TEST PLAY
Overcrowd: A Commute ’Em Up
Nikola JEVREMOVIĆ
1. novembar 2020.

Vraga bi razvijeni svet ulagao u metro da je budućnost u kojoj će nam iznad glava zujati leteći automobili iole na vidiku. Sistem podzemne železnice jeste i biće još jako dugo vrhunac gradskog javnog prevoza. Izazov koji pruža organizacija jedne njegove stanice poslužio je kao inspiracija dvočlanom studiju iz Velike Britanije. Tokom tutorijala, usled svedene 2D estetike, igra je na prvi pogled delovala kao nekakav krš namenjen mobilnim telefonima. Srećom, naknadni utisak nije mogao biti dalji od toga. Overcrowd je punokrvna upravljačka simulacija za PC, koja vešto barata sa svim kockicama u svojoj kutiji, a njih je zaista mnogo.

Iznenađujuće sadržajan! Overcrowd će vam pošteno razmrdati vijuge, bez obzira na to koliko ste vični u ovom žanru

Nakon dve probne misije koje će vam pojasniti osnovnu mehaniku, na raspolaganju su vam tri režima igre - Network, Station i Commute of the Day. Prvi je kampanja, tokom koje ćete izgraditi 15 stanica, od periferije ka centru grada, dok je drugi, za žanr karakteristična, beskonačna partija. U oba slučaja možete da podešavate niz parametara pre početka: da li želite opcione zadatke, ograničenje love itd. Treći režim se ne preporučuje ukoliko niste okončali prvi, jer je reč o uspostavljanju stanice sa pet perona, što nimalo nije naivno.

Prostor na kom gradite strogo je ograničen i predstavljen je kao četvrtasti komad zemljišta. Na njemu su već zacrtane putanje vozova i one nisu podložne promenama. Isto važi i za ulaze koje će koristiti putnici. U ovoj fazi prostornog planiranja nailazimo na najveću manu igre. Naime, delove zemljišta moguće je ukloniti, kako bi stanica imala više podzemnih nivoa (maksimalno četiri). Ovaj zahvat je konfuzan i neprecizan, pa će se redovno dešavati da i nepredviđena polja propadnu sprat niže. Da li zadata pozicija za peron pripada prvom ili četvrtom nivou nije dovoljno očigledno. Još jedna zamerka koja je u ovoj fazi naročito bolna jeste odsustvo ’Undo’ opcije za poslednji potez. To i nije naročito strašno ukoliko greškom pazarite pogrešan alat, jer je sve što se kupuje cenovno neutralno (može da se proda za isti iznos), ali u slučaju nespretnog uređenja terena, jedini lek je restart misije.

Svoju stanicu započinjete popločavanjem zemljišta koje vodi od ulaza do perona. Ne smete da preterate da ne biste potrošili previše love, a opet, ni da zakinete sa prostorom. Za minimum operativnosti potreban vam je automat za prodaju karata, dve naplatne rampe za putnike u oba pravca i par generatora koji će obezbediti struju. Međutim, odavde kreće usložnjavanje. Mašine mogu da se postave isključivo u Utility prostoriji, a alat kojim se one servisiraju u zasebnoj Tool sobi. Kako igra bude odmicala, sve više sadržaja će tražiti svoje mesto, pa treba blagovremeno predvideti prostor za eventualno proširenje.

Kao i kod mnogih naslova ovog tipa, osim stanja na računu, bitan faktor je i raspoloženje plebsa (u ovom slučaju putnika). Svaki prohtev, a njih ne manjka, koji nije uslišen uticaće na reputaciju stanice izraženu u procentima. Ako ljosne na nulu, partiji je došao kraj. Visok procenat presudan je za prikupljanje tzv. obveznica (bonds) koje zaslužujete brojem prevezenih putnika i rešavanjem dodatnih zadataka koje propisuje gradska uprava. Njih trošite na unapređenje postojećih i otključavanje novih opcija - dodajete vagone vozovima, još jedan peron, kvalitetnije alate i mašine, komercijalne objekte itd. Autori nisu bili škrti u promišljanju, pa je raznolikost za svaku pohvalu. Ona je prisutna i kod vaših zaposlenih, koji radom prikupljaju xp poene. Kada dostignu novi nivo, možete da im pojačate snagu (nose više alata), brzinu kretanja, izdržljivost ili percepciju (da bez vašeg uticaja primete potrebe putnika ili neki kvar).

Kvalitet ovakvih simulacija ogleda se u diverzitetu svega što može da pođe naopako i zadovoljnog keza koji se ukaže na licu kada se sve to prevaziđe. Overcrowd više nego uspešno balansira između ova dva faktora i vredan je vaše pažnje.

Potrebno: Core i5, 4 GB RAM, GeForce GTX 960, Windows 10

Poželjno: Core i7, 4 GB RAM, GeForce GTX 1070 Ti, Windows 10

Ova igra je: upravljačka simulacija stanice metroa

Platforma: Windows

Veličina: 500 MB

Studio: SquarePlay Games

Izdavač: SquarePlay Games

Adresa: overcrowd.co.uk

Pegi: nema

76


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama