih možete da promenite automobil, ali ne i grupu. Na raspolaganju je pedesetak legendarnih automobila podeljenih u šest grupa i mada nije naglašeno po čemu se međusobno razlikuju, tokom etapa ćete njihove različitosti i te kako osetiti. Mogućnost budženja automobila ne postoji, pa se vožnja obavlja u svojevrsnom as is stilu, što igri daje poseban šmek. Za svaki automobil dobićete kratak opis i njegove tehničke karakteristike, ali u svemu ovome postoji i downside. Naime, autori nisu pribavili licence za korišćenje originalnih naziva, pa ćete mašine morati da prepoznate po izgledu, što i neće biti toliko teško...

Osim izuzetno zanimljive grafičke košuljice, mnoštva automobila i neobične kampanje, art of rally se od konkurencije razlikuje i po fizičkom modelu. Prosto je neverovatno kako su autori efektno uspeli da dočaraju prenos težine i ponašanje automobila na različitim tipovima podloge. Iako ne postoji izbor pneumatika, niti bilo kakvog podešavanja automobila, oni se na putevima ponašaju krajnje realistično. Naravno, drift je (pre)naglašen, do te mere da ovu igru mnogi nazivaju kraljevskim ostvarenjem kada je vožnja „postrance” kroz krivine u pitanju. Osim kočnice i gasa, na raspolaganju je i ručna kočnica, tako da ćete u velikoj meri imati utisak da vozite „pravu” reli simulaciju. Osim po različitim tipovima podloga, reliji se voze i pod različitim vremenskim uslovima (kiša i sneg), dok su noćne trke posebna poslastica. Inače, na raspolaganju je i sistem oštećenja i mogućnost popravljanja automobila između naznačenih etapa. O ekipi, s druge strane, ne morate da brinete, jer, kao što smo rekli, art of rally u prvi plan postavlja automobile i sam sport.

Stvari koje nam se nisu svidele mogu da se nabroje na prste jedne ruke. Recimo, dodir sa preprekama kraj puta uglavnom je fatalan, u smislu da vas zaustavlja u mestu. Vremenska penalizacija je gotovo nebitna, pošto AI vođeni vozači na podrazumevanom nivou težine retko kad mogu da vam pariraju, dok na višim nivoima varaju. Tokom etapa, a prilikom dostizanja checkpointa, nemate nikakvu predstavu o tome kako se kotirate u poređenju sa takmacima. Iako je na raspolaganju šezdesetak različitih etapa, sve su smeštene na svega pet lokacija: Sardinija, Finska, Norveška, Japan i Nemačka. Konačno, ma koliko se upravljački sistem činio privlačnim i, naizgled, jednostavnim, veoma teško se zauzdava i kontrole su nepredvidive, često preosetljive.

Ukoliko volite trkačke igre, a naročito reli, art of rally je naslov koji nikako ne bi trebalo da propustite. Radi se o neuobičajenom ostvarenju koje „iskače iz vinkle” i virulentno je više od Covida-19. Kada izbistrite kampanju, možete da se bacite na pojedinačne reli sesije koje sami definišete, dnevne i nedeljne online eventove, te time attack sesije. Na sve to treba dodati podatak da postoji online baza najboljih postignuća, ali i neverovatan režim free roam.

Potrebno: Intel Core i3 na 2,9 GHz / AMD ekvivalent, 4 GB RAM, GeForce GTX 650 / Radeon ekvivalent, Windows 8 (64-bit)

Poželjno: Intel Core i5 na 3,6 GHz / AMD ekvivalent, 8 GB RAM, GeForce GTX 970 / Radeon ekvivalent, Windows 8 (64-bit)

Ova igra je: stilizovana reli simulacija sa pogledom na akciju iz poluptičije perspektive

Platforma: Windows

Veličina: 2,56 GB

Studio:
Funselektor Labs Inc.

Izdavač:
Funselektor Labs Inc.

Adresa: artofrally.com

Pegi: nema

84

Naš video: i.sk.rs/357719


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama