TEST PLAY
Drone Swarm
Danilo LUKINOVIĆ
1. novembar 2020.

U vremenu kada većina velikih i poznatih studija izdaje nastavke i/ili umivene i prerađene verzije legendarnih igara, čudni i drugačiji koncepti mogu da se „ispile” samo iz malih, indie studija. Jedan takav mali i odvažan tim jeste Stillalive Studios, koji iza sebe ima nekolicinu tycoon igara, Bus Simulator i nesrećni Son of Nor (SK 5/2015). Njihovo najnovije „čedo” predstavlja intresantan koncept strateške igre smeštene u svemir. Bez obzira na kraj prethodne rečenice, zaboravite na Homeworld ili Sins of Solar Empire. Drone Swarm je igra koja ima interesantne i „nove” načine komandovanja i taktike upotrebe trupa, ali više žanrovski „vuče” više ka tower defenseu, nego ka punokrvnim strateškim igrama (iako je jasno da je i tower defense nastao kao mod za RTS).

 
 
Igra postaje repetitivna veoma brzo i pitanje je da li ćete joj se vraćati posle prvog prelaska

Priča, koja, objektivno, ne utiče na ukupan utisak, predstavlja prežvakavanje klasičnih klišea jeftine naučne fantastike iz B produkcije. Jednoga dana na nebu se pojavljuje mistična sfera iz dalekog svemira i masom (naslovnih) dronova kreće da nam preuređjuje planetu. Nakon što je čovečanstvo iscrplo sve moguće načine odbrane, uključujući i globalni nuklearni arsenal koji je naneo više štete „domaćima”, očajni ostaci populacije uspevaju da prežive tako što jedan čovek koji je, možda od svog tog blagorodnog, zračenja razvio nadljudske psihičke sposobnosti (Psyker!), uspostavlja ne samo komunikaciju već i kontrolu nad dronovima. Jedan za drugim, preživelih 32 hiljade zemljana napušta skrhani dom i u kriogeničkim kapsulama na brodu Argo (čije poreklo nije baš objašnjeno), koji „jaše” sferu, odlaze u nepoznato u potrazi za Novom Zemljom.

Sve ovo predstavlja samo okvir za igru nalik na FTL i „bežanje” od pobunjenika. U stvari, ako izuzmemo samo izvođenje, Drone Swarm po strukturi veoma nalikuje pomenutom hitu. Na jednostavnoj „mapi svemira” postoje tačke skokova između sistema. Svaki sistem predstavlja jednu „rundu” (misiju) i grana se ka narednima, koji mogu biti manje ili više opasni sa manje ili više mogućnosti za pronalaženje i osvajanje novih tehnologija. Brod se veoma slično „budži” dodavanjem oružja ili sposobnosti koje stičete tehnologijama. Za razliku od FTL, koji je nehajno brutalan, ovaj naslov podilazi širokim narodnim masama i nudi nivoe težine. Postoji režim namenjen modernim „igračkim novinarima” (story), zatim normalni, sa kojim startujete i koji predstavlja progresivno podizanje nivoa težine i kompleksnosti, kao i, naravno, „gvozdeni”, koji odgovara surovom stanju drugih naslova, poput FTL.

Osnovu igre i „glavne zvezde” čini roj dronova, 32 hiljade dronova, da budemo precizniji. Oni predstavljaju fizičku manifestaciju, psihičke energije preživelih zemljana i sredstvo kojima se bore sa različitim vanzemaljskim pretnjama koje im stoje na putu. Borbe se izvode u realnom vremenu, a način na koji koristite dronove veoma je interesantan. Prostim klikom miša i pomeranjem slobodnom rukom „crtate” pravac napada jata ili liniju odbrane. Dronovi će „trošiti” protivnike prostim prolaskom kroz njih, dok će izborom defanzivne taktike formirati zid da zaštite mothership. Dronove možete da koristite i da pomeraju objekte u bliskom svemiru, kao što su asteroidi i kontejneri. Kako igra napreduje, uvećava se broj neprijatelja, a priroda njihovog napada postaje kompleksnija. Brze vijuge i prsti neophodni su za izvođenje kompleksnih manevara i konstantno šaltanje između napada i odbrane. Prelepa i precizno „odsvirana” kompozicija, koja je posledica dobrog dirigovanja jatom, zaista predstavlja zadovoljstvo.

Problem predstavlja činjenica da igra postaje repetitivna veoma brzo i pitanje je da li ćete joj se vraćati radi još jednog ili nekoliko prelazaka. Grafika je pristojna, ali ne i spektakularna, a s obzirom na vizuelnu komponentu, hardverska zahtevnost mogla bi da bude nešto lakša. Igra je (za sada) rezervisana za PC platformu, iako je izvođenje idealno za „šaranje” prstima po ekranu mobilnog telefona. Upravo bi širenje na ovo nepregledno tržište moglo da produži život ovom naslovu, kao i obaranje cene ispod sadašnjih 20 evra.

Potrebno: Intel i3-2120 / AMD Phenom II X4 975, 8 GB RAM, GeForce GTX 460 / Radeon 5970, 1 GB VRAM, Windows 10 64-bit

Poželjno: Intel Core i5-3570K / AMD Ryzen 7 1800X, 16 GB RAM, GeForce GTX 660 / Radeon RX 560, 2 GB VRAM, Windows 10 64-bit

Ova igra je: tower defense sa naprednim taktičkim mogućnostima i direktnom kontrolom dronova

Platforma: Windows

Veličina: 5 GB

Studio: Stillalive Studios

Izdavač: Astragon Entertainment

Adresa:
droneswarmgame.com

Pegi: 16

69


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama