PHONE ZONE
Honor 9X Pro
Izdanak iz ratne godine
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. oktobar 2020.

Honor se batrgao koliko je mogao, ali sankcije američkog režima su ga konačno stigle - naslednik prošlogodišnjeg hit srednjaka (SK 12/2019), Honora 9X, dolazi bez Googleovih servisa, imajući istu sudbinu kao i uređaji njihovog matičnog Huaweia. Podsetimo se, tu zlokob 9X je izbegao korišćenjem malog hardverskog trika - telefon je, zapravo, bio prepakovani Huawei P Smart Z, jedan od poslednjih Huaweijevih modela koji su imali podršku za Googleove servise iz „predsakncionaškog” perioda. Takva opcija, nažalost, više ne postoji, ali, srećom, mogućnosti za prevazilaženje ovog ograničenja su mnogobrojne.

Honor 9X Pro koji je pred nama nije novi model, već je u pitanju kineska verzija iz prošle godine koja je sada, kada je postalo evidentno da od popuštanja sankcija nema ništa, postala međunarodna. Telefon je fizički i podhaubno gotovo identičan sa prethodnim modelom, uz jednu ekstremno bitnu razliku - umesto 12nm čipseta Kirin 710F, koristi bezmalo duplo brži, sedmonanometarski Kirin 810. Razlika je drastična i primeti se bukvalno pri svakoj aktivnosti koju ćete preduzimati na telefonu, a pogotovo se dâ osetiti pri igranju. Ovo je telefon koji može da tera gotovo sve što vam padne na pamet, uključujući i mobilne verzije PUBG i Fortnite.

Sa spoljne strane gotovo da nema promena u odnosu na 9X. Ovo je telefon sa staklenim leđima i aluminijumskim okvirom, impresivnim LTPS ekranom od 6,59 inča, presvučenim zaštitnim staklom nepoznatog proizvođača (Honor ga verovatno ne navodi da i on ne bi fasovao sankcije). Pozadina ima zanimljivu „pretapajuću” šaru, koja pod određenim uglom prikazuje veliko slovo X, što izgleda pomalo šljašteće, ali što dobar procenat korisnika voli. Uopšte, konstrukcija ovog telefona je impresivna, s obzirom na njegovu srednju kategoriju i cenu od 250 evra. Osećaju „flegšipoznosti” doprinosi i ekran sa apsolutno minimalnim ivicama i bez rupice ili ureza - selfi kamera nalazi se na minijaturnom periskopu koji iskače po potrebi, kao i kod modela 9X. Jedina vizuelna razlika u odnosu na Honor 9X je pozicija čitača otiska prsta - umesto na poleđini uređaja, smešten je na ‘Power’ tasteru koji se nalazi na desnoj ivici, odmah ispod volume klackalice.

Od ostale opreme, Honor 9X donosi 3,5-milimetarski audio-konektor, podršku za Micro SD kartice, FM radio, a značajan adut predstavlja i baterija kapaciteta 4000 miliamper-časova, koja može da vam potraje dan i po ukoliko niste neracionalan potrošač. Ova baterija podržava i brzo punjenje, ali njegovu najslabiju varijantu od svega deset vati - za pola sata na punjaču napuniće se na približno 30% kapaciteta.

Honor 9X Pro ima sistem trostruke primarne kamere koji je praktično identičan kao onaj na modelu 9X, odnosno, Huawei P30 Lite. Osnova svega je kamera od 48 megapiksela, kojoj pomažu širokougaona od osam megapiksela i bokeh senzor za portrete od dva megapiksela. Zahvaljujući senzoru Sony IMX582 na glavnoj kameri, rezultati slikanja pri dobrom svetlu su vrlo impresivni, a prisutan je i namenski noćni režim koji je sa Huawei/Honor flegšip serija došao i u srednju klasu. Sve u svemu, vrlo solidan sistem kamera, ali konkurencija ne spava, te više nije nesvakidašnji za ovu cenovnu kategoriju, kao što je to bio krajem prošle godine.

Sa softverske strane situacija nije idealna, čak i ako zanemarimo odsustvo Googleovih servisa. Umesto Androida 10, uobičajene pojave kod konkurencije, ovde imamo Android 9, sa bezbednosnim apdejtom iz januara 2020! Ovo može da bude problem, pogotovo što nema baš nikakvih indikacija o budućim apdejtima. Hoće ili ih biti ili neće, your guess is good as mine. Što se tiče popularnih aplikacija kojih po defaultu nema zbog odsustva Google Play servisa, situacija je sada već sasvim podnošljiva. Em je Huaweiev ekvivalent, AppGallery, sve nabijeniji stvarima, em vas niko ne sprečava da koristite Amazonov AppStore, a postoji tušta i tma načina da stvari koje želite lako i brzo instalirate na ovaj telefon. Veliku pomoć, recimo, može da vam pruži aplikacija Petal Search (vidi prošli broj), a tu je i mogućnost „budženja” Googleovog servisa neoficijelnim metodama. Ovaj poslednji sistem provereno radi, mada se ne usuđujemo da vam ga bezrezervno preporučimo zbog potpune nepredvidivosti Googleovih reakcija na tu praksu. Možda će sve biti u redu, a možda će vam banovati nalog u jednom trenutku eskalacije trgovinskog rata, to niko živi ne zna u ovom momentu.

U slobodnoj prodaji, ovaj telefon može da se nađe po ceni od oko 250 evra, a što se tiče mobilnih provajdera, za sada ga ima samo u MTS-u.

Operativni sistem: Android 9.0

Dimenzije i masa: 163,5 × 77,3 × 8,8 mm/202 g

Čipset i memorija: HiSilicon Kirin 810 čipset (Octa-core, 2×2,27 GHz Cortex-A76 CPU + 6×1,88 GHz Cortex-A55 CPU + Mali-G52 MP6), 6 GB RAM, 256 GB interne memorije

Displej: 6,59” LTPS IPS LCD (1080 × 2340, odnos stranica 19,5:9, 391 ppi)

Primarna kamera: trostruka primarna kamera: 48 MP (f/1,8 (wide), 1/2”, 0.8µm, PDAF, 1080p@60fps) + 8 MP (f/2,4, 13mm (ultrawide) + 2 MP (f/2,4, senzor dubine)

Selfi kamera: motorizovana pop-up selfi kamera: 16 MP (f/2,2, 1080p@60 fps)

Ostalo: Bluetooth 4.2, A2DP, LE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, dual nano SIM (hibridni slot), micro SD do 512 GB (koristi drugi SIM slot), GSM/HSPA/LTE, dual-band A-GPS, GLONASS, BDS, USB-C, NFC, FM radio, 3,5 mm audio-konektor, čitač otiska prsta sa zadnje strane telefona, Li-Po baterija 4000 mAh (brzo punjenje 10W)

Performanse: AnTuTu Benchmark: 304387

Proizvođač: Honor (www.hihonor.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama