TEST PLAY
WRC 9
Vladimir PISODOROV
1. oktobar 2020.

Zamka u koju redovno upadate, ukoliko postoji imperativ da na tržište svake godine izdajete novi naslov u franšizi koju razvijate, jeste da počnete da se ponavljate i da konzumentima ne nudite novine zbog kojih će im vilica padati do poda. U takvoj situaciji našao se i Kylotonn Racing sa svojim serijalom WRC - oficijelnom igrom FIA reli šampionata.

WRC 9 deluje kao verzija Osmice očišćena od glitcheva

Prošlogodišnje izdanje napravilo je pravi bum na tržištu i konačno smo dobili ostvarenje koje može da stane na crtu Codemastersovom DiRT Rallyju. S obzirom na to da Britanci ove godine prave pauzu i žele da se fokusiraju na arkadni DiRT 5, zanimalo nas je šta to Kylotonn Racing može da ponudi i da li time može da prevaziđe ono što se u etru našlo lane. Nažalost, odgovor je - ne mnogo toga, pa WRC 9 pre možemo da opišemo kao verziju Osmice očišćenu od glitcheva, kojoj je pridodat prstohvat novog sadržaja.

To što su kao i mnogi pre njih upali u zamku ne znači da je WRC 9 naslov koji treba da se zaobiđe. Ubačene su tri nove reli lokacije: Kenija, Novi Zeland i Japan, na raspolaganju je pet dodatnih vintage automobila (sada ih je ukupno devet), dok igru krasi i „od nule” napisan sound engine. Kada smo već kod njega, da napomenemo da su zvuci mašina vrlo dobri i da se međusobno i te kako razlikuju, te da nam se najviše svidelo kako se zvuk menja u zavisnosti od izabranog pogleda. Naravno, tu je i gomila propratnih zvukova, kao što je cvilenje kočnica, lupkanje kamenčića o patos ili „šoboćanje” izanđalih pneumatika, ali su oni nekako u drugom planu. Autori su konačno našli vremena i unapredili chase pogled, pa sada više nemate osećaj da se okoliš okreće oko vozila koje stoji u njegovoj sredini, već da zaista skrećete.

Prilikom korišćenja third person perspektive bićete u prilici da uživate u moćnom i dobro optimizovanom grafičkom engineu. Grafička rešenja su izuzetna i to više nije ništa novo kada je WRC u pitanju. Modeli automobila izvedeni su sa mnogo pažnje i važnih detalja i srce vas boli kada morate da se prebacite u kokpit. Nažalost, problemi sa transferom težine i dalje postoje, pa iako su automobili znatno teži nego u prethodnoj verziji, zadnjim krajem i dalje vrludaju kao besna guja. Iz nekog razloga, ovaj „efekat” manje je prisutan kada odmotavanje akcije posmatrate iz kokpita, pa ma kako sve bilo pregledno i nekako upečatljivije uz chase kameru, povremeno ćete morati da se prebacite u inferiorniju kokpit poziciju.

Kampanja, kao centralna figura igre, nije doživela značajnije izmene, a to znači da se moral i nagrade i dalje gube zbog gluposti i trivijalnih stvarčica. Ljudstvo se nešto sporije umara, ali i dalje daleko brže nego što biste to voleli, pa ćete sa tim i dalje kuburiti. Pored relija i pozivnih eventova, na raspolaganju su etape koje se voze u ekstremnim uslovima i practice „trke” koje vozite na domaćem poligonu. Dakle, u ovom departmentu nema puno toga na šta možemo da vam skrenemo pažnju.

Kako su pomno slušali šta je igračka komuna imala da kaže, autori su adresirali i problem sa AI rutinom, odnosno umešnošću kompjuterski vođenih vozača. Kao u ozbiljnim simulacijama vožnje, njihov skill sada se podešava preko klizača, skale na kojoj su upisane vrednosti od 50 do 150. Međutim, iako je sada daleko preciznije moguće odrediti intenzitet pritiska koji će AI vozači vršiti, njihovo ponašanje ostalo je nepredvidivo kao i ranije. Na nekim etapama će vas olešiti kao da im je to poslednje, dok će na drugim zaostajati po nekoliko desetina sekundi. Bićete u konstantnoj borbi za pronalaženje težinskog nivoa koji će predstavljati izazov.

WRC 9 je ispeglana, našminkana i utegnuta verzija igre iz 2019. godine. Ako ste baš sada poželeli da prašite putevima Kenije ili vas vuče misteriozni Japan i prelepi Novi Zeland, ne treba da imate dilemu. WRC 9 je trenutno najpotpunija i sadržajem najnabiflanija reli simulacija. S druge strane, ako ste potrebu za izigravanjem Sainza, Makinena, Loeba, Burnsa, Ogiera i ostale bratije zadovoljili prošle godine, slobodno možete da sačekate sledeću.

Potrebno: Intel Core i3-2100 / AMD FX-4350, 4 GB RAM, GeForce GTX 650 / Radeon HD 7770, 1 GB VRAM, Windows 10

Poželjno: Intel Core i5-6600 / AMD Ryzen 5 1600, 6 GB RAM, GeForce GTX 1060 6 GB / Radeon RX 590, Windows 10

Ova igra je: zvanični naslov FIA reli šampionata i najpotpunija reli simulacija u ovom momentu

Platforma: Windows, PlayStation 4, Xbox One

Veličina: 22 GB

Studio: Kylotonn Racing

Izdavač: Nacon

Adresa: wrcthegame.com

Pegi: 3

82

Naš video: i.sk.rs/357678


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama