WWW VODIČ
Imagine
Iris MILJKOVIĆ
1. decembar 2003.

Pre 23 godine, 8. decembra 1980. ispred svog stana u Njujorku je ubijen legendarni Džon Lenon. Bitlsi, istočnjačka doktrina, kontroverzna veza sa Joko Ono, „post-Bitls” muzički intelektualizam, protesti, još uvek misteriozna smrt - sve to čini muzičku i ideološku zaostavštinu ovog umetnika još uvek atraktivnom za nas. Više od dve decenije je proteklo od Lenonove smrti, a naše interesovanje za njegovu životnu priču se produbilo i preselilo u virtuelno okruženje.

„Love is the answer and you know that for sure…”

Kada kažemo Džon Lenon u jednini, mahom mislimo na godine posle raspada Bitlsa, odnosno na njegov boravak u Americi koji je trajao od 1971. godine do njegove smrti. Tamo je našao inspiraciju da stvara legendarne pesme tipa „Imagine” ili da na lucidan način pokrene uvek škakljivo antiratno pitanje, na užas tadašnje američke vlade. Tokom 1972. godine, FBI je pokrenula postupak protiv Lenona, a 284 strane optužnice možete pročitati na oficijelnom sajtu FBI-a - http://foia.fbi.gov/lennon.htm. Inače, mnogima se čini da je Lenonovo ubistvo intrigantno koliko i samo njegovo delo - na sajtu www.lennonfbifiles.com jedan od njegovih poštovalaca postavio je sve relevantne informacije koje se tiču Lenonove smrti i tadašnje FBI istrage.

Samo dve žene su igrale značajnu ulogu u njegovom životu - prvo Sintija, s kojom je jedno vreme bio u braku, i potom žestoko osporavana ali i poštovana Joko Ono. Sintija i sin Džulijan Lenon, koji još uvek žive u Liverpulu, postavili su svoj oficijelni sajt na adresi www.lennon.net. Sajt pruža interesantan uvid u porodični život Džona Lenona tokom najveće slave Bitlsa. S druge strane, dodatne informacije o Joko Ono, Džonu, Šonu i Džulijanu nalaze se na adresama www.instantkarma.com/johnmenu.html i www.a-i-u.net. Lenonov život u slikama prezentovao je magazin „Guardian Unlimited” na adresi www.guardian.co.uk/gall/0,8542,408689,00.html, kao i jedan ažurni fan na sajtu www.beatlemethisbeatlemethat.com/johnpicsmain.html.

Koliki je trag ostavio Džon Lenon na savremeni svet, najbolje dokazuju nedavni globalni protesti protiv rata u Iraku, tokom kojih su se najčešće čule pesme „Imagine” ili „Give peace a chance”. Dokumentarni film BBC-ja to demonstrativno pokazuje - www.bbc.co.uk/bbcfour/features/rock-docs/gimme-some-truth.shtml. Pored toga, aerodrom u Liverpulu već neko vreme nosi ime ovog umetnika (www.liverpooljohnlennonairport.com), kao i muzej u gradu Saitama u Japanu, u potpunosti posvećen ličnosti Džona Lenona - www.taisei.co.jp/museum/index_e.html. Ideji bagizma, osvedočenoj u jednoj od antiratnih Lenonovih pesama, posvećen je sjajan sajt na adresi www.bagism.com: ovde ćete naći interesantne forume, poeziju, komentare i revolucionarne ideje inspirisane još uvek atraktivnim socijalno-kulturnim pitanjima, iako su ista postavljena još u Džonovo vreme. Sličan tematski sajt nalazi se na adresi www.merseyworld.com/imagine.

Lenonovu diskografiju i još ponešto naći ćete na sajtovima www.lennonlegend.com i www.johnlennon.it, a kompletnu diskografiju iz američkih godina stvaranja na sajtu www.discographynet.com/lennon/lennon.html. Najzad, ogroman spisak linkova može se naći na sajtu www.janisjoplin.net/friends/yokoono/johnlennon.html.

I za kraj, poslastica - projekat JL, koji uključuje upotrebu veštačke inteligencije: sajt koji vam omogućuje da „pričate” sa sajber-Lenonom nalazi se na adresi http://triumphpc.com/john-lennon-project/index.shtml.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama