TEST PLAY
Genshin Impact
Dragan KOSOVAC
1. novembar 2020.

Da li ste već svesni fenomena zvanog Genshin Impact ili se ova igra tek pojavila na vašem radaru? Igrači okrenuti zapadnim naslovima bili su zatečeni eksplozijom popularnosti ovog naslova kada je, krajem septembra, prešao iz bete u live fazu. Sa druge strane, za jednako veliku grupu igrača koja pokriva sve, od fanova azijskih RPG-ova, preko f2p naslova i do online igara koje mogu da se igraju sa grupom prijatelja na duge staze, prelazak Genshin Impacta u live bio je nešto na šta su čekali više od godinu dana. Sve to vreme su desetine glasnih igrača na YouTube i Twitch kanalima podgrevali hype i dizali nivo adrenalina, pogotovo tokom ovog leta. Zbog toga je, kada su se serveri konačno otvorili 28. septembra, više od dvadeset miliona igrača pohrlilo u magična prostranstva ostrva Teyvat.

Ogroman, prelepi svet igre krasi vrhunska atmosfera i gomila stvari koje možete da radite

Okvirna priča prati blizance Lumineu i Aethera koji iz druge dimenzije stižu u ovaj nepoznati svet, gde ih odmah napada neprijateljski nastrojeno božanstvo. Tokom bitke, jedno od njih dvoje biva zarobljeno (zavisno od vašeg izbora), a preostali brat ili sestra kreće u potragu kroz ovaj čudni svet. Tokom prvih samostalnih koraka, srećete Paimon, malo leteće vilenjačko stvorenje koje će postati vaš verni pratilac i savetodavac, kako tokom upoznavanja sa osnovama igre, tako i kasnije dok odmotavate priču i istražujete nepoznata prostranstva. Tokom avantura, pridružuju vam se šaroliki likovi na koje nailazite i njihove sposobnosti biće od neprocenjive pomoći u prevazilaženju izazova koje Genshin Impact stavlja pred vas.

Brojni su razlozi za ogromnu popularnost ove igre. Može da se priča o tome kako je razvojni studio i izdavač, kineski miHoYo, ispekao zanat na svojoj prethodnoj mašini za otimanje para vernoj publici, igri Honkai Impact 3rd. Za broj igrača je bitno i to da je GI dostupan kako na PC-u i PS4, tako i na mobilnim telefonima. Takođe, kada se govori o više od dvadeset miliona igrača, može da se naglasi i to kako je oko petnaest miliona njih u Kini, a „tek” oko šest miliona na zapadu. Ipak, to bi bilo traženje objašnjenja u relativno nebitnim podacima, a ne u suštini - Genshin Impact je vraški dobra igra.

Prva stvar koja pleni u vezi sa GI i jedan od najsnažnijih oslonaca njene popularnosti, jeste to da ona izgleda i zvuči prelepo. Čim bacite pogled na fantastična prostranstva bićete očarani upečatljivim vizuelnim stilom, potpomognutim cel shaded grafikom, kao i impresivnom atmosferom sveta koji vas prosto mami da uronite u njega. Zatim vas okruži prijatna ambijentalna muzika koja kao da šapuće u vašu podsvest: „Da, ovde ima izazova i bitaka, ali sve je u redu, sve je lepo... hajde da se igramo... ostani ovde koji minut, sat, nedelju...” Na audio-vizuelnom temelju podignuta je robusna mehanika sa kvalitetnom borbom, zasnovanom na smenjivanju i kombinovanju heroja i njihovih fizičkih i elementarnih napada, kao i na frenetičnom skupljanju svega i svačega za dodatne aktivnosti.

Ljudi koji su ostavili na stotine sati u najvećem hitu za Switch, The Legend of Zelda: Breath of The Wild, neće moći da izdrže, a da ne istaknu more očiglednih sličnosti između njihovog miljenika i Genshin Impacta. Zaista, obe igre prate kanone game designa azijskih akcionih RPG-ova, ali Genshin Impact nije tradicionalni single player naslov čiji kompletan sadržaj je dostupan igranjem, kao što je slučaj sa BotW. Ne, nažalost, GI je gacha free to play naslov. Gacha je japanski termin za ono što je tokom poslednjih godina postalo omraženo u igračkom svetu, pod terminom „sistem lootboxa”, gde trošite vredne in-game resurse (i, opciono, stvaran novac) za kockanje koje može, ali i ne mora, da vam donese željene heroje i opremu. Srećom, njih dobijate i kroz igru, ali mnogo, mnogo sporije.

Kao svi freemium naslovi i GI će nastaviti da evoluira i raste, jer miHoYo neprestano štancuje patcheve i dodatni sadržaj. Da li će ta evolucija biti u pozitivnom ili negativnom pravcu, ostaje misterija, ali za sada, ako ste strpljivi pa vam ne smeta grind i igra na duge staze, Genshin Impact može da bude izvor vrhunske besplatne zabave.

Potrebno: Intel Core i5-650 / AMD Athlon II X4 610e, 8 GB RAM, Radeon R7 260 / GeForce GT 1030, 2 GB VRAM, Windows 7 64-bit

Poželjno: Intel Core i7-860S / AMD FX-6200, 16 GB RAM, Radeon RX 580 8 GB / GeForce GTX 1060 6 GB, Windows 7 64-bit

Ova igra je: azijski akcioni RPG u otvorenom fantasy svetu sa snažnom gacha mehanikom

Platforma: Windows, PS4, Android, iOS

Veličina: 15 GB

Studio: miHoYo

Izdavač: miHoYo

Adresa:
genshin.mihoyo.com

PEGI: 12

84


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama